PL BiH: Poraz Zrinjskog u Mostaru nakon 55 utakmica! Remi Radnika kod kuće!

Fudbaleri Željezničara nanijeli su šokantan poraz aktuelnom šampionu BiH Zrinjskom 4:0, te tako prekinuli veliku seriju "plemića" na stadionu "Pod Bijelim brijegom" koja je trajala 55 mečeva. Čak devet od 12 golova ove sezone fudbaleri Viteza postigli su van svog stadiona. Današnji u Bijeljini protiv Radnika bio im je dovoljan za bod, ukupno četrnaesti od 20 u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Fudbal 26.11.2016 | 20:30
PL BiH: Poraz Zrinjskog u Mostaru nakon 55 utakmica! Remi Radnika kod kuće!
Aktuelni šampion Bosne i Hercegovine Zrinjski iz Mostara pretrpio je prvi poraz na svom stadionu nakon 55 utakmica!

Tim Vinka Marinovića bio je u velikoj seriji. Posljednji put Mostarci su poraženi 31. jula, kada je Sarajevo na "Koševu" slavilo 2:0 u drugom kolu Premijer lige BiH. Od tada, na 17 prvenstvenih i kup mečeva upisali su 12 pobjeda (tri u Kupu BiH) i pet remija.

"Plemići" su u derbiju 17. kola Premijer lige BiH poraženi od Željezničara 0:4 (0:1), te su se tako oprostili neuspjehom od svojih navijača za 2016. godinu.

ZRINJSKI - ŽELJEZNIČAR 0:4 (0:1)

A moglo je biti drugačije…

U 37. minutu dosuđen je jedanaesterac za Zrinjski, ali je šut Jasmina Mešanovića odbranio golman Željezničara Vedran Kjosevski. Od tog trenutka sve je krenulo nizbrdo za Mostarce.

Prvo je u posljednjim trenucima prvog dijela igre njihov nekadašnji igrač Ivan Lendrić doveo Sarajlije u vođstvo, početkom nastavka Samir Bekrić sjajnim golom povisio je na 0:2, da bi trećim pogotkom Sandija Križmana, sa "bijele tačke" u 55. minutu, riješen meč. Prethodno je defanzivac domaćih Slobodan Jakovljević skrivio jedanaesterac, te zaradio direktan crveni karton.

Sjajnu partiju gostiju krunisao je Miroslav Stevanović, koji je nakon asistencije Lendrića postigao četvrti gol za sarajevske plave, za konačnih 0:4.

Ekipa Slavka Petrovića tako je sezonu učinila zanimljivijom, s obzirom da je Zrinjski sada samo pet koraka ispred Radnika, koji je u duelu s Vitezom propustio priliku da se dodatno približi lideru. Isti broj bodova ima i Krupa, dok jedan manje od Bijeljinaca i Krupljana sada ima Željezničar.

Čak devet od 12 golova ove sezone fudbaleri Viteza postigli su van svog stadiona. Današnji u Bijeljini protiv Radnika bio im je dovoljan za bod, ukupno četrnaesti od 20 u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Duel dvije ekipe koje ove sezone briljiraju u gostima okončan je podjelom bodova.

Radnik i Vitez odigrali su meč 17. kola Premijer lige BiH na Gradskom stadionu u Bijeljini, a golom Anela Dedića u 21. minutu Vitežani su vodili do samog finiša meča, kada je Delimir Bajić donio bod domaćinu.

RADNIK - VITEZ 1:1 (0:1)

Dolaskom Slavena Muse na klupu Viteza, fudbaleri ovog tima zaigrali su kao preporođeni i krenuli ka mjestima koja vode u Ligu za prvaka. Vitežani su danas stigli do 14. boda van svog stadiona, od ukupno 20 koliko su osvojili ove sezone!

Terensku inicijativu na početku meča imali su Bijeljinci, koji su u ovaj susret kao drugoplasirana ekipa prvenstva ušli kao favoriti, ali su gosti poveli u 21. minutu. Bio je to brz kontranapad Vitežana, koji je odlično završio Anel Dedić. Pokušao je defanzivac Radnika Mladen Zeljković da izbaci loptu s gol linije, ali nije uspio.

Nisu fudbaleri Radnika uspjeli adekvatno da odgovore na pogodak Vitežana. Iako su imali nekoliko poluprilika, u jednom trenutku tražili i jedanaesterac kada je u kaznenom prostoru gostiju pao najbolji strijelac Marko Obradović, nije bilo ozbiljnijih prijetnji po gol Davida Nvolokora. Nigerijski čuvar mreže fauliran je dva puta u prvih dvadesetak minuta, pa je medicinski tim Viteza morao da mu ukaže pomoć, čime je uspio da "ukrade" par minuta.

Dodatni problem za Bijeljince uzrokovala je povreda standardnog veziste Dušana Martinovića, koji je nakon tridesetak minuta igre morao napustiti teren i svoje mjesto ustupiti Deniju Simeunoviću.

U nastavku, domaći fudbaleri pokušavali su doći do izjednačenja, dok su gosti i dalje vrebali iz kontranapada. Jedan takav mogao im je donijet drugi gol u 60. minutu, ali je strijelac jedinog pogotka Dedić loše šutirao iz odlične pozicije.

Pravo je čudo šta Bijeljinci nisu uspjeli da iskoriste u drugoj polovini nastavka. Prvo je Nenad Srećković slabo gađao, a onda je Velibor Đurić pogodio stativu. U nastavku je pokušao i rezervista Aleksandar Glišić, ali se mreža gostiju nije zatresla. Ipak, samo minut kasnije jeste.

Zeljković je uputio centaršut, a Delimir Bajić glavom matirao slabo postavljenog Nvolokora, za veliko slavlje domaćih i izjednačenje 1:1. Uprkos velikom pritisku Bijeljinaca u finišu, Vitežani su uspjeli da odole svim iskušenjima i odnesu bod sa Gradskog stadiona u Bijeljini.

Očajnu seriju jesenjih rezultata nastavili su fudbaleri Čelika i Olimpika.

Zeničani su na svom "Bilinom polju" doživjeli poraz od Slobode, koja je konačno stigla do slavlja u gostima. Tuzlaci su do ovog kola bili jedina ekipa koja nije osjetila slast pobjede van svog stadiona, a konačno se to danas promijenilo.

Mladost je prekinula crnu seriju i slavila ubjedljivo protiv "fenjeraša" Olimpika, dok je Krupa minimalnim rezultatom porazila Široki Brijeg i učvrstila mjesto u gornjoj polovini tabele.

PREMIJER LIGA BIH - 17. KOLO:

Radnik - Vitez 1:1 (0:1)
/Bajić 84 - Dedić 21/

Mladost - Olimpik 3:0 (1:0)
/Maksimović 31, Husić 64, Laštro 78/

Krupa - Široki Brijeg 1:0 (1:0)
/Dujaković 39/

Čelik - Sloboda 0:2 (0:0)
/Krpić 70, Zec 73/

Zrinjski - Željezničar 0:4 (0:1)
/Lendrić 45, Bekrić 47, Križman 57 pen, M. Stevanović 79/

Nedjelja:

13:00 Metalege BSI - Sarajevo (Antoni Bandić, Grude - Moja TV)

TABELA: Zrinjski 35, Radnik 30, Krupa 30, Željezničar 29, Sarajevo (-1) 28, Sloboda 26, Široki Brijeg 23, Mladost 22, Vitez 20, Metalege (-1) BSI 12, Čelik 9, Olimpik 9.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar