Jak zemljotres, pa cunami u Japanu

Na obali Tihog okeana na severoistoku Japana registrovan je snažan zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihteru i izazvao morske talase od 1,4 metra, usled čega je povređeno 14 osoba.

Svijet 22.11.2016 | 07:08
Jak zemljotres, pa cunami u Japanu
Među 14 povrijeđenih je najmanje troje sa prelomima, a, za sada, nema smrtnih slučajeva, niti prijava nestalih.

Rojters prenosi navode američkog Geološkog instituta da je potres bio na oko 67 kilometara severoistočno od Ivakija, na dubini od 10 kilometara, dok TASS samo javlja da je pogodjena prefektura Fukušima i podatke o kretanju cunamija.

Prema najnovijim saznanjima, sistem hlađenja u trećem reaktoru nuklearne centrale Fukušima je popravljen, nakon što je bio stao.



Kako je "Raša tudej" prenela, sistem za hlađenje trećeg reaktora u nuklearnoj centrali bio je prestao da pušta vodu u sistem a problem je nastao zbog kvara na pumpi.

"Za sada, nismo zabeležili ništa nepredviđeno", objavio je TEPCO.

Rojters navodi da je "Tohoku kompanija za električnu energiju" objavila da nema oštaćenja na nuklearnoj centrali "Onagava".



Na televizijskim snimcima prikazani su brodovi kako napuštaju luke u prefekturi Fukušima i upućuju se ka moru zbog opasnosti od cunamija.

Nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio tu oblast u Japanu i pokrenuo cunami u martu 2011, došlo je do akcidenta u vidu eksplozija i otakanja radioaktivnog materijala.

Tada je od zemljotresa i cunamija oko 16.000 ljudi poginulo, a oko 2.500 se vode kao nestali.













Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar