Na ulazu u BiH mjere kontrole pojačane!

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Radio Bosne i Hercegovine, na pitanje preduzimaju li se mjere kako zaražena hrana iz okruženja ne bi došla u BiH, da je kancelariji za vaterinarstvo BiH izdat nalog da pojača mjere kontrole na ulazu na granici BiH, posebno kada je u pitanju Crna Gora.

Bosna i Hercegovina 18.11.2016 | 15:30
Na ulazu u BiH mjere kontrole pojačane!
"Nemamo bilo kakve potvrde da se takav brod zaista i pojavio i ne znamo zaista kome bi trebao toliki tovar mesa zamrznutog 80-ih godina. Jutros sam razgovarao i s ministrom poljoprivrede Srbije i oni nemaju bilo kakvih konkretnih podataka, ali su pojačali kontrolu. S druge strane, Kancelarija za veterinarstvo, u okviru svoje nadležnosti, vrši kontrole unosa hrane iz drugih zemalja kada je u pitanju pileće meso", rekao je Šarović.

Dodao je da smo čak po uputstvu Svjetske zdravstvene organizacije donijeli zabrane za uvoz tog proizvoda iz nekih njemačkih pokrajina i to je ono što u ovom trenutku vlasti Bosne i Hercegovine preduzimaju.

"Na vlastima na ostalim nivoima je da na unutrašnjem tržištu takođe vrše kontrole. Mislim da smo, bar za sada, odgovorili onom zadatku koji se očekuje od inspekcijskih organa. Pratićemo situaciju i koordinisano djelovati u ovim slučajevima", rekao je Šarović.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar