Bosić i Kover potpisali protokol o saradnji

Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predvođena predsjedavajućim Mladenom Bosićem danas je u Budimpešti u odvojenim susretima razgovarala sa predsjednikom državne skupštine Mađarske Laslom Koverom i ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

Region 15.11.2016 | 22:44
Bosić i Kover potpisali protokol o saradnji
Predsjedavajući Mladen Bosić i predsjednik mađarskog parlamenta potpisali su ovom prilikom Protokol o saradnji parlamenata dvije zemlje i izrazili očekivanja da će u narednom periodu doći do unapređenja privredne, ekonomske i kulturne saradnje između dvije prijateljske zemlje.

„Mađarska je prijateljska država sa kojom BiH ima dobre odnose, ali smatramo da se oni dodatno mogu unaprijediti, prije svega na ekonomskom planu", kazao je Bosić.

On je precizirao da je dogovoreno da već na proljeće ponovo bude uspostavljena direktna avio-linija sa Budimpeštom, kao i da 50 studenata BiH, odnosno RSi FBiH, svake godine ima pravo na stipendije i besplatne studije na mađarskim univerzitetima.

"Mađarska i ostale zemlje Višegradske grupe i u narednom periodu daće snažan doprinos bržem procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana koji je za nas jako važan jer bi članstvom u Evropskoj uniji bili rješeni mnogi unutrašnji problemi BiH", rekao je tokom razgovora sa predsjednikom mađarskog parlamenta predsjedavajući PD PSBiH Mladen Bosić.

Predsjednik parlamenta Mađarske Laslo Kover rekao je za BiH veoma važno da tri konstitutivna naroda postignu kompromis oko ključnih pitanja, te da se Mađarska snažno zalaže za članstvo svih zemalja regiona u Evropskoj uniji.

Članovi Kolegija uputili su predsjedniku Koveru zvaničan poziv da naredne godine posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Parlamentarna delegacija BiH nalazi se u dvodnevnoj radnoj posjeti u Budimpešti.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ivan

15.11.2016 18:45

Što je išao u Budmpeštu Bosić. Zar te protokole u ime BiH ne potpisuje Mektić. Pa on nam iz Amerike dovodi tužioce da podučavaju naše tužioce. Da nije smiješno bilo bi žalosno.

ODGOVORITE
Name

dnevnica

16.11.2016 06:27

Isao da ubere dnevnicu.Poducio ga Igor Crnadak.

ODGOVORITE
Name

Ogi

16.11.2016 09:04

Ima on savjetnika, Vuksjlovića, sila, gromada!