Konačno konkurs za direktora Agencije

Ministarstvo finansija Republike Srpske raspisalo je danas konkurse za izbor direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS, te za predsjednika i dva člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS.

Republika Srpska 14.11.2016 | 11:01
Konačno konkurs za direktora Agencije
Rok za podnošenje prijava na oba konkursa je 15 dana od dana objavljivanja.

Među posebnim uslovima koje će kandidati za direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS morati da ispunjavaju su ekonomski ili pravni fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva u bankarstvu i finansijama, dokazani rezultati i uspjeh u obavljanju ranijih rukovodnih funkcija.

Od kandidata se traži i posjedovanje rukovodnih i organizacionih sposobnosti, posjedovanje visokih moralnih osobina za vršenje povjerenih dužnosti, kao i stečen visok ugled finansijskog i bankarskog stručnjaka.

Kandidati, takođe, ne smiju imati privatni (finansijski) interes u bankama, mikrokreditnim organizacijama, davaocima lizinga i štedno-kreditnim organizacijama.

Direktora i zamjenika direktora Agencije na osnovu sprovedenog javnog konkursa, na prijedlog Vlade RS, imenuje Narodna skupština RS na period od pet godina.

Direktor Agencije za bankarstvo RS do sada je bila Slavica Injac koja je krajem marta uhapšena uhapšena sa još devet lica zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 miliona KM. Od tada Agencijom upravlja njen zamjenik Dragan Serdar kome je u oktobru istekao mandat.

Konkurs za predsjednika i dva člana UO Agencije za osiguranje RS

Kada je u pitanju konkurs za predsjednika i dva člana UO Agencije za osiguranje RS, kandidati za ove funckije treba da ispunjavaju tri posebna uslova i to da imaju univerzitetsko obrazovanje, stručno iskustvo u oblasti osiguranja ili finansija i da poznaju sadržaj i načina rada UO.

Predsjednika i članove UO nakon konkursa, na prijedlog Vlade RS, imenuje Narodna skupština RS, na pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora.

Mjesto predsjednika UO Agencije za osiguranje RS ostalo je upražnjeno nakon smrti Branke Bodrože, a Borisu Dmitrašinoviću direktoru „Glasa Srpske“ petogodišnji mandat je istekao u septembru 2014. godine.

Iako je Ministarstvo finansija RS u novembru prošle godine raspisalo konkurs za izbor predsjednika i jednog člana Upravnog odbora Agencije, oni nisu izabrani, jer predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić, kanidat kojeg je predložila Vlada RS za predsjednika UO, nije dobio dovoljan broj glasova poslanika, kao ni Ranko Mijić koji je bio kandidat za člana UO.

U međuvremenu je UO Agencije ostao bez još jednog člana nakon što je Srđan Šuput polovinom ove godine imenovan za direktora Wiener osiguranja Banjaluka i morao je da napusti Agenciju.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kakve veze ima

14.11.2016 11:09

Očigledno je sve pa i taj direktor Glasa .Da li je on radio u finansijskim institucijama?Nije ali je snsd partijski kadar

ODGOVORITE
Name

Jovan

14.11.2016 14:00

Vjerojatno će novi direktor biti Špirićev pulen. Sad je na redu Špirić da bira!

ODGOVORITE