Коначно конкурс за директора Агенције

Министарство финансија Републике Српске расписало је данас конкурсе за избор директора и замјеника директора Агенције за банкарство РС, те за предсједника и два члана Управног одбора Агенције за осигурање РС.

Република Српска 14.11.2016 | 11:01
Коначно конкурс за директора Агенције
Рок за подношење пријава на оба конкурса је 15 дана од дана објављивања.

Међу посебним условима које ће кандидати за директора и замјеника директора Агенције за банкарство РС морати да испуњавају су економски или правни факултет, најмање пет година радног искуства у банкарству и финансијама, доказани резултати и успјех у обављању ранијих руководних функција.

Од кандидата се тражи и посједовање руководних и организационих способности, посједовање високих моралних особина за вршење повјерених дужности, као и стечен висок углед финансијског и банкарског стручњака.

Кандидати, такође, не смију имати приватни (финансијски) интерес у банкама, микрокредитним организацијама, даваоцима лизинга и штедно-кредитним организацијама.

Директора и замјеника директора Агенције на основу спроведеног јавног конкурса, на приједлог Владе РС, именује Народна скупштина РС на период од пет година.

Директор Агенције за банкарство РС до сада је била Славица Ињац која је крајем марта ухапшена ухапшена са још девет лица због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор БиХ за око 123 милиона КМ. Од тада Агенцијом управља њен замјеник Драган Сердар коме је у октобру истекао мандат.

Конкурс за предсједника и два члана УО Агенције за осигурање РС

Када је у питању конкурс за предсједника и два члана УО Агенције за осигурање РС, кандидати за ове фунцкије треба да испуњавају три посебна услова и то да имају универзитетско образовање, стручно искуство у области осигурања или финансија и да познају садржај и начина рада УО.

Предсједника и чланове УО након конкурса, на приједлог Владе РС, именује Народна скупштина РС, на пет година, уз могућност поновног избора.

Мјесто предсједника УО Агенције за осигурање РС остало је упражњено након смрти Бранке Бодроже, а Борису Дмитрашиновићу директору „Гласа Српске“ петогодишњи мандат је истекао у септембру 2014. године.

Иако је Министарство финансија РС у новембру прошле године расписало конкурс за избор предсједника и једног члана Управног одбора Агенције, они нису изабрани, јер предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић, канидат којег је предложила Влада РС за предсједника УО, није добио довољан број гласова посланика, као ни Ранко Мијић који је био кандидат за члана УО.

У међувремену је УО Агенције остао без још једног члана након што је Срђан Шупут половином ове године именован за директора Wиенер осигурања Бањалука и морао је да напусти Агенцију.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Какве везе има

14.11.2016 10:09

Очигледно је све па и тај директор Гласа .Да ли је он радио у финансијским институцијама?Није али је снсд партијски кадар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

14.11.2016 13:00

Вјеројатно ће нови директор бити Шпирићев пулен. Сад је на реду Шпирић да бира!

ОДГОВОРИТЕ