120 godina od velike poplave u Višegradu

Danas se navršava 120 godina od velike poplave koja je 10. i 11. novembra 1896. godine zadesila varošice Višegrad i Rudo.

Republika Srpska 10.11.2016 | 21:30
120 godina od velike poplave u Višegradu
Svjedočanstva o tome postoje u austrougarskim arhivama, a najdragocjenije su fotografije koje je u vrijeme i dan poslije poplave snimio fotograf sarajevskog lista „Nada“.

Na tim fotografijama vidi se da je nabujala Drina poslije obilnih padavina preplavila i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Vodostaj pomahnitale rijeke bio je jedan metar iznad starog mosta izgrađenog 1577.godine, o čemu i danas postoji znak na ovoj građevini.

Ćuprija je izdržala ogroman nalet vodene mase, pa je poslije toga u narodu ostala izreka „stamen kao na Drini ćuprija“. Fotograf je tada snimio i ćupriju dan poslije poplave, a na fotogafiji se vidi da je, iako odnesena ograda, most ostao da svedoči u svojoj veličini i ljepoti, dok su začuđeni ljudi posmatrali na desnoj obali rijeke.

Snimljena je i Donja višegradska mahala pod vodom, kao i jedan dio grada na desnoj obali Drine koji je totalno uništen. Ivo Andrić je u romanu „Na Drini ćuprija“ cijelo poglavlje posvetio ovom događaju pod naslovom „Veliki povodanj“.

„A sutra ujutru, posle tako provedene noći, mogli su sa Mejdana da posmatraju u ravnici svoje kuće pod vodom, neke do pola, a neke do pod sam krov. Tada su prvi i posljednji put u životu vidjeli i svoju kasabu bez mosta. Površina vode digla se za čitavih desetak metara, tako da su se široki i visoki lukovi zapušili i voda se prelivala preko mosta koji je iščezao pod njom. Samo ono uzvišeno mesto na kome je kapija, isticalo se iz ravne površine mutnih voda i prelivano vodom strčalo kao mali slap.“

Andrić je i iz ovog događaja izvukao misao o smislu bitisanja rekavši „da je život neshvatljivo čudo koje se neprestano troši i osipa, a traje vječno kao na Drini ćuprija“.

Istog dana nabujali Lim je poplavio staru kasabu Rudo o čemu, kao i u Višegradu, postoji fotografija, ali samo poslije "povodnja". Na tom mjestu nikad više nije formirana varošica, već su na brijegu na desnoj obali rijeke austrougarske vlasti napravile novi grad sa prvim urbanističkim planom u Bosni i Hercegovini.

Na zgradi bivše žandarmerijske kasarne u Višegradu i danas je sačuvana originalna limena tabla o visini vodostaja 10. novembra 1896. godine. Zgrada se nalazi na desnoj obali rijeke Rzav, čiji je nivo toga dana rijeka Drina povećala do istorijskih razmjera.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

11.11.2016 11:19

Treba razmisliti i tome da li stara cuprija na Drini moze ponovo da izdrzi tako veliki nalet vode?

ODGOVORITE