Vučić: Pred nama su turbulentna vremena

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Temišvaru da su pred Evropom i svetom turbulentna vremena i da je potrebno imati dobre komšijske odnose, te da od tih susedskih odnosa korist treba da imaju građani Srbije i Rumunije.

Srbija 10.11.2016 | 22:50
Vučić: Pred nama su turbulentna vremena
Premijer se, u obraćanju posle razgovora sa rumunskim kolegom Dačijanom Čološem, zahvalio rumunskom premijeru na značajnoj podršci Rumunije teritorijalnm integritetu i suverenitetu Srbije, kao i posebno na podrši na evropskom putu Srbije.

"Želim da izrazim veliku zahvalnost zbog činjenice da Srbi i Rumuni imaju dobre odnose već decenijama i vekovima", naglasio je Vučić podsećajući da Srbi i Rumuni nikada nisu ratovali, niti to planiraju ubuduće.

Vučić je primetio i da bi Rumunija trebalo da ceni ono što je Srbija radila po tokom migrantske krize jer, kako je naveo, ta zemlja nije osetila ni jedan hiljaditi deo onoga kroz šta je Srbija prošla, između ostalog i zahvaljujući korektnom i istinski prijateljskom stavu Srbije prema Rumuniji.

Dodao je da je razvoj ekonomskih odnosa posebno važan, i da će zbog toga dve zemlje otvoriti granični prelaz Nakovo-Lunga kod Kikinde na 24 sata.

Izrazio je nadu da će biti u budućnosti mogućnosti da se on otvori i za teške kamione i autobuse, iako to iziskuje dodatne troškove za Srbiju.

"Kod nas je predviđena izgradnja autoputa, ali sačekaćemo rumunsku stranu, da vidimo da li posle izrade studije izvodljivosti postoji interes da se izgradi autoput od Vršca do Temišvara. Naš deo bi bio u dužini od 91 kilometra od Beograda do Vatina", objasnio je on.

Vučić je pozvao rumunske investitore da dođu u Srbiju, dodajući da postoji dobra trgovinska razmena u visinid od 1,130 milijardi evra.

Istovremeno je kazao da postoji manjak investitora na obe strane, pa poziva srpske biznismene da ulažu u Rumuniju i rumunske u Srbiju, te izrazio uverenje da će na tom polju biti ostvaren napredak u narednom periodu.

Premijer je izrazio divljenje rumunskim ekonomskim reformama i činjenici da će ta zemlja ovu godinu završiti najvećim rastom u Evropi od 4,8 odsto.

"Mi mnogo toga učimo od vas. Mi ćemo godinu završiti sa rastom od 2,8 ili 2,9 odsto, a sledeće godine rast će iznositi 3,5 odsto. Verujemo da će Srbija krenuti da dostiže Rumuniju sa rastom i da ćemo btii dramatično ispred drugih evropskih zemalja, kao i da će to doprineti našem ubrzanom približavanju najrazvijenijim evropskim zemljama", poručio je Vučić koji je ukazao da njegov rumunski kolega ima otvoren poziv da dođe u Srbiju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zumba

10.11.2016 19:07

Jake komsije,pred rat su dolazili kod nas da kupe kilo Vegete.Sada Rumuni prose po citavoj Europi,desetine hiljada cigana.Ne moze Rumunija da se pobrine za te svoje gradjane a ne da pomogne komsiji.Bijeda i sramota.

ODGOVORITE
Name

pumba

10.11.2016 21:06

wake up! you are living far away in the past! we are almost in 2017.

Name

bazum

10.11.2016 22:46

Oh, yeah, he for sure lives in the past, 17th century! ;)

Name

mf

11.11.2016 06:19

Nikoga ne treba procjenjivati to je Balkanski recept u bog toga imao stotinama godina problem a medju narodima nije skoro nikakva razlika

Name

DOSTA JE

10.11.2016 20:42

JEL TI TO KO TARABIĆ. E NAMA JE DOSTA TURBULENTNIH VREMENA OD 1990. DOSTA. AJTE VI POLITIČARI NAPRAVITE NAMA MIRNA VREMENA DA NORMALNO ŽIVIMO. TO VAM JE I POSAO.

ODGOVORITE