Ma, koga još boli briga za siromašne?!

Benfika zaradila 12.000.000, ali neće da švedskom trećeligašu da njegovih 250.000! Nimalo simpatičan gest jednog od najbogatijih klubova Evrope.

Fudbal 11.11.2016 | 09:00
Ma, koga još boli briga za siromašne?!
Nekome kusur u poslovnim transakcijama, nekome novac koji život znači. Ali koga još briga za tuđe probleme? Ljudi su se odavno udaljili jedni od drugih, pa makar i naznaka nekakvog saosećanja postane prva vest na svim svetskim portalima. Toliko je danas retko biti čovek. I postaje sve ređe tamo gde novca ima da se preliva. Baš nedavno Benfika je proglašena za 26. najbogatiji klub na svetu, a danas ne dozvoljava malenom Vasterasu da makar pokuša da se domogne švedske treće lige odbijajući da mu isplati njegovih 250.000 evra?!

Sve je počelo 2012. kada je Benfika za skromnih 60.000 evra otkupila tada 16-godišnjeg Viktora Nilsona Lindelofa, supertalentovanog štopera Vasterasa. U klubu su znali da imaju dragulj u rukama, ali nisu baš bili u poziciji da se cenkaju. U moru ponuda prihvatili su Benfikinu, jer su se lisabonski Orlovi - između ostalog - obavezali da će uz inicijalno obeštećenje Vasterasu isplatiti još 250.000 evra ako Lindelof barem na 10 utakmica portugalskog prvenstva ili Lige šampiona bude u startnih 11. Desilo se to još u aprilu, pa su u Vasterasu skočili od radosti znajući da su ispunili makar jednu od brojnih klauzula koje bi ukupno obeštećenje mogle da učine značajno većim.

Problem je, međutim, što Benfika odbija da isplati maleni švedski klub, jer su navodno sve njene obaveze prestale kada je juna 2015. produžila ugovor sa Lindelofom?! Vasteras ju je zbog toga tužio pred Fifom. Prete i redovnim sudom, jer Fifa za sada ne reaguje. Nimalo iznenađujuće. Koga još briga za malenog švedskog trećeligaša?

Doduše, Vasteras bi sa parama od Benfike regulisao sve svoje dugove i mogao makar da konkuriše za promociju u drugu ligu. Sa dugovima tamo se ne može. Bar ne kad je Švedska u pitanju. Skandinavci su strogi: ako nemaš apsolutno nikakav profit ne možeš u rang iznad.

Inače, Benfika je u poslednjem finansijskom izveštaju prijavila obrt novca od 126.000.000 evra što je prema proceni kompanije Dilojt čini 26. najbogatijim klubom na svetu. Imovina kluba procenjuje se na skoro 500.000.000 evra. Nekoliko trenutnih prvotimaca mesečno zaradi više od 660.000 evra koliko Vasteras obrne za celu godinu.

Prvobitnim sporazumumom, Vasterasu je trebalo da pripadne i procenat od naredne prodaje Lindelofa. Čini se da Benfika pokušava da ospori i taj ne baš sitan detalj. Po specijalizovanom portalu transfermarkt.de trenutna vrednost Nilsona Lindelofa na tržušti iznosi 12.000.000 evra.

Vasteras još čeka svojih 250.000 evra.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar