Foča: Vodostaj Drine opao, kiša ne prestaje

Vodostaj rijeke Drine u Foči jutros je niži za metar, nakon što je Hidroelektrana "Mratinje" na rijeci Pivi ugasila turbine, rečeno je u fočanskoj Civilnoj zaštiti.

Republika Srpska 09.11.2016 | 08:57
Foča: Vodostaj Drine opao, kiša ne prestaje
Šef Opštinskog štaba Civilne zaštite Čedo Zelović kaže da Hidroelektrana na Pivi nije radila od sinoć do jutros do 7 časova, kada je ponovo pokrenula turbine, tako da se može očekivati novi talas sa Pive i rast nivoa Drine.

"U ovom trenutku je najbitnije da je nivo Drine opao skoro za metar. Međutim, to ništa ne govori jer će u narednim satima dolaskom novog talasa nivo porasti, a ono što zabrinjava su padavine koje se najavljuju na područje Crne Gore i Republike Srpske", rekao je Zelović.

On je naveo da na Hidroelektrani "Mratinje" rade tri turbine sa protokom vode od 205 metara kubnih u sekundi, te bi talas sa Pive u Foču trebalo da stigne oko 10 časova.

"Mi smo cijelu noć imali borbu da odbranimo Akva park i u tome se uspjelo, uspostavljanjem kontakta sa nadležnima u Hidroelektrani na Pivi. Nadamo se da će ta saradnja i dalje biti dobra", rekao je Zelović.

Stanje vodostaja u Foči sinoć je bilo kritično. Voda je bila došla do same ivice Akva parka, a više rafting kampova, uzvodno od Foče, na Drini i na Tari je potopljeno, kao i kamp u Patkovini, nizvodno od grada.

Opštinska vlast je alarmirala sve republičke i državne institucije, kao i nadležne u Crnoj Gori, tražeći da se zaustavi rad Hidroelektrane "Mratinje".

U Foči od sinoć kiša ne prestaje da pada, pa je došlo i do rasta nivoa rijeke Ćehotine.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mat

09.11.2016 09:16

Foča je divno mjesto na dvije divne rijeke! Na žalost riječna korita su neuređena i izgledaju katastrofalno. Dok se u drugim mjestima sve uređuje i to novcem JU Vode Srpske, Foča strepi i čeka kada će biti poplavljena! Tužno!

ODGOVORITE