Austrija na nogama zbog prostitutki iz BiH

Austrijska policija trenutno traga za žrtvama lanca trgovine ljudima iz BiH koji je mlade žene tjerao na prostituciju u Austriji, Njemačkoj.

Svijet 08.11.2016 | 22:41
Austrija na nogama zbog prostitutki iz BiH
U Austriji je policija, na osnovu zahtjeva za pravnu pomoć iz BIH, oslobodila više žena, ali nije bilo hapšenja, objasnio je šef Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima u Saveznoj kriminalističkoj službi pukovnik Gerald Tacgern.

Istraga u Austriji, kako je dodao, nalazi se tek na početku.

"Polazimo od toga da ima još više pogođenih žena. Uz to u toku je potraga za članovima bande. Žene nisu same od sebe došle u Austriju i ovdje prepuštene same sebi. Bilo je sigurno nadzornika, posrednika", objasnio je Tacgern. Prema njegovim riječima, radilo se o "skrivenoj prostituciji" po hotelima.

Članovi bande su iznajmljivali sobe za njihove žrtve, bez da su vlasnici hotela znali o kriminalnoj pozadini. Oni su redovno mijenjali lokacije, kako bi što manje upadali u oči. Kriminalna organizacija iz BiH je djelovala na teritoriji cijele Austrije, a klijente je vrbovala preko svog internet sajta.

U Austriji su otkrivene mlade devojke iz BiH i Srbije, od kojih nijedna nije bila maloletna, dodao je on. Žene su, kako je naveo, djelimično bile upoznate da će se baviti pristitucijom, ali nisu ni pretpostavljale da će biti suočene sa lošim uslovima života, kao i malim primanjima.

Djelimično su i neke žrtve prevarene, jer su bile vrbovane kao plesačice. Ako bi pokušale da odustanu i otrgnu se iz ralja kriminalaca one bi bile izložene vlikom masivnom pritisku, preneo je Tacgern dodajući da su kriminalci primenjivali nasilje i pretnje da će porodice žrtava informisati da se prostituišu.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Re:

08.11.2016 12:30

И, опет бјеже вани! А, бар тог посла би имале и овде! Ет' шта ти је похлепа!

ODGOVORITE
Name

Gdje ima ovdje!

08.11.2016 13:10

Zgradu vlade su okupirale, opstine, mjesne zajednice... SVE! A TV su okupirali pederi...

Name

dzoo

08.11.2016 13:13

Cena je veca pametne ako moraju onda je ok

ODGOVORITE
Name

Bosanac

08.11.2016 13:47

Stvarno koji spektakularni naslov..volio bi znati koji je izvor tih informacija.

ODGOVORITE