Analiza: Biti (šampion) ili ne biti? Arsenalov crni novembar...!

Venger na ispitu...

Fudbal 05.11.2016 | 23:45
Analiza: Biti (šampion) ili ne biti? Arsenalov crni novembar...!
Svi to već znaju. Ser Aleks Ferguson je umeo da zavrti mozak Arsenu Vengerupodsećajući na sve njegove kikseve iz februara i marta, obično se praznični period uzima kao primer kad se govori o svim propuštenim šansama Arsenala da se konačno dokopa titule, ali prema istraživanju Dejli mejla novembar je mesec u kojem Tobdžije sada već tradicionalno prelaze put od pretendanata na najviši plasman do očajnika.

Naime, statistika kaže da Arsenal u novembru u proseku osvaja 1,59 bodova po utakmici. Primera radi, u martu, kada obično gledamo poslednji trzaj Tobdžija, uzima ih 2,18 po meču.

Premotajmo, recimo, na prošlu godinu i setićemo se da je u novembru Arsenal prvo doživeo debakl od Bajerna u Ligi šampiona (1:5), pa srećom izvukao remi protiv Totenhema, izgubio gostovanje kod Vest Brema i odneo samo bod iz Noriča. I krajem oktobra 2015. pričalo se o tituli, 30 dana kasnije tražila se Vengerova ostavka.

Ništa novo. Na jesen 2014. godine, Arsenal je vezao poraz od Svonsija i Mančester junajteda, pa su na tribinama Emirejtsa redovni bili transparenti: "Što je mnogo, mnogo je. Venger napolje". Pre tri godine? Minamalan poraz na Old Trafordu, zaslugom Robina van Persija, što je posebno zabolelo sve u crveno-belom delu Londona.

Jesen 2012. bila je posebno surova. Već trećeg u mesecu poraz od 1:2 opet na tom Old Trafordu. I da, naravno Van Persi. Potom još šest ispuštenih bodova u susretima sa Fulamom, Aston Vilom i Evertonom. Ako se vratimo u 2010. godinu, setićemo se uzastopnih poraza od Njukasla i Totenhema.

Čak i ako odemo toliko daleko do prvog Vengerovog novembra u Arsenalu, opet ćemo govoriti o neuspehu. I ponovo na Old Trafordu Mančester junajteda i to zahvaljujući autogolu Najdžela Vinterburna. Pa i 2:4 u sudaru sa Liverpulom u Liga kupu.

Novembar jednostavno nije Vengerov mesec. Zato i sada kaže...

"Do kraja novembra saznaćemo nešto više o sebi".

I hoće. Već sledećeg vikenda londonski derbi sa Totenhemom, pa - pogađate - gostovanje kod Mančester junajteda. Tu je još i okršaj sa Bornmutom ako gledamo samo Premijer ligu. Ako to pregrmi, Arsenal će zaista imati čemu da se nada. Jer tek ga čeka januar, još jedan neomiljeni mesec među navijačima Tobdžija. Ipak, dosta bolji sa prosekom od 1,89 bodova po meču. Ukupan prosek: 1,98 bodova po utakmici. Tek da shvatite koliko je novembar opasan za šampionske aspiracije Arsenala.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar