Blic: Dikića angažovao vrh Crne Gore

Penzionisanog generala srpske žandarmerije Bratislava Dikića angažovao je državni vrh Crne Gore, saznaje "Blic".

Region 19.10.2016 | 13:04
Blic: Dikića angažovao vrh Crne Gore
Cilj je bio da se polarizuje glasačko telo i time umereni procrnogorski glasovi iznova odu DPS.

Iako je grupa od 20 državljana Srbije sa Dikićem na čelu osumnjičena za terorizam, juče je već pušteno šest aktera ove priče (vidi okvir). Iako je formulacija i policije i specijalnog tužioca bila da su uhapšeni kada su krenuli po oružje, ta ista policija do zaključenja ovog izdanja "Blica" oružje za "prevrat i hapšenje Mila Đukanovića" nije pronašla.

Epilog celokupne akcije sudeći po izbrojanim glasovima je da je DPS uzeo deo glasova političke opcije poput "Ključa" koji predvodi Miodrag Lekić, a koja je građanska crnogorska opcija.

"Jednostavno cilj je bio razbuktati strasti u izbornom danu i polarizovati Crnu Goru na srpske opcije i Đukanovićev DPS. Formula je "neće nama ovde Srbi da izvode terorističke akcije" koja je izazvala emocije" kaže sagovornik "Blica".

Juče niko nije mogao da precizira da li je i za koju sumu bivši komandant Žandarmerije učestvovao u skandalu koji je uzdrmao Crnu Goru. Podgoricom nezvanično kruži priča da suma nije velika, ali ni ispod sto hiljada evra. Sigurno je, međutim, da je akcija svima trebalo da deluje kao scenario srpskih opcija. Prvenstveno jer se za Dikića vezuju radikalni prosrpski stavovi. Upravo to je i trebalo da bude garant da pojavljivanje "terorista" nema veze sa državnim vrhom.

"Bratislav Dikić ima ozbiljnih zdravstvenih problema i veoma je diskutabilno da li može da izvede bilo koju akciju, a posebno zauzimanja Skupštine. Međutim, prijatelj je sa Slavkom Stojanovićem, direktorom policije Crne Gore i bivšim direktorom policije Veselinom Veljovićem" kaže izvor "Blica".

Navodno, svih 20 uhapšenih je dobilo jednog advokata po službenoj dužnosti. Reč je o Božini Banoviću, koji je pritom otac Mirka Banovića, zamenika komadanta SAJ-a Crne Gore. Mirko Banović bio je takođe telohranitelj Veselina Veljovića dok je bio na funkciji direktora Policije Crne Gore.

"Branim samo jednog osumnjičenog, a verovatno ću i od tog predmeta odustati" tvrdi Banović za "Blic".

Inače, Dikić i je stari poznanik sa novim direktorom crnogorske policije Slavkom Stojanovićem. Njihove veze datiraju iz 2010. kada je Dikić bio njihov gost u Podgorici i uručio diplome službenicima Posebne jedinice policije. Sve to objavljeno je u zvaničnom listu MUP-a CG u Policijskom glasniku 1. januara te godine.

"Moja majka je samo penzionerka"

Među uhapšenima je i penzionerka iz Novog Sada Branka Milić. Njena ćerka Jelena Milić kaže za "Blic" da se iznenadila kada je videla da je uhapšena, jer zna da nikada nije bila nasilna, niti je ikad imala probleme sa zakonom.


Foto: Vijesti/Z. Đurić / Promo

"Ne znam odakle ona uopšte tamo. Znam da je bila rezignirana životom i sistemom i plašila se u kakvom ćemo svetu živeti ja i moja buduća porodica. Nikada nije imala veze sa policijom i bilo kakvim službama bezbednosti. Ceo život je provela u jednoj građevinskoj firmi. Majka me je podigla kao samohrani roditelj. Tokom čitavog našeg života bili smo žrtve sistema, jedva smo kraj sa krajem spajale. Napravila je glupost što je bila tamo, ali sigurno je da nije planirala neko nasilje i nikada ne bi učestvovala u tako nečem."

Ona navodi da njena majka nema nikakve veze sa Crnom Gorom i da nemaju rodbinu tamo.

"Mislila je, kao i mnogi, da je bolje da smo ostali u jednoj državi. Ali da učestvuje u nekim atentatima, napadima, to je nespojivo sa njenim shvatanjima" kaže Jelena Milić. V. Z. C.

Svi saslušani, šestoro na slobodi

Bratislavu Dikiću, bivšem šefu srpske žandarmerije, i za još 13 osumnjičenih određen je pritvor do 72 sata, nakon što su saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore. Optužba - stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim delom terorizam.

"Nakon saslušanja za 14 osoba je doneto rešenje o zadržavanju do 72 sata, dok je šest lica pušteno na slobodu. Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih partija" ističe se u saopštenju.

Izvor: Blic
Foto: E-Stock/ Petar Jovanović / Promo

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

obavezno pogledajte video

19.10.2016 11:31

Холивудска превара у режији Ђукановића и Вучића толико је изведена аматерски да заслужује наслов Глобал Медиа ‘Хапшење ‘Терориста’Дикића и екипе тужна представа Мила Ђукановића и Александра Вучића’. Наиме, Глобал медиа је дошао у посед снимка у којем црногорска полиција приводи ‘терористе’ пред камерама са лисицама које уопше немају на рукама. На снимку је јасно како један од ‘терориста’ којег полицајци воде до комбија, приликом уласка у комби има слободне руке, без лисица на рукама! http://www.vaseljenska.com/aktuelno/hapsenje-20-terorista-u-crnoj-gori-je-amaterska-predstava-video/

ODGOVORITE
Name

crna guja

19.10.2016 12:05

mile to radi u rukavicama sipa mora pohapsiti cijelu skupstinu

ODGOVORITE
Name

Plan b

19.10.2016 12:26

Izvor Blic....

ODGOVORITE
Name

Igor

19.10.2016 12:48

Zar jos uvijek ima neko da misli da je Dikic sa ovom grupom krenuo nesto da uradi . Smijesno. Narod je ovca.

ODGOVORITE
Name

roki

20.10.2016 05:28

E ne mogu da se nacudim koju glupost je osmislio Djukanovic i njegovi sledbenici. Pa evo neka je crnogorac, ali zar je to taj crnogorski ponos i cojstvo, ne daj boze da vam ustane Njegos, kakva Albanija, protjerao bi ih u Nigeriju. Da li ih je stid sta su osmislili, da je Dikic dosao da zauzme skupstinu Crne Gore. Ma dajte molim vas.

ODGOVORITE
Name

Mili

03.10.2017 18:42

JESTE LI LJUDI NORMALNI STA PISETE GLUPOSTI NEKO JE ORGANIZOVAO UBISTVO NA SAMOG SEBE A NAROD JE SAZNAO TEK UVECE KAD JE GLASAO KO JE MISLIO.JA PROSTO NEZNAM CEMU OVO VODI IMATELI ISTA LJUCKO .BOLJE BI VAM BILO DA SE VI O SVOM JADU ZABAVITE I DA NE PISETE O MAlOj CG JER SVE LAZNO STO PISETE VRACA SE NA VASA VRATA .ETO I SAMI SE VIDJITE DJESTE PRISPJELI .AKO JE CG PRIZNALA KOSOVO NIJE JOJ BILO DRUGE. NO STO VI JUNACI GA NIJESTE BRANILI NO NIJEDAN RAT NIJESTE DOBILI BEZ CG.NEMATE DJAVOLJEG JUNAKA NEGO CARALAZARA I MILOSA PA SE KITITE TUDJIJEM PERJEM.NO BILO PA PROSLO .NE KOPAJTE PO PROSLOSTI PA VIDJITE SAD STA MOZETE .MI SMO SVE ZABORAVILI I IDEMO NAPRIJED .Mi VAMA ZELIMO STO I SEBI .BILI ZDRAVO I VESELO .HVALA.

ODGOVORITE