Crnadak pozvao investitore u BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji boravi u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pozvao je investitore iz ove zemlje da ulažu u BiH.

Bosna i Hercegovina 12.10.2016 | 19:05
Crnadak pozvao investitore u BiH
Kao posebno interesantne oblasti saradnje, Crnadak je naveo turizam, transportni sistem i infrastrukturu /aerodrome, Koridor "Pet ce"/, energetske projekte, prehrambenu i namjensku industriju, preradu drveta i drugo.

On se danas u Abu Dabiju sastao sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje šeikom Abdulahom bin Zajed al Nahjanom. Tokom susreta razmotreni su načini daljeg unapređenja saradnje BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisivanjem bilateralnih sporazuma.

Crnadak je u tom smislu predložio konkretne aktivnosti o usaglašavanju nekoliko sporazuma koji su u različitim fazama pripreme, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH

On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći do konkretizacije saradnje s obzirom na to da investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazuju interesovanje za ulaganja u BiH.

Crnadak je pozvao Nahjana da posjeti BiH s ciljem unapređenja saradnje i intenziviranja investicija u BiH po uzoru na postojeće projekte u regiji, poput "Beograda na vodi", "Er Srbija" i drugih.

Sagovornici su konstatovali da je vidljiv trend rasta trgovinske razmjene između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirara čemu doprinosi i učešće kompanija iz BiH na tradicionalnom festivalu "Šeik Zajed", kao i redovno učešće privredne delegacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na Sarajevo biznis forumu.

Tokom susreta bilo je riječi i o saradnji na multilateralnom planu, o aktuelnim globalnim temama, kao i o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

CIA

12.10.2016 18:59

Ja bi investiro 20.000.000 ali bojim se lopova izradi će me puno je lopova u BiH

ODGOVORITE
Name

SOKO

13.10.2016 06:06

E kad tebe vide navalit CE haha