U Brčkom isplaćena stara devizna štednja

Brčko distrikt je prva lokalna zajednica u BiH koja je završila isplatu stare devizne štednje za svih 4.708 vlasnika računa koji su verifikovali svoja potraživanja i prihvatili naplatu po prispijeću obveznica.

Bosna i Hercegovina 12.10.2016 | 22:30
U Brčkom isplaćena stara devizna štednja
S posljednjom tranšom isplaćeno je ukupno 75 miliona i 292.000 konvertibilnih maraka.

Deset godina nakon odluke Skupštine Brčko distrikta da se u skladu sa državnim Zakonom, uz postupak verifikacije, iz lokalnog budžeta isplate potraživanja po osnovu stare devizne štednje, ovih dana je na račune štediša uplaćena posljednja tranša.

Time je, kažu u Trezoru distrikta, završen povrat novca zatečenog uoči rata u državnim bankama na području Brčkog.

Iako su u više navrata produžavani rokovi verifikacije oko 600 štediša, čija su potraživanja 5,5 miliona, nije iskoristilo to pravo koje mogu tražiti u sudskom postupku.

S posljednjom tranšom Brčko distrikt je prva lokalna zajednica u BiH koja je izmirila obeveze po osnovu stare devizne štednje pa treba očekivati da ni preostalih 600 vlasnika računa neće biti uskraćeno za svoje, uglavnom male uloge.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tina

07.02.2017 18:17

Dali neko zna kad ce se moci podnijeti zahtijev za verifikaciju stare devizne stednje u Brckom? Kako mogu doc do novca koj smo prije rata imali u Privrednoj banci Sarajevo.Hvala

ODGOVORITE
Name

Sehiza

26.09.2017 15:39

Kada i kako ce se moci podnijeti zahtjev za stare Devizne stedise Sarajevska Banka u Brcko Diskrit

ODGOVORITE