Dodik i Karadžić - nekad i sad

Dodik već duže vremena nigdje nije rado viđen gost, a nakon 25. septembra čak ni u Beogradu, o čemu svjedoči i činjenica da se nakon referenduma još uvijek nije sastao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je zbog Dodika izložen žestokim pritiscima zapadnih država.

Republika Srpska 08.10.2016 | 19:11
Dodik i Karadžić - nekad i sad
Organizovanjem referenduma 25. septembra, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostvario je Pirovu pobjedu: učvrstio je vlast u Republici Srpskoj, ali je zauzvrat i sebe i Srpsku odveo u duboku diplomatsku izolaciju koju dodatno pogoršava odbijanjem da se pojavi pred Tužilaštvom BiH u Sarajevu.

Dodik već duže vremena nigdje nije rado viđen gost, a odnedavno čak ni u Beogradu, o čemu svjedoči i činjenica da se nakon referenduma još uvijek nije sastao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je zbog Dodika izložen žestokim pritiscima zapadnih država.

Jedini način na koji Dodik može popraviti nezavidni položaj u koji je doveo i sebe i Republiku Srpsku jeste taj da prestane negirati nadležnost pravosudnih institucija BiH i da pred Tužilaštvom BiH položi račun zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH.



Ali, Dodik, opijen uspjehom na lokalnim izborima, ne može sebi dopustiti da se „ponižava" u Sarajevu, i očigledno je spreman zarad vlastitog obraza založiti cijelu Republiku Srpsku.

Dodik je juče ponovio raniji stav da neće dati izjavu Tužilaštvu BiH u Sarajevu jer smatra da je riječ o „politički motivisanom procesu".

Nakon dva poziva na saslušanje u Tužilaštvo BiH, Dodik kategorično odbija da ga „u politički motivisanom procesu", u Sarajevu bilo ko saslušava „zbog demokratskog procesa kakav je sprovedeni referendum". Pogotovo ne u pravosudnim institucijama BiH, koje, kako je i ranije upozoravao, „nisu legitimne".

U skoro identičnoj situaciji Republika Srpska bila je i prije desetak godina, kada je međunarodna zajednica ultimativno tražila i od Beograda i od Banje Luke hapšenje i predaju Haškom tribunalu osumnjičenih Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Zanimljivo, Dodik je tada bio jedan od rijetkih srpskih političara koji je javno pozivao Mladića i Karadžića na predaju.



Tadašnji premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je krajem februara 2007. godine pred tv kamerama Radio televizije Republike Srpske (RTRS) kako Ratko Mladić i Radovan Karadžić nisu junaci srpskog naroda - niti su to ikada bili - te ih je obojicu pozvao na dobrovoljnu predaju.

"Naš imperativ je da se to završi. Skinimo taj teret sa naroda. To više nisu nikakvi junaci, nikada nisu ni bili junaci, kad su doveli do toga da se osuđuje čitava država zbog njihovog neprihvaćanja da se pojave na sudu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, čitav narod Republike Srpske ispašta zbog Karadžića i Mladića odnosno njihovog odbijanja da izađu pred Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu.

"Dokle god se ne pojave, ili se na neki drugi način to pitanje ne riješi, mi ćemo stalno biti na tapeti svih međunarodnih sudova, konferencija, procjena, ocjena, napada...", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik se danas nalazi u istoj situaciji u kojoj su se deset godina ranije nalazili Mladić i Karadžić.



Izvor: SB

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

ceca

08.10.2016 17:15

Ko ima m...? Dodo. Cao cao.

ODGOVORITE
Name

ReCecoooo

08.10.2016 19:16

Aha kad ima koga musti ali i ta m... se vremenom istrose ili sasuse i ksko biva ko kome jamu kopa....

Name

realni

08.10.2016 19:45

Hm kad se zavrnu cesme,odnosno priliv novca u javni sektor,za penzije da i ne spominjem,kad ne bude imao vise sredstava da poplaca svoje podanike koji pa kad mu budu okrenuli ledja,vidjecemo sta ce ostati od tih m..a... Lako je trositi narodne pare,ici od emisije do emisije,a umjesto da politicari njihovog ranga stvaraju pogodno tlo za ulagace i biznismene,kako strane,tako i ove nase domace,dijasporce da i ne spominjem... Da se ne varamo,nisu politicari ti koji pod svaku cjenu moraju da otvaraju nkve fabrike itd.. Oni jednostavno moraju da brinu za pogodno tlo i zdravu atmosferu,da razrade povoljnu i brzu administraciju da bi ulagaci i biznismeni skontali hej,tamo imaju resursi,vrijedni radnici koji hoce da zarade za sebe i svoju familiju.. Ali ne,ovi samo odvracaju i odvracaju,ne mislim samo na Dodika,svi su oni slicni. Zivim u dijaspori i dosta sam ulozio dole,al nakon ovih izbora pocinjem pomalo da se kajem...a ne samo ja,mnogi dijasporci pocinju polako da okrecu glavu od onih prostora. Ljeti citav prijedorski kraj ozivi od dijaspore,bojim se da ako se ovako bude nastavilo da ce mnogi zavrnuti jos vise cesme,jer vidite sta ce se dole bez veze ulagati ako uvjek s vremena na vrijeme se bez veze dizu tenzije,prica o ratu i te primitivne price o nacionalizmu ili vjerama.. Dodik je konfliktan politicar koji zivotari novcem koji dobiva od drzave koju non stop blati,tu nema ni cojstva ni karaktera. Jedini politicar iz RS koji je ulijevao povjerenje svojom smirenoscu i politikom koja se bavila iskljucivo ekonomijom,borbom protiv korupcije itd.je Mladen Bosic,ali eto ne daju mu.Nadam se da se nece skroz povuci.

Name

Mi sami

08.10.2016 20:12

Kako mozete porediti Ratka i Radovana sa ovim lopovom i svercerom?Nista oni zajednicko nemaju.

Name

Neshvaćen

08.10.2016 21:44

Slažem se, ne poredite junake i paćenike za srpski narod Karadžića i Mladića sa kriminalcem i razvratnikom.

Name

Mikailo

09.10.2016 07:22

Jbg Ceca puno gleda RTRS. Izgubljen osjecaj za realnost. Kao i kod vecine szanovnistva. Zo sto je on izjavljivao odbija se od njihovih mozgova, oni tvrde da je to podvala opozicije.

Name

Mm

08.10.2016 17:24

Sada dolazi do izrazaja zasto je Bosic sa rezervom podrzavao referndum,znao je da ce doci do ovoga,da nam svi okrenu ledja a sami ne mozemo da zivimo,ali nazalost znao je dodik za to. Bice zanimljovo gledati kada i dodikova masinerija (glasaci) shvate sta im je njihov lider uradio... stim da opet i tada je dodik slagao kada je rekao da mladic i kaadzic nisu nikada billi ni bitni za rs...

ODGOVORITE
Name

Hellcat

09.10.2016 06:59

Jadno razmišljanje, nije sve u tome ko je na čijoj strani i ko pripada kojoj kako kažeš mašineriji, ima nešto više od toga, nešto sveto, ne samo danas i juče, nemaš ti to u sebi džaba ti pišem, a hvala Bogu više je nas koji smo podržali referendum nego tatkvih poput tebe zavedenih. Nebi me iznenzadilo da živiš odlično na račun ove države, pa opet kukaš i priželjkuješ da drugi tlači.

Name

Priboj

08.10.2016 17:28

Izdajnik je on...pokazace vrijeme

ODGOVORITE
Name

Cccc

08.10.2016 18:51

Nije to ništa cudno kad su Srbi u pitanju i borba za vlast. Djindjic isporucio Milosevica Tadić isporucio Karadzica uz pomoć verovatno Dodika a sad bi SDS-ovci rado da se otarase Dodika i da mu muslimani sude i vidi se ko su i gdje su te izdajice zar nije bolje bilo ako im je neko trebao suditi da to Srbi rade.

Name

Don Kihot

08.10.2016 17:32

Радован Караџић, бивши председник РС који је 24. марта у Хагу осуђен на 40 година робије, тврди да је Борис Тадић са најближим сарадницима за његову главу од Американаца наплатио чак пет милиона долара!

ODGOVORITE
Name

Јесте

08.10.2016 18:06

То је сигурно,а тврдим да муслиман то не би урадиоПа чак сумњам и Хрват. То раде само Срби и нико више.

Name

re jeste

08.10.2016 19:27

Zasto je onda bio gotovina i abdic u hagu ? Dijete ne lupetaj !

Name

srbin ali pravi

08.10.2016 17:51

Vazno je da je dilkos pravi srbin,pali su svi diktatori a tvoji papci ti si opljackao ovaj narod.Daj ostavku kao i posteni Bosic i Tadic.Dok si ti ovdje narod ce biti gola bijeda i bicemo duboko podijeljeni....

ODGOVORITE
Name

realni bosnjo

08.10.2016 17:53

Daj covjeku vlast i moc i vidjeces kakav je.Stara narodna izreka al uvjek istinita. Covjek je shvatio nacin kako da se odrzi na vlasti,raja se lozi i to je to.

ODGOVORITE
Name

kameleon

08.10.2016 18:46

Je li završena predizborna kampanja ili se nastavlja do 2018.

ODGOVORITE
Name

Nino

09.10.2016 06:52

Narod je putem izbora pokazao da je shvatio ko je izdajnik.

Name

Borac

08.10.2016 18:49

Sta lupate? Dodik i Vucic se u petak sastali u Beogradu na aerodromu a poslije toga otisao i kod Nikolica. Provjerite nesto prije nego se izvaljujete. Informacije vase su vrh.

ODGOVORITE
Name

Re borac

08.10.2016 20:15

Ti mu nosio prtljag ili zanosio m...u krivini pa znas....hihihi...ja jednom sreo Seku Aleksic na aerodromu na letu za Bec.A ja Budala nisam se pohvalio da sam imao sastanak sa njom na aerodromu.Ja rekao svima da je bilo slucajno.

Name

M

10.10.2016 05:39

To je objavio RTRS,ali slike nema nigdje. Slikao se samo sa Nikolicem,tako da je taj sastanak sa Vucicem laz.

Name

Re M

10.10.2016 06:57

E ti znas bas da je laz. Jeste se sastao s njim na aerodromu prije Vucicevog odlaska kod Merkelove. Sastanak je bio na Vucicev poziv ali je bio na aerodromu jer je bilo kratko vrijeme zbog leta.

Name

Mile

08.10.2016 19:04

A jel bi Milorad Dodik bio dobar da kaze ajde ukidamo dan RS pa ajde onda da ukidamo i RS i da napravimo centralizovanu drzavu u kojoj ce Muslimani da upravljaju. Ma daj ne prosipajte vise gluposti. Covjek se bori za RS i sa samim tim za slobodu nas srba u ovim krajevima i svaka mu cast za to.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

08.10.2016 19:22

Svu halabuku sam Dodik i diže,narode dozovi se već jednom u pamet,od čega ćeš živiti.

Name

Glupane

08.10.2016 19:23

Za kakvu slobodu se tvoj ljubimac bori, protiv koga? Navedi samo jedan primjer po čemu je ijedan Srbin u Bosni ugrožen? Dosadni ste sa tom vašom glupom i istrošenom propagandom, fašisti korumpirani!

Name

u lazi su kratke N.

08.10.2016 19:48

Po cemu su Covicevi rvati ugrozeni jos im Covic legalno izabrani predstavni,ponavljam Covic legitimni hrvacki ptdstavnik i poet ugrozen.Pa to je nevrovatnoooooooooo.

Name

Mile

08.10.2016 20:24

Eto samim vasim komentarima ste sve rekli. Ocete vi Muslimani da dominirate u Bosni. Pa ne moze jer se svaki covjek nesto pita i niko ne zeli da bude niciji podcinjeni. Kad mucnete glavom i shvatite da svakom pripada njegovo bice svima bolje.

Name

re Banjaluka

08.10.2016 22:04

Narod ne treba da zivi vec da crkne, jer nije sposoban da vidi pored ociju

Name

Darko

09.10.2016 07:16

Dali neko zna sta je pisalo na listicu za referendum, ako neko zna zasto onda ovi raspravljaju ponovo , izgleda da dodik nezna ni zasto je bio referendum. Sta je tu nejasno ako je referendum uspio 99 posto ili nas dodo smatra djecom predskolsog uzrasta

Name

komedija

10.10.2016 12:13

Svaka Dodiku cast,covjek se naklepo za zlatnu medalju na oci svih nas i niko mu nista ne moze. Covjek je maher i to je to,ne zasluzujemo nista bolje.Covjek vrti sve oko sebe i izgleda da niko jos nije dorastao da mu stane na rep.Godine prolaze izborni ciklusi za ciklusom idu nista se bitno ne mijenja niti ce se u dogledno vrijeme promjeniti samo se prosipa iz supljeg u prazno.Samo gas odavde i sto dalje.

Name

gz

10.10.2016 15:15

A sto onda focaci i cajnicani dolaze u Gorazde da rade ako im je Dodik tako sve sredio. ...a sto se mene tice nek dolaze valja ljudima zivjeti. Lp

Name

Јоја с Козаре

08.10.2016 19:10

И он воли србски народ. Ђавола он воли. Тако Миле рече..., ал за себе.

ODGOVORITE
Name

dax

09.10.2016 22:37

Dodik je sve u pravu

Name

Mosi

08.10.2016 19:36

Znam samo da su ljudi omadjijani i da ce tek nekada shvatiti za koga glasaju, a bojim se da ce tada biti kasno, tj sada je vec kasno...jadna smo mi Republika, koliki je on izdajnik!

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

08.10.2016 22:02

Nije ON izdajnik, narod je izdajnik, Srbi imaju neutoljivu potrebu za harizmaticnim vladarima koji ih uvijek uniste za zelenim stolom, tako i sad, ali eto Bog ne prasta, odlucio je ukinuti Srbe, za kaznu kad nisu sposobni svoj dok branuti, sad neko drugi da tu zivi i da taj komad zemlje brani. Tako se to desava sa jednim velikim narodom koji uvijek ide uz NOS svim silama. Srbija ce zbog Srba nastradati, ma ja bi uveo vize za BiH sada, bijele sa maksimalni 90 dana unutar 90 van i naplatom ulaska od 15 eura za registraciju. Vucic ako je imalo pametan sjetice se svoje izjave da on mora da stiti interese Srbije i gradjana Srbije. A ovce preko Drine nek struze neko drugi...

Name

nekoIZmase

08.10.2016 21:03

Mico Micic za novog predsjednika SDS-a i da Baju pometemo 2018. sa politicke scene

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

08.10.2016 21:58

2018 RS nece postojati

Name

Darko

09.10.2016 07:10

Nece moci Mico Micic nista Dodiku posto je jedva prosao u Bijeljini ,jedino Milicevic posto je potukao Bogdanica i Zeljku u Teslicu.

Name

Racioo

08.10.2016 21:34

Ma ovo je nebitno. Bitno je da Mile nema konkurenciju sto je i pokazao na izborima. Zivio snsd, zivjela nasa Republika Srpska!

ODGOVORITE
Name

rade

09.10.2016 04:59

Pravi vodja za cobane,kao sto si i ti,kakav narod takva i vlast

Name

Medo

09.10.2016 07:12

A šta ti imaš od toga što su oni pobjedili?

Name

dax

09.10.2016 22:36

Pa nece valjda bakirovi izdajnici pobijediti svaka cast srbi mislim na vecinu

Name

Mosi

10.10.2016 17:01

Možete zajedno sa velikim vodjom i zmajom ispod šatora pa sada pjevajte ''ne moze nam niko nista'' i radite za 400 KM, dok vodja nastavlja da pustoši RS i trpa u svoj džep milione!

Name

Zaborav

08.10.2016 23:16

Nakon ovih izbora, zaključak je da su Srbi narod koji brzo zaboravlja. Neshvatljivo je da se niko ne sjeća Dodikovih izjava o revolucijama raznoraznih boja, raznoraznim neprijateljima, proglašavanjem izdajnicima svih koji misle drugačije. Sve sami laži. Srbi su veliki patrioti i uvijek su to pokazali kad je zemlju trebalo braniti od stvarnih neprijatelja. Dodik se sad našao da brani Srpstvo, kako ga nije sramota samog sebe kad dobro zna šta je radio kad se ginulo za Republiku Srpsku, pitam se samo imaju li takvi ljudi savjest. Zar je vlast važnija od naroda , mi kao narod nestajemo, Preporučujem svim Srbima da pročitaju knjižicu Arčibalda Rajsa " Čujte Srbi, čuvajte se sebe", pa možda nešto naučimo kako bi uopšte opstali

ODGOVORITE
Name

yugosloven

09.10.2016 00:24

KO PAMTI ISTORIJU SJECA KNJEZEVA SRBI UBIJALI SVOJE

ODGOVORITE
Name

miladin

09.10.2016 06:49

A sta je trebalo? Da se pooturcimo? ili mozda da se pokatolicimo?

ODGOVORITE
Name

Hrvat

10.10.2016 16:00

Normalno,,danas bi te svi poštovali,ali ovako teško brate.

Name

pettrovcanin

09.10.2016 07:05

Sto ne pisete o nama iz Petrovca? Kod nas nema ovih prepucavanja

ODGOVORITE
Name

Bolesno stanje nacije

09.10.2016 08:04

Narod je svojim glasovima Dodiku dao povjerenje, prema tome narod ne treba da se žali kako mu je loše i teško živjeti. Narod je dao legitimitet aktualnoj vlasti za sav počinjne kriminal i afere. Nek narod živi u iluziji kako mu je dobro i kako može biti gore i pod neizostavnim nabojem o stalnoj nacionalnoj ugroženosti. To je odlično gorivo za održavanje Dodikove vlasti. Ko može i trezveno misli otići će sa ovih prostora.

ODGOVORITE
Name

Anti Dodokovac

09.10.2016 08:21

Kad ce te djavo odnijeti iz zivota napacenog naroda!!?

ODGOVORITE
Name

leptir

10.10.2016 11:40

Nije Hag i sarajevo isto.Morate znati kontekst izjave u tom vremenu.A narod je rekao, sa pričama o kupovini glasova zeli se staviti mrlja na Dodikovu pobjedu.Pa gospodo nije mogao kupiti sve a potukao je redom i domaće i strane im sponzore.

Name

Mujo

09.10.2016 15:13

Gdjecete porediti kriminalca sa Karadzicem .Dok je Karadzic stvaro RS kriminalac Dodik je igro kosarku po Beogradu

ODGOVORITE
Name

Sokolac

09.10.2016 22:34

Karadzic je ratni profiter kome treba da sude srbi.I sam je priznao da je obustavljao akcije srpske vojske u Gorazdu Sarajevu(naravno placen je)koliko je samo boraca radi toga izgubilo zivot.

Name

Činjenica

10.10.2016 05:21

Ista su oni *ovna.

Name

md

10.10.2016 05:25

Malo ste dosadni,ljudi su rekli svoje i to je to...

ODGOVORITE
Name

vukadin

10.10.2016 08:56

Narod je rekao svoje

ODGOVORITE
Name

sdi

10.10.2016 12:00

Ko je reko rekli oni sto zive na nasim ledima koji su na budzetu jer samo je glasalo 51 posto od tih 51 posto 50 posto je kupljeno i pokradeno i izmanipulisano raznim muckama i kradama to ti je nasa isina i nek nas j... kad smo ovce

ODGOVORITE
Name

КСС

10.10.2016 13:02

Ма људи каква побједа СНСД-а сви отворено показују гњеви незадовољство , није ми јасно гдје су се сакрили нтих 25 посто грађана што су им дали гласове

ODGOVORITE