Da li su čistačice počistile Ćamila

Srebrenica ne sme pasti! Po cenu lažiranih glasova i onih u kontejneru, smatraju Bošnjaci. Srbi kažu, neće proći! Imamo duplikate zapisnika sa biračkih mesta. Prvo brojanje je bilo tačno i Mladen Grujičić je gradonačelnik Srebrenice.

Republika Srpska 05.10.2016 | 07:35
Da li su čistačice počistile Ćamila
Opštinska izborna komisija u Srebrenici prvo je objavila da je na lokalnim izborima 2. oktobra na birališta izašao 6.551 birač, ili 62,63 odsto, od koji je zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić dobio 4.351 glas, a bošnjački kandidat Ćamil Duraković 1.910 glasova. Neskriveno nezadovoljstvo Bošnjaka zbog toga što će na čelu Srebrenice, simbola njihovog stradanja u poslednjem ratu, biti Srbin, zapljusnulo je medije, da bi već narednog dana bili objavljeni novi „tačni“ preliminarni rezultati.

Prema njima, na izbore je izašlo 5.558 birača ili oko hiljadu manje u odnosu na prethodne. Od važećih 4.906 listića Grujičić je navodno dobio 3.348 glasova ili 1.003 glasa manje nego što je prvo saopšteno, a Duraković 1.558 glasova, ili 352 glasa manje. Time je razlika u broju osvojenih glasova između Grujičića i Durakovića smanjena sa 2.441 na 1.790.

Lažni glasovi i listići u đubretu Komentarišući nastalu situaciju, predsednik Opštinskog odbora SNSD-a u Srebrenici Radomir Pavlović kaže da je prvo brojanje i ono što je objavila Opštinska izborna komisija o izlaznosti za načelnika bilo ispravno. „Bilo je pokušaja umanjivanja broja glasova, i mi sa kopijama zapisnika koje imaju članovi biračkih odbora sa terena to dokazujemo“, izjavio je Pavlović za Sputnjik. On kaže da je bilo ubacivanja lažiranih glasova i pokušaja bacanja nekih glasova u kontejnere za smeće, pa su opštinske spremačice išle to da vraćaju.

„Radimo na tome i mislim da bi trebalo da bude sve u redu. Bilo je pokušaja u dve biračke kutije da se taj materijal skloni, ali imamo kopije sa tih mesta i ako bi došlo do ponovnog brojanja, a u kutijama ne bude bio izborni materijal, biće to odgovornost onih koji su dali nalog da se materijal iz kutija baci. Mi imamo sve duplikate sa biračkih mesta od strane biračkih odbora, i za bilo kakvo lažiranje biće odgovorna opštinska izborna komisija“, izričit je predsednik opštinskog odbora SNSD-a Srebrenice.

Na pitanje kakva je dalja procedura ako dođe do komplikacija, Pavlović kaže da po proceduri članovi biračkih odbora treba ponovo da prebroje birački materijal, a ako ga ne bude u slučaju da je bačen, onda postoje zapisnici gde je sve zabeleženo.

On precizira da srpski kandidat vodi ubedljivo, ali da glasovi sa ta četiri navodno sporna mesta mogu da utiču na konačan rezultat, kada se uzmu u obzir i glasovi koji treba da stignu poštom. Glasovi sa biračkim mesta „za odsustvo“ i „za poštu“ se, navodi Pavlović, broje u Sarajevu.

Što se tiče „odsustva“, u gradovima Federacije imalo je pravo da glasa 1.700 birača. Posmatrači imaju podatke da je na tim mestima izašlo 996, a bošnjački izvori govore da je izašlo 1.300.

Kod glasanja poštom Bošnjaci imaju 1.196, a Srbi 405 poslatih glasova putem pošte. Bošnjaci bi da pobede uz pomoć kontejnera Na pitanje da li ti glasovi, sve i uz naknadno objavljene umanjene cifre o izlaznosti i broju dobijenih glasova mogu da utiču na rezultat, Pavlović navodi da mogu na konačan ishod s obzirom na brojnost birača na biračkom mestu Dom kulture.

On je napomenuo da su predsednica biračkog odbora na tom biračkom mestu, inače Srpkinja, kao i njen zamenik Bošnjak, potpisali izjavu da su zapisnici sa prvobitnog brojanja bili uredni i poslali su ih na unos podataka u Centralnu izbornu komisiju (CIK) u Sarajevo, kako ne bi došlo do novog brojanja. „Mislim da će sve biti u redu“, zaključio je Pavlović.

Predsednica biračkog odbora na biračkom mestu Dom kulture Jelena Tešić ranije je izjavila da je na tom biračkom mestu bilo sve uredno, da čuva kopiju zapisnika i da joj nije jasno zašto on, kao i rezultat sa tog biračkog mesta, Opštinska izborna komisija (OIK), na čelu sa Nerminom Alivukovićem, nije prihvatila.

OIK Srebrenice zatražila je odobrenje od CIK BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i ponovo se prebroje listići i uporede rezultati. Da li bi među njima bili i oni koji su završili u kontejneru? Ili će biti da su presudnu ulogu na izborima za čelnika Srebrenice odigrale revnosne opštinske spremačice.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Hmmmmm

05.10.2016 08:08

Bože ti pomozi...Kukaju da ih fali 8000 a sad bi da pobjede da ih ima vise pa posle izbora opet aj kuku fali nas 8000..Daj se radi mira onih koji leze u Potocarima odlučite ili vas ima ili vas nema...Nemogu i jare i pare ...Neka Munira ili bilo ko to kaže i sve ok...

ODGOVORITE
Name

MUNIRA, MUNIRA, MUNIRA

05.10.2016 09:17

JAVI SE MUNIRA

Name

Šta hmmmm???

05.10.2016 09:28

Prije rata je u Srebrenici živilo 27.500 Muslimana i 8.300 Srba. Da živi samo trećina prijeratnog stanovništva, ne vidim zašto je problem da ljudi i danas budu u većini? Šprdati sa sa ubijenim ljudima je samo odraz tvoje kulture. I da je u pitanju JEDNA žrtva, bez obzira kako se zove, odvratno je...

Name

Bakir

05.10.2016 10:54

Sve je ovo logicno, Srebrenica je opstina sa nekoliko miliona stanovnika, i nekoliko hiljada glasackih mjesta, tako da se lako zaturi hiljadu glasova. A i CIK to pokazuje, ne mogu se izbrojati svi ti milioni glasackih listica za manje od 15-ak dana.

Name

PROGNOZA

05.10.2016 08:46

Mislim da će Srebrenica "PRIPASTI" BOŠNJACIMA, jer će se VELIKI BAJA NAGODITI SA BAKIROM, a zauzvrat će ZAUZETI MJESTO SAVEZA ZA PROMJENE NA BH NIVOU!!!

ODGOVORITE
Name

hm

05.10.2016 08:47

Pa zar stvarno mislite da neko može popušit tu jeftinu foru i pokušaj izborne krađe??? čuj...imaju duplikati zapisnika??! naravno, imaju zapisnici ali u koje su unijeti lažni podaci! i sad kad nema listića (jer smo ih bacili u smeće) i ne možemo ih ponovo brojati, VJEROVAT CEMO zapisnicima :D

ODGOVORITE
Name

boro

05.10.2016 09:12

Ovo mi liči na dil Bakira i Baje , ti meni ovo ja tebi ono . ovce neka se svađaju .

ODGOVORITE
Name

NISU ČISTAČICE

05.10.2016 09:12

ISTINA I PRAVDA JE POMELA ĆAMILA, NEK SE ZAMISLI ON I NJEGOVI KOJI PRIJETE DIJECI I ŽENAMA, STIĆI ĆE IH I ZA TO PRAVDA , NEDO IM BOG I NEK IH ČUVA JER NE ZNAJU ŠTA RADE.

ODGOVORITE
Name

cole

05.10.2016 09:38

baja , baja , sve je ovo tvoje maslo , ti i Bakir

ODGOVORITE
Name

Aguero

05.10.2016 11:06

CIK je jedini nadležan i tacka. Ostali - razlaz !

ODGOVORITE
Name

M

05.10.2016 21:38

Ovi muslimani bi da zive u EU ,a da biraju nacelnika u Srebrenici. E, pa braco Srbi muslimanske vjeroispovjesti nemoze to vise.

ODGOVORITE