HDZ i Most dogovorili sastav nove Vlade?

Nakon četverosatnih pregovora o formiranju nove vlade čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov danas su pred novinare izišli zadovoljni razgovorima na kojima je bilo riječi o izgledu buduće hrvatske Vlade, a iako detalje nisu otkrivali, Plenković je najavio kako će se broj ministarstava smanjiti.

Region 04.10.2016 | 21:35
HDZ i Most dogovorili sastav nove Vlade?
"Razgovarali smo o formatu buduće vlade te smo vrlo detaljno govorili o nadležnostima u pojedinim resorima i broju ministarstava. Takođe, razgovarali smo i o precizno identifikovanim željama i ambicijama HDZ-a i Mosta u kojim resorima su trenutno fokusirani njihovi prioriteti", rekao je Plenković.

Uvjeren je, kaže, i da su blizu rješenjima koja će omogućiti racionalnu i kvalitetnu Vladu. Plenković je istakao da je cilj HDZ-a da do ponedjeljka, kada će biti održane konsultacije kod predsjednika Republike Hrvatske, dođu s potrebnih 76 potpisa kako bi dobili mandat za sastavljanje nove Vlade.

Predsjednik HDZ-a najavio je da rade na tome da broj ministarstava bude nešto manji nego što je sadašnjih dvadeset, ali nije precizirao koliko će biti ukupno ministarstava tek je naznačio da će se neka ministarstva spajati.

"Mi smo dobili prijedloge HDZ-a, a takođe dali smo i svoje prijedloge na koji način vidimo buduću izvršnu vlast. O samim prijedlozima ćemo, i mi i kolege iz HDZ-a proći kroz svoja tijela i nadam se da će se na kraju postići dogovor", rekao je Petrov.

Mišljenja je da je realno očekivati razrješenje u predstojećih nekoliko dana. Medijska nagađanja o tome da se moraju odlučiti između Ministarstva unutrašnjih poslova i mjesta predsjednika Sabora nije htio komentarisati.

(Hina, Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar