Najava: Ser Aleks, ološ, Huni, mrtvi pacovi i pileće iznutrice - Rendžers vs Aberdin!

Posle četiri godine u nedelju, opet na Pitodri stadionu!

Fudbal 25.09.2016 | 11:00
Najava: Ser Aleks, ološ, Huni, mrtvi pacovi i pileće iznutrice - Rendžers vs Aberdin!
Svuda na svetu ista je priča. Kad kažete derbi, “Old Firm“ je jedna od prvih asocijacija. Teško da je ijedan grad na svetu, pa čak i naš Beograd, i Buenos Ajres i Istanbul i Rim, podeljen mržnjom kakva vlada između okorelih navijača Glazgov Rendžersa i Seltika. Međutim, pogrešno je mišljenje da je to jedini rivalitet kojim Škotska može da se “pohvali“. Ako je to uopšte za pohvalu. A verovatno nije, jer svako malo izlazi iz sportskih okvira. Kad su u pitanju sudari Rendžersa i Glazgova često nema dodira sa sportom.

Ne zna se tačno šta je prouzrokovalo taj rivalitet, jer Glazgov i Aberdin deli skoro 200 kilometara. Nije ni religija, to jest nacionalnost kao u slučaju Rendžersa i Seltika. Mnogi misle da je sve krenulo još 80-ih godina prošlog veka. Defanzivac Glazgova Vili Džonstonnagazio je na vrat Džona Mekmastera u kup utakmici, pa je ovom drugom bila potrebna reanimacija kako bi preživeo. Već tada je na klupi Aberdina sedeo Aleks Ferguson, delom sigurno odgovoran za širenje mržnje. Ne zato što je kao dečak navijao za Glazgov, pa dve godine i igrao za Policajce, već zato što su njegovim dolaskom na klupu Donsa velikani iz škotske prestonice dobili ozbiljnog konkurenta u borbi za pehare.

Ferguson je fudbalere Aberdina naučio prkosu. Ohrabrivao je igrače i navijače da ne veruju u “prestoničku kampanju“  ni fudbalske vlasti u Škotskoj. Još od njegove titule iz 1985. godine naslov najboljeg u Škotskoj stanovao je samo u vitrinama Rendžersa i Seltika.

U Aberdinu su ipak sav bes nekako usmerili baš ka Rendžersu.
“Mrzimo Rendžers više od vas“, pevaju navijači Aberdina kad gostuju na Seltik Parku.

Možda i jasniji dokaz netrpeljivosti videli smo 1988. godine. Nil Simpson iz Aberdina je umalo otkinuo nogu mlade nade Rendžersa Ijana Durenta. Dve godine na tereapijama.Durent posle tog pogibeljnog starta nije postao igrač kakav je trebalo da bude. Sve to vreme, na tribinama Pitodrija pevalo se...

"Dobar Simi,
Dobar sine,
Sj...o si još jednog Huna..."

Navijače Glazgova, inače, zbog britanskog porekla u pogrdnom slengu nazivaju Hunima. Varvarima.

"Pogledaj ko leži na Pitodriju,
Pogledaj ko je na terenu,
Izgleda mi da je to Ijan Durent,
Simi je uleteo i sj...o mu koleno,
Neće više igrati za Rendžers..."

Huliganske tuče kakve su bile popularne 80-ih godina u Škotskoj su, naravno, produbile jaz između dve navijačke grupe. I ne samo tu. Sami klubovi, najblaže rečeno, nisu pomogli da se strasti smire. Na Pitodriju su po pisoarima često nalepnice sa Rendžersovim obeležjima. Jasno vam je zašto.  Sa druge strane, Rendžers je morao da se 1998. godine javno izvini Aberdinu jer su u zvaničnom porogramu za utakmicu navijači Donsa nazvani “ološem“. Igračka legenda Rendžersa Džon “Bombaš“ Braun opisao ih je kao “morone“.

Zvižduci tokom minuta ćutnji za protivničke legende redovna su pojava, sudija Majk Mekari, za koga se smatra da je naklonjen Rendžersu, tokom cele karijere dobijao je pretnje smrću, na kućnu adresi stizali su mu uginulic pacovi, pileće iznutrice... Sami igrači su se na terenu tukli više puta, utakmice su prekidane, navijač Aberdina je 1993. godine jurio Alija Mekoista palicom za golf u koju je bio zakucan ekser?!

Primera je bezbroj, ali nema potrebe da ih sve nabrajamo. Već ste shvatili. Aberdin i Rendžers se ne podnose.

U nedelju od 14 sati na Pitodri stadionu. Prvi put još od januara 2012. godine. Aberdin protiv Glazgov Rendžersa. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar