Doping afera: Predsjednik ATP-a brani Nadala!

Kris Kermod osudio je javno iznošenje podataka o supstancama koje sportisti uzimaju u terapeutske svrhe i naglasio da u tenisu nije bilo kršenja propisa.

Tenis 20.09.2016 | 16:45
Doping afera: Predsjednik ATP-a brani Nadala!
Hakerska grupa "Fancy Bears", koja je upadom u bazu podataka Svetske antidoping agencije (WADA) došla do brojnih poverljivih podataka o poznatim sportistima, u ponedeljak je "prozvala" i jednog tenisera.

To je Rafael Nadal, za koga je objavljeno da je 2009. godine jednom, a 2012. u dvonedeljnom periodu, uneo u organizam supstance sa liste zabranjenih.

Neki od ranije optuženih sportista branili su se tvrdnjom da nije reč o dopingu, utoliko što su od nadležnih dobili lekarsku dozvolu za uzimanje tih supstanci u terapeutske svrhe (TUE - "Therapeutic use exemption").

Španski teniser, osvajač 14 grend slem titula i ukupno 46 nedelja prvoplasirani na ATP listi, za sada nije reagovao na optužbe, ali jeste Kris Kermod, predsednik Udruženja teniskih profesionalaca.

"ATP oštro osuđuje objavljivanje ličnih medicinskih informacija, koje nepravedno dovode u pitanje moral naših igrača. Svi zahtevi za TUE obrađeni su po proceduri Teniskog antidoping programa, koji je u potpunosti u skladu sa propisima WADA. Poslednje objave predstavljaju kršenje privatnosti, i to tamo gde nikakva pravila nisu prekršena", poručio je Kermod u pisanoj izjavi.

On je dodao da će ATP "ostati posvećen borbi za očuvanje tenisa čistim sportom, sa jednakim uslovima za sve".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar