Druženje lovaca i smotra njihovih pasa

Proteklog vikenda održano je zborovanje članova Lovačkog društva „Srna“ iz Srpca, čime je obnovljena ova lijepa tradicija koja je prekinuta prije nekoliko godina. Skup je iskorišćen za predstavljanje novih organa ovog udruženja koje ima više od 400 članova, ali i da se lovci upoznaju sa planiranim mjerama za unapređenje i zaštitu lovstva.

Republika Srpska 19.09.2016 | 15:30
Druženje lovaca i smotra njihovih pasa
Novi predsjednik srbačkih lovaca Goran Savanović naglasio je da je već došlo do smanjenja krivolova i nedozvoljenog ponašanja pojedinih članova, ali će se na tome i dalje raditi do uvođenja potpunog reda u lovištima.

„Mislim da je biti lovac za nas jedna uzvišena čast i bogatstvo. Imali smo prilično dobar lov, odstrijeli smo ove godine 40 od 43 planirana srndaća, a broj prijavljene divljači pokazao je porast svijesti kod naših lovaca“, rekao je Savanović.

On je dodao da će posebna pažnja da se posveti obogaćivanju fonda divljači kroz gradnju hraniliša, sojilišta i pojilišta. Dosledno će se poštovati zabrana lova na zečeve, a iduće godine će se raditi na punjenju lovišta fazanskom divljači. Pohvaljena je i Lovačka sekcija "Sitneši", koja je sama nabavila nazimicu i veprove za reprodukciju divljih svinja u lovištima.

Na zborovanju srbačkih lovaca uručena su i priznanja Udruženja „Zaslužan lovac“ za 30 članova koji su dali svoj doprinos u radu i unapređenju lovstva na području opštine Srbac. Među njima je i starina Jovo Majstorović, koga, kako kaže, za lov vežu najljepše uspomene.

„To zadovoljstvo ne može da shvati samo onaj ko nije lovac. Najzanimljivije je vrijeme pred otvoranje lovne sezone bez obzira koja divljač je u pitanju, jer svi očekujemo nekog`kapitalca`, a najčešće se sve svede na lijepo druženje i zabavu, kakva je, evo, i ova danas“, kaže Majstorović.

Ovoj svečanosti prethodila je i smotra lovačkih pasa članova Udruženja. Titulu najboljeg osvojio je njemački kratkonogi ptičar vlasnika Ranka Savića. Srpski gonič Ljubiše Jejinića bio je drugi, dok je treće mjesto pripalo engleskom poenteru Maria Bureša.

Predsjednik Lovačkog udruženja „Srna“ iz Srpca Goran Savanović pozvao je prisutne lovce da 25. septembra izađu na referendum i daju glas za 9. januar – Dan Republike Srpske.





BN televizija (S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

PANČO VILA

19.09.2016 18:09

KAŽE OVAJ DA JE BITI LOVAC ČAST I BOGASTVO, MENI JE TO ZLOČIN, LAKO JE MODERNOM PUŠKOM UBITI JADNU ŽIVOTINJU, TO SU LOVCI NEKAD RADILI LUKOM I STRIJELOM, A ŠTO SE TIČE BOGASTVA, PA ZNA SE DA SAD MOŽE BITI LOVAV SAMO BOGAT ČOVJEK, ZATO JE POLA VLADE I SKUPŠTINE NEDELJOM U LOVI

ODGOVORITE