DK: Glazgov i Zadar određuju finaliste!

Naredna tri dana polufinalni i plej-of okršaji Dejvis kupa. U petak prava poslastica, revanš meč finala Olimpijskih igara Endi Mari – Del Potro od 14 časova.

Tenis 15.09.2016 | 16:15
DK: Glazgov i Zadar određuju finaliste!
Od 16. do 19. septembra na programu su polufinalni i plej-of mečevi Svetske grupe Dejvis kupa. Naša reprezentacija se neće boriti pošto je stigla do četvrtfinala, što joj ipak garantuje učešće i u narednom ciklusu elitne skupine ovog prestižnog takmičenja.

I dok mi „ližemo rane“ od poraza Novaka Đokovića u finalu US Opena, ostatak sveta ide svojim tokom, pa tako i tenis. Na redu je Dejvis kup i to borbe za ulazak u finale. Među poslednja četiri našli su se aktuelni šampioni Britanci koji će ukrstiti rekete sa Argentincima, dok će Hrvatska stati naspram Francuske. Zaista sve kvalitetne reprezentacije, što nam garantuje dobre mečeve.

Susret između Gordog Albiona i Gaučosa biće održan u rodnoj Marijevoj Škotskoj, tačnije u Glazgovu, što znači da će i publika biti „faktor iks“, a to je veoma značajno u ovom takmičenju. Mečevi u petak i nedelju počinju od 14 časova po srednjeevropskom vremenu, a dubl u subotu od 15 časova.

 Britancima je ovo drugo uzastopno polufinale Dejvis kupa, dok će Argentincima biti čak 11. u poslednjih 15 godina! Ove dve nacije do sada su se sastajale četiri puta i to 1928, 1981, 1989. i 2008. godine. Britanci su slavili samo prvi put, davne 1928,a poslednji put kada su stali naspram Argentinaca nisu uspeli da izvuku niti jedan set u takmičarskim mečevima. Istina na gostovanju.

Ovaj put favorit je takođe domaćin, ali ne samo zahvaljuljući domaćem terenu, već pre svega Endiju Mariju. Istina, Gaučosi u Glazgov dolaze sa osokoljenim Huanom Martinom Del Potrom, ali veliko je pitanje koliko mu je ostalo snage nakon velikih i neočekivanh uspeha u Riju i US Openu..

Drugi polufinalni par je nešto manje atraktivan, mada se takođe radi o dva bivša šampiona Dejvis kupa. Randevu Hrvata i Francuza zakazan je u dvorani Krešimir Ćosić u Zadru, takođe računajući na tamo tradicionalno vatrenu publiku. Mečevi u petak i nedelju takođe počinju od 14 časova, a dubl u subotu sat kasnije. Ove dve reprezentacije su do sada samo jedanput igrale jedna protiv druge, i te 2008. slavila je Francuska u Mecu sa 4:1.

Iako je domaćin, Hrvatska po našim procenama nije favorit, pre svega zbog manje kvalitenog sastava. Njen najbolji igrač Marin Čilić trenutno nije u najboljoj formi iako je nedavno slavio na mastersu u Sinsinatiju. Kod njega sve zavisi od trenutka, a često mu pritisak navijača ne odgovara. Sa druge strane, Francuzi neće koristiti iskusne i veoma kvalitetni Congu i Monfisa, već Rišara Gaskea i Luku Puja, kao i jedan od najboljih dublova na svetu, Maju-Erber.

U mečevima plej-ofa Svetske grupe sastaju se: Uzbekistan – Švajcarska, Rusija – Kazahstan, Belgija – Brazil, Indija – Španija, Australija – Slovačka, Nemačka – Poljska, Kanada – Čile i Japan – Ukrajina.

ŽREB HRVATSKA – FRANCUSKA

PETAK: Ćorić – Gaske, Čilić – Puje

SUBOTA: Dodig/Draganja – Erber/Maju

NEDELJA: Čilić – Gasle, Ćorić – Puje

ŽREB V. BRITANIJA – ARGENTINA

PETAK: E. Mari – Del Potro, Edmund – Pelja

SUBOTA: E. Mari/DŽ. Mari – Delbonis/Majer

NEDELJA: E. Mari – Pelja, Edmund – Del Potro

PRODOR NA ISTOK

Naredne sedmice, tačnije od ponedejka 19. septembra, igra se jedan ATP i čak tri WTA turnira. Domaćin muškarcima je Sankt Peterburg (ATP 250) gde će glavne zvezde biti Sten Vavrinka, aktuelni šampion Miloš Raonić, te Tomas Berdih i Aleksandar Zverev.

Na WTA turu na redu su takmičenja na Dalekom istoku, u Kini, Japanu i Južnoj Koreji, tačnije u Guangdžou, Seulu i Tokiju. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar