Roditelji skraćuju priče za laku noć

Trećina roditelja priznaje da sažima ili preskače stranice dok čita priča za laku noć svojoj djeci jer su i sami premoreni, rezultati su najnovijeg istraživanja, piše "Dejli mejl".

Svijet 08.09.2016 | 10:40
Roditelji skraćuju priče za laku noć
Svaki treći roditelj priznaje da je toliko umoran da preskače stranice ili, čak, ubrzano čita cijele knjige svojoj djeci.

Oko 32 odsto roditelja priznaje da preskače stranice, dok 31 odsto ubrzano čita ili sažima dijelove ili cijelu knjigu kako bi stigli da urade nešto drugo.

U istraživanju je učestvovalo 1.032 roditelja povodom Međunarodnog dana pismenosti.

U istraživanju kompanije "Sajlentnajt", koja se bavi proizvodnjom kreveta, utvrđeno je da je tipična porodična kuća ima 39 knjiga za djecu, a roditelji nalaze vremena da čitaju u prosjeku samo 3,5 puta sedmično.

Takođe, u ovom istraživanju se pokazalo da svaki sedmi otac želi da sjedi na sofi ili krevetu svako veče tokom sedmice da čita djeci, dok se svaki treći roditelj mijenja naizmječno na čitanju knjiga.

Takođe, roditelji većinom vole da djeci čitaju na uobičajen način iz klasičnih knjiga, ne koristeći različite elektronske knjige, "ajpedove", laptove ili "kindl".

Iako je 68 odsto roditelja reklo da vjeruje da djeca spavaju bolje nakon pročitane knjige ili priče, svaki deseti roditelj kaže da uopšte ne čita svojoj djeci, a umjesto toga daje im da gledaju televiziju, dok je sedam odsto reklo da pričaju priče napamet.

Više od trećine, 36 odsto, roditelja kaže da su njihova djeca bila bolja u školi jutro nakon čitanja, dok je više od tri četvrtine /77 odsto/ reklo da čitanje djeci njima pomaže da se opuste nakon napornog dana na poslu.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar