Grčka: Haos, poplave i tornado, ima mrtvih

U poplavama na jugu Grčke zbog veoma jake kiše, udavilo se troje ljudi, a za dve osobe se traga, javila je danas atinska RTV "Skai". Na Zakintosu tornado rušio krovove kuća.

Svijet 07.09.2016 | 22:52
Grčka: Haos, poplave i tornado, ima mrtvih
U oblasti Mesinija, na jugu Peloponeza, u svojim poplavljenim prizemnim seoskim kućama udavile su se dve nepokretne starije osobe, a nestala je njihova opštinska negovateljica.

Treća osoba se udavila u podrumskom stanu u centru grada Kalamate koji je potpuno poplavljen.

Vlasti kažu da je u najteže pogođenom seoskom području dubina vode prošle noći dostigla dva metra, da se udavilo i mnogo stoke, a da je i danas nemoguće doći do sedam sela.



Na severu Grčke vlasti tragaju za ženom 60-tih godina koja je nestala rano jutros, nakon što je telefonom javila suprugu da napušta potopljen automobil.

U samoj Kalamati 80 studenata je blokirano u sudentskom domu jer je opkoljen vodom.

Dok spasilačke ekipe i opštinske službe ne stižu da odu u sve pogođenje oblasti, lokalne vlasti traže od države da proglasi vanredno stanje.



Nevreme je prošle noći pogodilo i okolinu Soluna gde se traga za jendom nestalom osobom koju je verovatno odnela poplava. U nižim predgrađima Soluna je nestalo struje, te nema ni vode u vodovodu, bujice su raskopale ulice i izliva se kanalizacija, potkopale su i poobarale mnoga stabla, odnele automobile, te i tamošnje vlasti traže da se proglasi vanredno stanje.

Poplave izazvane jakom kišom pogodile su i druge delove južnog Peloponeza, kao i okolinu Soluna na severu Grčke.



Štete i poziva za pomoć ima i iz drugih krajeva Peloponeza i sa obližnjeg ostrva Zakintos, u Jonskom moru, koje je prošle noći pogodilo i nekoliko tornada, čupajući drveće i rušeći krovove kuća. Na Zakintosu su danas veliki problemi na putevima i prekidi u snabdevanju strujom i telekomunikacijama.



Nevreme je pogodilo i grad Volos na suprotnoj, egejskoj obali centralne Grčke, gde ima teškoća sa snabdevanjem strujom jer su popadale bandere iskidali se kablovi.

U drugim krajevima Grčke prošle noći je bilo manjih poplava zbog pljuska, na ostrvu Kefaloniji ima štete od grada, a na mnogo mesta su zbog poplave ili odrona zatvoreni lokalni i regionalni putevi, a otežano je kretanje autoputem na Peloponezu.

Izvor: Agencije
Foto: AP

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milos

07.09.2016 14:51

Neko treba da se pokaje pa ce se mozda smirit ⛪️

ODGOVORITE
Name

Djuro

07.09.2016 15:22

Ma lazu bar kod nas nije bilo nista a nalazimo se na zakintosu to je mozda malo bilo i proslo

ODGOVORITE