Brega vitez od Požarevca

Proslavljeni jugoslovenski muzičar Goran Bregović proglašen je za počasnog viteza "Ljubičevskih konjičkih igara", koje će za vikend po 53. put biti održane u Požarevcu.

Zanimljivosti 01.09.2016 | 12:00
Brega vitez od Požarevca
Odluku je doneo Organizacioni odbor manifestacije, na čelu sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem.

"Bregović će biti treći počasni vitez, jer smo dosad ovu titulu dodelili proslavljenim plivačima Miloradu Čaviću i Velimiru Stjepanoviću. Razlog je što Bregović svojom muzikom postiže ono što je i nama cilj i u čemu ga podržavamo - širenje ljubavi, mira, tolerancije i poštovanja među narodima i državama", rekao je Spasović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Vitez Bregović će sutra od 21 sat, sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane" i pevačima Mladenom Vojičićem Tifom i Alenom Islamovićem, održati besplatan koncert na Trgu oslobođenja u Požarevcu i publiku podsetiti na vanvremenske hitove svoje nekadašnje grupe "Bijelo dugme".

Koncert će, po rečima gradonačelnika, trajati dva sata i 20 minuta i za to vreme izvešće 43 kompozicije. Za ovaj nastup sponzori i donatori platiće 39.000 evra. Pre koncerta "dugmića", na programu je svečani defile, a "Ljubičevske konjičke igre" otvoriće predsednik Srbije Tomislav Nikolić. A da li će u povorci biti i Bregović?

"Postoji takva mogućnost jer on u petak stiže u Požarevac, četiri sata pre početka defilea", objašnjava Spasović.

"Mi ćemo mu pokloniti viteški plašt i sablju, a da li će on biti učesnik povorke, zavisiće od njega i planiranog rasporeda."

Kako "Novosti" saznaju, podnet je i predlog da Bregović postane i počasni građanin Požarevca, pa je samo pitanje vremena kada će to biti izglasano. Inače, Brega je već počasni građanin Buenos Ajresa, Atine, Praga i Tirane, kao i nosilac francuskog Ordena viteza umetnosti.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ccc

01.09.2016 13:14

Pravi Vitez, nema šta da se doda. Čovek koji svojim poreklom pripada svakom po malo i svačiji je po malo. Ali nije baš po neko oduševljen time. Žalosno, ali istinito. Pozdrav za gradonačelnika Požarevca za ovaj izbor.

ODGOVORITE