"Beretke" se pravdaju: Nije paravojni skup

Dan nakon što su iz Udruženja "Zelene beretke" najavili kako će organizovati veliku vojnu vježbu "Sloboda za sve", a od Oružanih snaga (OS) BiH tražiti bojevu municiju i najnovije naoružanje, juče su, svjesni medijske pažnje koju su privukli, pokušali da "spuste loptu".

Bosna i Hercegovina 30.08.2016 | 22:58
"Beretke" se pravdaju: Nije paravojni skup
U OS BiH nije stigao nikakav zahtjev iz ovog udruženja, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

"Sredstva i oprema Oružanih snaga BiH bivaju ustupljeni samo u izuzetnim slučajevima i to ovlaštenim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona ili u svrhu podrške određenim projektima i sadržajima od značaja za kulturu i tradiciju naroda u BiH", rečeno je u ovom ministarstvu.

Kako je na Facebook stranici koja okuplja simpatizere "Zelenih beretki" juče napisao Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja, već duže vrijeme je u planu skup veterana i druženje koje nije nikakav paravojni skup.

"Mi kao udruženje u svome statutu imamo pravo njegovati tradiciju naše borbe. S obzirom na to da smo od naših članova imali zahtjeve da se upoznamo na tom skupu i s novim ustrojstvom Oružanih snaga, kao i raspolaganjem najnovijim naoružanjem, mi smo zatražili da taj skup veterana zajedno organiziramo s njima i uz potpunu suradnju i njihovu kontrolu", navodi Švrakić, dodajući kako niko ovoga ne treba da se plaši.

Poručuje kako je mnogo rasprava i strahova sa sve tri strane, jer, kako tvrdi, Udruženje jedino može okupiti i okuplja veliki broj istinskih bosanskohercegovačkih patriota svih nacionalnosti.

"Naša vojna vježba biće u što kraćem roku održana u nadi da će naše Oružane snage naći razumijevanja da zajedno s istinskim patriotama naprave nešto što je za dobrobit i budućnost BiH", zaključuje Švrakić.

Međutim, iako tvrdi kako skup ne treba da plaši nikoga, komentari na Facebooku ostavljeni ispod poziva za vježbu govore drugačije.

"Treba pokazati Dodiku, njegovim četnicima, licemjernoj Evropi i cijelom svijetu da ima snage u bosanskom narodu da brani i odbrani domovinu u slučaju potrebe. Možda bi trebalo pozvati i ostala udruženja da se pridruže i da se izvrši smotra jedinica. Pozdrav domovini", napisao je Jusuf Ćatal.

Aida Vrućak upitala je da li skupu mogu prisustvovati i oni koji su rođeni devedesetih godina.

"Pa i za nas je bitno da vježbamo jer možemo puno doprinijeti odbrani RBiH u slučaju rata. Da li se ikako možemo prijaviti", stoji u komentaru.

Haris Jež poželio je da se ruke pozlate onom ko se ovog sjetio.

"Na svaku njihovu vježbu, treba naš adekvatan odgovor. Kada ovi naši jadni političari nisu ni za šta, treba i četnicima i njima pokazati da će samo zube polomiti ako nešto pokušaju", poručio je on.

Juče smo o ovim aktivnostima i skupu pokušali dobiti stav i mišljenje federalnog MUP-a, ali na naša pitanja niko nije odgovorio.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Jad

30.08.2016 18:48

Jad i cemer mi i beretke srbi muslimani i hrvati bedni smo svi zajedno

ODGOVORITE
Name

Nepismena Seljadija

30.08.2016 18:54

Koliko ja kontam ,ovde bi neki da se bore za domovinu a ovi drugi bi za otadzbinu.Treba se boriti,nema borbe,nema rata bez Jasera Arafata.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

30.08.2016 19:00

Jakih mi mu*a i boraca. Dovoljno je da Srbin prdne i da se ove jajare razbježe.

ODGOVORITE
Name

re radikalno

30.08.2016 20:48

Daj prdni pa da viš ove " jajare" .

Name

Alan Ford

30.08.2016 22:05

Muslimani su izgleda zaboravili početak devedesetih. Opet traže đavola. Acposle kme, kme, kme...

Name

SNOUDEN

30.08.2016 19:31

ODAKLE SE FINANSIRAJU OVE STRUKTURE PARAVOJNE FORMACIJE, NISU LI ZABRANJENE NA KORISTENJE SVE VOJSNE UNIFORME I OBILJEZJA.... ILI SE OVO PRIMJENJUJE SAMO PREMA SRBIMA , SIPA DA SE UKLJUCI U ISTRAGU OKO OVE FORMACIJE, KOJI SU IM CILJEVI, KO IH FINANSIRA, KOJE SU FUNKCIJE OBAVLJAJI TOKOM RATA, KO SU CLANOVI....

ODGOVORITE
Name

ре.

30.08.2016 21:58

Баки финансира

Name

Вожд

30.08.2016 20:04

...није паравојни скуп,па шта је онда...Геј парада

ODGOVORITE
Name

re vožd

30.08.2016 20:51

Nova ministrica u srbijanskoj vladi do godine predvodi gej paradu u Srbiji.

Name

ре.ре.бошњо

30.08.2016 21:57

Ништа,онда скупите ове зелембаће па на параду у Србију,набавите још оваквиг костима ако киша удари да се пресвучете а застава како видим имате довољно

Name

RS u srcu

30.08.2016 20:40

Kakvi su ovo veterani?Pa ovi sa fotografije nemaju ni 20godina. Pa tzv armija BiH nikas ni jednu bitku nije dobila.

ODGOVORITE
Name

re

30.08.2016 20:48

Pa koje onda oslobodio Usore Sanski Most Kljuc i jos jos puno toga dok niste odrcali kod amerikanaca help help

Name

djikan

30.08.2016 21:22

Ja zajebanata ovih,beretki. Ccccc.

Name

Kiki

30.08.2016 21:29

"Sredstva i oprema Oružanih snaga BiH bivaju ustupljeni samo u izuzetnim slučajevima i to ovlaštenim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona ili u svrhu podrške određenim projektima i sadržajima od značaja za kulturu i tradiciju naroda u BiH", rečeno je u ovom ministarstvu. Znaci opravdano je da traze oruzije, to je nasa kultura.

ODGOVORITE
Name

ВРС

30.08.2016 22:11

Даобићете јаја,за гађање а ако се добро покажете и кобасице су ваше