U Jasenovcu i poslije 75 godina ćuti užas

Nijedno srpsko čeljade pod kapom nebeskom nikada ne sme zaboraviti kakav su užas preživeli njihovi sunarodnici i nesrećni preci u zloglasnom logoru Nezavisne Države Hrvatske, Jasenovcu. Tako kaže svaki jasenovački stradalnik, kojih je sve manje među živima.

Republika Srpska 17.08.2016 | 11:45
U Jasenovcu i poslije 75 godina ćuti užas
Preživeli logoraši i danas se sa suzama u očima sećaju svirepih ustaških zločina. Samo retki uspeli su da prežive najmonstruoznije načine likvidacije pod okriljem Nezavisne Države Hrvatske, o čemu svedoče kazani kao ostaci stravične fabrike sapuna pravljenog od delova ljudskog tela, "Topola užasa", ali i 105 masovnih grobnica u Donjoj Gradini.

Ni sedam decenija nakon stravičnih jasenovačkih zločina, počinjenih pod okriljem zloglasne NDH, zdrav razum ne može da razume monstruoznu ustašku ideologiju koja, nažalost, u susednoj Hrvatskoj i danas ima mnogo poklonika.

U ovom zloglasnom logoru tokom Drugog svetskog rata na najstravičnije načine ubijeno je 700.000 ljudi, među njima 500. 000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista i 20.000 nejake dece.

Pod Kozarom, skoro da nema srpske kuće koja u ono vreme ustaških zločina nije bila zavijena u crno. Kolike su bile razmere stradanja, potvrđuje podatak da je ubijeno čak 54 odsto stanovništva potkozarske opštine Kozarska Dubica.

Monstruozni zločini imali su samo jedan cilj - istrebljenje Srba, Jevreja i Roma sa ovih prostora. Sistem jasenovačkih logora, u svetu jedinstven po strahotama, jedini je imao logor za decu.

U cilju očuvanja istine od zaborava, u Javnoj ustanovi Spomen-područje "Donja Gradina" ove godine pokrenuli su inicijativu za prikupljanje fotografija stanovništva Kozare i Potkozarja, stradalog u Drugom svetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac, ali i brojnih dokumenata iz tog vremena. Nisu očekivali da će odziv biti više nego ogroman.

"Na našu adresu stiglo je na stotine fotografija, dopisnih karata, brojnih predmeta i dokumenata koji svedoče o zverskim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu. Svedočanstva su istorijski dokaz stradanja, a mi želimo da žrtve ponovo dobiju ime i prezime. Znamo da su ljudi emotivno vezani za neke fotografije i ne žele da nam ih poklone. Mi ih u tom slučaju skeniramo, tako da uglavnom možemo ostvariti saradnju, i svi koji poseduju dokumente ili fotografije žrtava mogu nam se javiti", kaže direktorka Spomen-područja "Donja Gradina" Tanja Tuleković.

CENTRALNA MANIFESTACIJA

U Spomen-području "Donja Gradina" kod Kozarske Dubice u petak, 19. avgusta, Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije zajednički će organizovati centralnu manifestaciju povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Predviđeno je da okupljanje počne u 19 časova kod "Topole užasa", dok je za 20 časova zakazan čas istorije. Posetiocima će se obratiti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Paljenjem sveća žrtvama zloglasnog jasenovačkog logora oko 21 čas biće završena manifestacija. Ovim povodom, u Banjaluci će u petak u devet časova biti služena sveta liturgija u Hramu Svetog Hrista Spasitelja.

BESPLATAN PREVOZ

Grad Banjaluka obezbedio je besplatan prevoz građana do Spomen-područja "Donja Gradina", povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Autobusi će krenuti sa stare autobuske stanice u Vidovdanskoj ulici u petak, 19. avgusta, u 16.00, dok je povratak predviđen po završetku manifestacije.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Komso

17.08.2016 16:42

Svaka cast za organizovani prevoz.Posjeta treba da bude u velikim broju.

ODGOVORITE