Velika Obarska: Tri kuće sa najviše djece

U dve kuće Simića i u kući Tadića u Velikoj Obarskoj ima dece za čitavo selo.

Republika Srpska 13.08.2016 | 15:31
Velika Obarska: Tri kuće sa najviše djece
Ovom simpatičnom konstatacijom dočekuje posetioce pedesetogodišnji Dragan Simić iz zaseoka Miljevići u Velikoj Obarskoj koji je sa svojom suprugom Borkom othranio sedmoro dece, sinove Miloša (25), Borka (20), Aćima (12) i Mirka (9), te ćerke Vukicu (24), Milicu (13) i Jovanu (6).

U komšiluku, u kući Mileta Tadića othranjeno je osmoro dece, koliko ih ima i Slavko Simić, koji živi par stotima metara dalje od ova dva imanja.

Nemerljivo bogatstvo

Deca su veliko, nemjerljivo bogatstvo, kaže Dragan Simić, ističući da svoju decu od malih nogu uči radu i poštenju.

"Od 2001. godine živim na imanju koje nam je poklonio ženin ujak, a pre toga živeli smo na očevom imanju, u zaseoku Ogorelica. Obrađujemo oko sedam hektara zemlje, sejemo kupus, patlidžan, lubenice, papriku. Uslužno kosim travu, baliram seno, radim i druge poslove na njivi i na imanju" priča Dragan, ističući da od detinjstva neguje i ljubav prema konjima.

Po svojim konjima i fijakeru poznat je širom Semberije, jer se pojavljivao na mnogim svadbama, krštenjima i veseljima, ulepšavajući najradosnije trenutke mnogim mladim bračnim parovima, ali i deci, jer je preobučen u Deda Mraza svake godine izlazio na bijeljinski gradski trg.

Svoje konje i kočije iznajmljuje za svadbe, krštenja i druga porodična slavlja. Tamo gde se Dragan sa svojim fijakerom pojavi, pretpostavka je da će brak biti srećan i berićetan, da će kuća biti puna zdrave i vesele dece, piše faktor.ba.

I Draganov sin Borko iskazuje veliko interesovanje i ljubav prema konjima, te je u međuvremenu registrovao i Konjički klub „Vranac“. Želja mu je, kaže, da Bijeljina u skorije vreme dobije svoj hipodrom i da počne organizovati konjičke trke.

Uzajamna podrška

Borko se priprema za Olimpijadu u Nevesinju, planira da učestvuje na Fijakerijadi u Brčkom, te na konjičkim trkama u Gradačcu krajem avgusta ove godine.

Draganova supruga Borka kaže da nisu planirali koliko će dece imati. Sve je to dolazilo, onako, samo po sebi. Uz uzajamno poštovanje, razumevanje i pažnju, kako kaže, deca su se sama međusobno ispomagala.

"Kako je koje dete odrastalo i pristizalo, tako su se i oni uključivali u poslove u kući i na njivi. Priskakali su mi, ukoliko treba pričuvati i pripaziti brata ili sestru, išli su sa nama i na njivu i u štalu. Deca su, hvala Bogu, zdrava i poslušna, a gde kuća nije tesna, ni čeljad nisu besna" kaže Borka Simić.

Najstarija ćerka Vukica živi u Austriji i ima dvoje dece. Najmlađa Jovana u septembru kreće u prvi razred. Draganova i Borkina deca kažu da slušaju roditelje, pomažu im u kući i na njivi, a od roditelja dobijaju svu neophodnu roditeljsku pažnju i ljubav.

Izvor: Faktor.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sarajlija

13.08.2016 17:15

Svaka cast! Cestiti i posteni ljudi, na zalost malo ih je takvih danas.

ODGOVORITE