Zakonom protiv "fanatičnih" roditelja vegana

Italija, zemlja dobre hrane, možda će zabraniti roditeljima da nameću svojoj deci veganski način ishrane.

Zdravlje 13.08.2016 | 10:18
 Zakonom protiv "fanatičnih" roditelja vegana
Novim zakonom koji predlaže Berluskonijeva partija "Napred Italija" predviđa se krivična odgovornost za roditelje koji insistiraju na veganstvu, odnosno, kako se navodi u predlogu, "ishrane koja ne sadrži elemente neophodne za zdrav i balansiran rast i razvoj".

Kako prenosi Rojters, do ovog predloga dolazi nakon nekoliko slučajeva koji su privukli veliku pažnju u Italiji - u prvom je otkriveno da je jednogodišnje dete iz Milana teško isto koliko i tromesečno dete, nakon što su njegovi roditelji insistirali na veganskoj ishrani, dok je u drugom razvedeni otac optužio majku da je potpuno poremetila razvoj 12-godišnjaka ishranom.

"Nemam ništa protiv vegana ili veganizma, sve dok je to slobodan izbor odraslog čoveka. Međutim, apsurdno je to što je nekim roditeljima dozvoljeno da nameću svoju volju deci i to na skoro fanatičan, religiozan način, često bez adekvatnog naučnog uporišta, potrebnog znanja ili medicinskog nadrzora", rekla je poslanica Elvira Savina.

Kako je navela, zakon bi štitio sve mlađe od 16 godina, a roditeljima veganima koji ga krše bi pretila kazna od sedam godina zatvora ukoliko bi se ustanovilo da je dete umrlo od neuhranjenosti.

Za "delo" insistiranja na veganskoj ishrani predviđena bi bila jednogodišnja kazna zatvora.

Kritičari ovog zakona navode da bi Italija prvo trebalo da se pozabavi rešenjima za epidemiju gojaznosti.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar