Afera "Transkripti" problem u borbi protiv korupcije

Očito je da se pitanje afere “Transkripti” i problem kočenja istraga pokazuje kao ključan problem u borbi protiv korupcije u BiH,  kazao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za BN televiziju i dodao da se ta priča ne smije završiti samo na tome i da mora dobiti odgovor.

Bosna i Hercegovina 11.08.2016 | 22:20
Afera "Transkripti" problem u borbi protiv korupcije
“Sada se pokazuje da postoji politička volja za borbu protiv korupcije, ali da je nema u onim institucijama u kojima bi trebala biti, u pravosudnim institucijama. Zato je na ključnim nosiocima pravosudnih institucija , na Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, na predsjednici Suda, na glavnom tužiocu  i na ministru pravde da daju definitivne odgovore”, kazao je Ivanić

Ivanić smatra da je nedopustivo da priča o autoritetu glavnog tužioca bude tako otvorena i da bi takva situacija mogla dovesti do potpunog gubitka povjerenja u pravosuđe.  Zaključuje da ako se pokaže kao istinit, bar jedan dio iznesenih optužbi smjena tužioca Salihovića je najmanja što očekuje kao reakcija pravosudnih institucija.

"Sa druge strane, ako se pokaže da objavljene informacije nisu tačne jasno je da bi posljedice bile ogromne po drugu stranu", kaže Ivanić i dodaje da je uvjeren da su informacije istinite jer su se dokazi o tim radnjama već počeli pojavljivati u javnosti.



Podsjetimo, glavni tužilac BiH Goran Salihović nalazi se pod istragom disciplinskog tužioca nakon što su to odlučili čelnici pravosudnog i bezbjednosnog sektora u BiH na sastanku održanom u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Povod za pokretanje istrage su transkripti presretnutih telefonskih razgovora između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i novinara Mate Đakovića, a u kojima se, navodno, potvrđuje da će istraga protiv Dodika u slučajevima "Pavlović banka", "Bobar banka", i aferi "zlato" biti obustavljena.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Srba

11.08.2016 20:44

Sta čekaju, neka ga suspenduje. Onaj nesretni Barasin bivši tužilac je odmah sklonjen i ako ništa nije bio kriv prema ovome....

ODGOVORITE
Name

?

11.08.2016 21:29

Srba.!!Svi oni vole lovu i ucjenjivat svi baš svi. Barašin ili Salašin ili bilo koji drugi u pravosuđu oni su nedodirljivi. To trba sve ALKATRAZ.Sudije Tužioci Teško onom koji traži pravdu na Sudu,sve stjerat u Pi... M..... Svi korumpirani Lopovi.

Name

Duško Dugouško

11.08.2016 21:46

Odavno nema nikakvog povjerenja u pravosuđe. Gomila preplaćenih pravnika koji štite interese političara i tajkuna.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

11.08.2016 23:40

DUŠKO NEMOJTE VRIJEĐATI POŠTENE PRAVNIKE KOJI NE RADE ZA OVE TAJKUNE !!!

Name

Re: DE GOTHIA

12.08.2016 06:35

Zar takvih ima?

Name

Gorki plodovi

11.08.2016 22:23

Teško narodu svih vjera i konfesija sa ovakvim političarima i državnim aparatom. Ovde trebaju korjenite promjene. Početi primati ljude sa biroa koji više godina ne mogu da se zaposle jer nemaju vezu,to su jedini čisti kadrovi, a ovo sve što radi se zaposlilo preko veze i predstavlja novu tzv,budžetsku kastu.

ODGOVORITE
Name

borac

12.08.2016 05:11

Bojim se da bi se brzo privikli na sadasnji rezim nama to kao da je urodjeno.

Name

RAJNA

12.08.2016 04:29

Samo pogledajte Osnovni sud u Banja Luci , Okružni sud u Banja Luci. a pogotovo sudije ( žene) Vrhovnog suda RS , bruka i sramota . Ko da su vodoinstalateri , izmišljaju toplu vodu , svaki sudija sudi " po slobodnom sudijskom uvjerenju" koji zavisi od motivisanosti stranaka u postupku.

ODGOVORITE
Name

Nenad

12.08.2016 04:38

Kakav nezapamćen lopovluk i korupcija i to u samom vrhu. Ali šta se tu još ne zna - teško nama kakvi smo.

ODGOVORITE
Name

borac

12.08.2016 05:09

Sve bi bilo dobro da i disciplinski nije mafijoz kao i ostali

ODGOVORITE
Name

Student

12.08.2016 05:47

Dodikovi 'mediji' ni riječi o ovome!!! Dok ne smisle 'istinu' i o ovom kriminalu na vrhu. A posljednja linija odbrane je: 'PA KOME VI VERUJETE, SVOJIM OČIMA ILI RTRSu'

ODGOVORITE
Name

Face

12.08.2016 06:22

Ja od ovog Salihovića ne bi kupio kilu krompira na pijaci kad bi mu samo lice vidio. Na nekim ljudima lice tačno oslikava karakter, a na ovom se vidi da je spreman ukrasti sve što nije za nebo zakovano.

ODGOVORITE
Name

Milorad

12.08.2016 06:54

Kao i uvijek Ivanic glumi najpametnijeg filozofa u ovoj kanalizaciji od drzave!! To sto svojim djelovanjem Bakinackom Malom Misu produzava boravak na slobodi ne spominje! Sutra ce kod Misa ponovo na dogovor da pokusa naci nacin kako da jos cetri godine ostane negdje gdje je bitan, u ovoj nevidjenoj kanalizaciji. I tako dok god je ziv.. I ponovo ove suplje price, i onda ponovo suplje, i ponovo, i ponovo, i ponovo....

ODGOVORITE