Pogledajte izgled nove Vlade Srbije

Srbije je danas dobila novu vladu. Nova Vlada Srbije ima 19 ministara, od kojih su troje bez portfelja. Vlada, uključujući i premijera Aleksandra Vučića, ima ukupno 20 članova. Izglasana je gotovo četiri meseca posle izbora.

Srbija 11.08.2016 | 22:45
Pogledajte izgled nove Vlade Srbije
Vlada, u odnosu na prethodnu, na čijem je čalu takođe bio Vučić, ima osam novih ministara, među kojima je i šest novih lica. Ovo su novi ministri u kabinetu Aleksandra Vučića i njihove kratke biografije.

1. Aleksandar Vučić, premijer



Rođen je 5. marta 1970. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju 1988. godine, a diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1994. godine. Pristupa Srpskoj radikalnoj stranci 1993. godine. Imenovan je za direktora sportsko-poslovnog centra „Pinki“ u Zemunu 1996. godine.

Za ministra informisanja u Vladi nacionalnog jedinstva izabran je 1998. godine. Sa Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku naprednu stranku, a na osnivačkoj konvenciji u oktobru 2008. godine izabran je za zamenika predsednika stranke.  Nakon opštih parlamentarnih izbora održanih 2012. godine preuzima funkciju ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.

Posle ostavke Tomislava Nikolića zbog izbora za predsednika Srbije na predsedničkim izborima 2012. godine postaje v.d. lidera Srpske napredne stranke 24. maja 2012. godine. Na Drugom kongresu stranke održanom 29. septembra 2012. godine jednoglasno je izabran za predsednika te stranke. Obavljao je funkciju ministra odbrane od 27. jula 2012. godine do rekonstrukcije Vlade Republike Srbije 2. septembra 2013. godine. Od septembra 2013. godine zadržava samo funkciju prvog potpredsednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.

Posle izbora održanih 16. marta 2014. godine izabran je za predsednika Vlade Srbije.

Oženjen, otac Danila i Milice.

2. Nebojša Stefanović - potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova



Rođen je 1976. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je 2011, a doktora nauka 2013. godine na Megatrend univerzitetu.

Bio je odbornik u Skupštini grada Beograda od 2004. do 2008. godine.

Na izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika, a obavljao je i dužnost predsednika Odbora za trgovinu i turizam Skupštine Srbije.

Na izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao i za odbornika u Skupštini grada Beograda.

Na čelu Skupštine Srbije bio je od jula 2012. godine do izbora novog saziva parlamenta u aprilu 2014. godine.

Obavljao je funkciju ministra unutrašnjih poslova.

3. Zorana Mihajlović - potpredsednica vlade i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture



Rođena je 1970. godine u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu, kao učenik generacije. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Vanredni je profesor "Megatrend" univerziteta.

Deset godina je radila u Elektroprivredi Srbije (EPS), u Javnom preduzeću za prenos električne energije "Elektroistok" Beograd.

U periodu od 2004. do 2006. godine u Kabinetu potpredsednika Vlade Republike Srbije Miroljuba Labusa obavljala je funkciju savetnika za energetiku, šefa Odseka za energetsku i politiku zaštite životne sredine, a od 2005. do 2006. godine i šefa Kabineta. Bila je član Upravnog odbora EPS-a od 2004. do 2007. godine. U Vladi Republike Srpske bila je savetnik za energetiku premijera Milorada Dodika u periodu od 2009. do 2010. godine.

Obavljala je funkciju ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije od jula 2012. do aprila 2014. godine. U sledećem mandatu zadužena za isti resor koji će is ada voditi. Ima jednog sina.

4. Rasim Ljajić - potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija



Rođen je 1964. u Novom Pazaru. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. U periodu od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar za brojne dnevne i periodične listove na prostoru bivše SFRJ.

Politikom se bavi od 1990. godine, kada je izabran za generalnog sekretara SDA Sandžaka. Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ. Posle potpisivanja Beogradskog sporazuma marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG. Od septembra 2005. godine do jula 2008. godine bio je predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Bio je ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije od 15. maja 2007. do jula 2008. godine. Istu funkciju obavljao je i u Vladi formiranoj u julu 2008. godine, kao i nakon njene rekonstrukcije u martu 2011. godine do 2012. godine.  Bio je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija od 2012. do 2014. godine. U prethodnom mandatu vodio isti resor kao i sada. Oženjen, otac dvoje dece.

5. Dušan Vujović - ministar finansija



Rođen je 1951. godine u Požarevcu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu "Berkli". Radio je kao asistent na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a potom i kao docent i vanredni profesor na tom fakultetu.

Bio je dugogodišnji saradnik Svetske banke (SB). Od 2011. godine radio je kao konsultant Svetske banke i USAID u oblasti inovacija, budžetske reforme i reforme javnog sektora. Obavljao funkciju ministra privrede u Vladi Republike Srbije u periodu od 27. aprila 2014. godine do 4. avgusta 2014. godine. U prehodnom sazivu vodio isti resor koji će i u novom mandatu. Oženjen, otac dvoje dece.

6. Goran Knežević - ministar privrede



Ministar privrede Goran Knežević je rođen 1957. godine u Banatskom Karlovcu, 1982. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radio je u Kombinatu "Servo Mihalj" od 1990. do 2000. i bio je generalni direktor Servo Mihalj - Tursta u Zrenjaninu. Izabran je 2004. za gradonačelnika i na toj funkciji u Zrenjaninu je bio u tri mandata. Tokom njegovog mandata je Zrenjanin proglašen za Grad budućnosti i najbolje mesto za investiranje u Jugoistočnoj Evropi, a on za gradonačelnika sa vizijom.

Takođe, obavljao je funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije od 2012. Od 2014. član Odbora direktora NIS-a.

Član je Predsedništva SNS, više puta je biran za poslanika u Skupštini Srbije. Oženjen je i otac četvoro dece.

7. Branislav Nedimović - ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine



Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je rođen 1977. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravom fakultetu u Novom Sadu.

Izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. Gradonačelnik Sremske Mitrovice je bio u dva mandata od 2008. do 2016. godine.

Član je Predsedništva SNS od 2016. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

8. Ivica Dačić - prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova


Rođen je 1966. godine u Prizrenu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Obavljao je funkciju predsednika Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini SRJ. Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 1992. godine. Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2004. godine.

Bio je ministar za informisanje u takozvanoj prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine. Predsednik je Socijalističke partije Srbije od decembra 2006. godine. Bio je predsednik Košarkaškog kluba "Partizan" iz Beograda i potpredsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.

Bio je prvi potpredsednik Vlade-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova od jula 2008. godine do jula 2012. godine. Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

9. Nela Kuburović - ministar pravde



Ministar pravde je Nela Kuburović, dosadašnja pomoćnica ministra u sektoru za pravosuđe, sa dugogodišnjim stažom u tom resoru.

Kuburović je prethodno u Ministarstvu pravde od 2008. godine radila najpre kao savetnik za poslove Visokog saveta pravosuđa, a od aprila 2009. godine za pružanje stručne pomoći Visokog saveta sudstva i Državnom veću tužilaca. U avgustu 2009. godine zasnovala je radni odnos u Administrativnoj kancelariji VSS kao savetnik u Sektoru za normativne poslove, a u maju 2013. godine raspoređena je za na mesto načelnika Odeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji VSS.

Za pomoćnika ministra pravde izabrana je 1. jula 2014. godine. Rođena je u Sarajevu 1982, a osnovnu školu Milan Rakić je završila u Beogradu, a potom i X beogradsku gimnaziju. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2005. godine, a potom je završila poslediplomske studije na smeru za privredno pravo. Pravosudni ispit je položila sam u julu 2008. godine, a javnobeležnički ispit u junu 2014. godine.

10. Ana Brnabić - ministar državne uprave i lokalne samouprave



Ana Brnabić je nova ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a do sada je bila predsednica upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Poseduje MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta, Engleska i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršni je direktor Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS), gde radi na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Jedan je od osnivača konsultantske firme Development Consulting Group (DCG). Vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za Development Alternatives Inc (DAI). Takođe, radila je kao ekspert na USAID-ovom programu reforme lokalne samouprave u Rumuniji.

11. Zoran Đorđević - ministar odbrane



Rođen je u Beogradu 1970. godine. Master je ekonomskih nauka u oblasti Međunarodno bankarstvo i finansije. Završio je Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane. Profesionalno iskustvo sticao je na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u domaćim i međunarodnim kompanijama (Comtrade, Kabel-X i druge).

Predsednik je Političkog saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i nacionalni direktor za naoružanja. Obavljao je dužnost državnog sekretara Ministarstva odbrane do 2016. godine, a taj resor će i nastaviti da vodi.

Oženjen je, otac je sina i ćerke.

12. Aleksandar Antić - ministar rudarstva i energetike



Rođen je 1969. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Bio je odbornik u SO Zvezdara u dva mandata (1992–1996) i tri puta je biran za odbornika SPS u Skupštini grada Beograda. Od 2004. do 2008. godine obavljao je funkciju predsednika Odborničke grupe SPS u Skupštini grada Beograda.

Za predsednika Skupštine grada Beograda prvi put je izabran u decembru 2008. godine i ovu funkciju obavljao je sve do redovnih izbora za organe samouprave u Beogradu u maju 2012. godine. Ponovo je izabran za predsednika Skupštine grada Beograda u junu 2012. godine i ovu funkciju obavlja do stupanja na dužnost ministra.

Bio je član Upravnog odbora "Jat ervejza", a od 2008. godine na čelu je Skupštine privrednog društva „Jat tehnika”. Obavljao je funkciju ministra saobraćaja u Vladi Republike Srbije od septembra 2013. do aprila 2014. godine. Predsednik je Gradske organizacije SPS Beograda i član Predsedništva te stranke. Otac jednog sina.

13. Mladen Šarćević - ministar prosvete i nauke



Novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je generalni menadžer Obrazovnog sistema "Ruđer Bošković". Gimnaziju "Ruđer Bošković" osnovao je 2003. godine, zatim i prvu privatnu osnovnu školu istog imena, a pre nekoliko godina i Predškolsku ustanovu "Ruđer Bošković", čime je zaokružen sistem do akademskog obrazovanja.

Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu za tri godine, uz odobrenje Naučno-nastavnog veća zbog visokog proseka, a specijalizovao je oblast "Zaštita životne sredine" na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.

Radio je u školstvu kao profesor geografije od 1979. godine, bio je direktor OŠ "Nikola Teska" u Rakovici od 1991. godine, a rukovodio je aktivom direktora opštine Rakovica i grada Beorgada u mandatu od četiri godine.

14. Zlatibor Lončar - ministar zdravlja



Rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Za direktora Urgentnog centra (UC) Kliničkog centra Srbije (KCS) imenovan je 2012. godine. Prethodno je obavljao funkciju načelnika Intenzivne nege na odeljenju Hirurgije I Klinike za Urgentnu hirurgiju UC KCS.

Završio je specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije u bolnici "Hamersmit" u Londonu 2001. godine. U istoj ustanovi se usavršavao i tokom 2006. godine.

Specijalizaciju iz opšte hirurgije završio je 2003. godine. Trenutno završava doktorsku disertaciju.

Tokom 2011. godine završio je specijalistički kurs iz transplantacione hirurgije jetre u Kraljevskom koledžu u Londonu. U prethodm mandat na istoj poziciji, kao i sada.

15. Aleksandar Vulin - ministar za rad i zapošljavanje



Rođen je 1972. godine u Novom Sadu. Završio je Pravni fakultet u Kragujevcu.

Bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi „Super pres“ od 2000. do 2002. godine. Nakon toga, bio je direktor marketinga u firmi „Color press“ od 2003. do 2007. godine, a zamenik generalnog direktora „Color media international“ od 2007. do 2012. godine.

Bio je odgovorni urednik nedeljnika „Pečat“ i kolumnista u više dnevnih i nedeljnih listova.

Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je u avgustu 2012. godine. Tu funkciju obavljao je do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji bio je do aprila 2014. godine. Osnivač je Jugoslovenske levice, koju je napustio 1998. godine, kada je vršio funkciju zamenika predsednika. Socijalističkoj partiji Srbije pristupio je na Šestom kongresu i tom prilikom izabran je za člana Izvršnog odbora. Iz SPS se povukao 2007. godine i sa akademikom Mihailom Markovićem formirao je Pokret socijalista, čiji je i danas predsednik.

Oženjen, otac jednog sina. U prethodnom sazivu na istoj poziciji kao i sada.

16. Vanja Udovčić - ministar omladine i sporta



Rođen je 1982. godine u Beogradu. Završio je Fakultet organizacionih nauka, diplomirani je inženjer organizacionih nauka. Kapiten je vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta, koji je za reprezentaciju odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova.

Sa reprezentacijom je postigao sledeće uspehe: 2002. godine bronzana medalja na Svetskom prvenstvu, 2003. godine zlatna na Evropskom i bronzana medalja na Svetskom prvenstvu, 2004. godine srebro na Olimpijskim igrama i srebro u Svetskoj ligi, 2005. godine zlatna medalja na Svetskom prvenstvu i zlato u Svetskoj ligi, 2006. godine zlato na Evropskom prvenstvu i zlato u Svetskoj ligi.

Takođe, 2007. godine osvojio je zlato u Svetskoj ligi, 2008. godine zlato u Svetskoj ligi, srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu i bronzu na Olimpijskim igrama, 2009. godine bronzu u Svetskoj ligi, zlato na Međunarodnim igrama i zlato na Svetskom prvenstvu.

Zlato u Svetskoj ligi osvojio je i 2010. godine, kao i zlato na Svetskom kupu i bronzu na Evropskom prvenstvu, 2011. godine bio je osvajač zlata u Svetskoj ligi i srebra na Svetskom prvenstvu, 2012. godine zlata na Evropskom prvenstvu i bronze na Olimpijskim igrama, a 2013. godine zlata u Svetskoj ligi.

Igrao je u klubovima Partizan, Jadran, Posilipo, Pro Reko, Mladost, Radnički.

Obavljao je funkciju ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije od septembra 2013. do aprila 2014. godine. U prehodnom mandatu na istoj poziciji.

17. Vladan Vukosavljević - ministar kulture i informisanja



Ministar kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.

Vukosavljević je 2013. godine imenovan na funkciju sekretara za kulturu Grada Beograda.

Rođen u Beogradu 1962. godine, gde je učio u XI gimnaziji i diplomirao na Pravnom fakultetu, a pohađao je i poslediplomske studije "Međunarodni ugovori u spoljnoj trgovini".

Radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću.

Od 2004. godine je član Krunskog saveta porodice Karađorđević, a bio je i potpredsednik Upravnog odbora Zadužbine Miloš Crnjanski.

Pisao je tekstove za "Pravnik", "Student" i NIN, govori engleski i francuski jezik, za koji je u gimnaziji dobio nagardu Francuske alijanse na evropskom konkursu za najbolji šastav na francuskom jeziku, i koji je učio u Parizu i Dižonu, a služi se i nemačkim jezikom (bio stipendista Gete instituta u Beogradu.

18. Jadranka Joksimović - ministar bez portfelja



Rođena je u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2002/03. na smeru Međunarodni odnosi, i završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu „ALFA“ u Beogradu 2011/12. godine.

U Srpskoj radikalnoj stranci je od 2005. do 2007. godine radila kao saradnik Aleksandra Vučića za međunarodne odnose, kao i u redakciji časopisa „Velika Srbija“. U maju 2012. godine izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke. Vodila Odbor za kontrolu službi bezbednosti. Član je GO i Predsedništva Srpske napredne stranke. Obavlja dužnost internacionalnog sekretara Srpske napredne stranke. U prethodnom mandatu na istoj poziciji.

19. Slavica Đukić Dejanović - ministar bez portfelja



Završila je Medicinski fakultet u Beogradu, magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 1983. godine, odnosno 1986. godine.

Redovni je profesor i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučnoistraživačkih projekata.

Član jer Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine. U pet mandata bila je poslanik u parlamentu,a od 2008 godine do 2012. godine bila je predsednica Skupštine Srbije.

Postaje vršilac dužnosti predsednika Srbije kada je Boris Tadić podneo ostavku 2012. godine, a od 2012. godine do 2014. godine bila je ministar zdravlja.

Danas je direktor Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

20. Milan Krkobabić - ministar bez portfelja



Milan Krkobabić je jedan od osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije - PUPS za čijeg je predsednika izabran 2014. godine.

Krkobabić je gimnaziju i Ekonomski fakultet završio u Beogradu, a radno i stručno iskustvo sticao je radeći na finansijskim i bankarskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

Za zamenika gradonačelnika Beograda izabran je 2008. godine i tu funkciju je obavljao do 2012. godine, kada je imenovan za direktora JP ''Pošta Srbije'' Beograd.

Krkobabić je 2008, 2012 i 2014 biran za odbornika Grada Beograda, a 2012, 2014. i 2016. bio je biran za narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije.

Oženjen je i ima dva sina.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

RadikalNO

11.08.2016 17:24

Sve moj do mojega.

ODGOVORITE
Name

ing

11.08.2016 17:55

Uglavnom ekonomisti, politolozi, menadžeri, i neka savremena zanimanja sa privatnih fak. Ova Vlada je laička i najgora u istoriji Srbije!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

11.08.2016 18:19

A sada i zvanično obelodanjeno da Srbija ima gey Vladu.

ODGOVORITE
Name

os

11.08.2016 18:21

Pa Vučko, što ne uze Dodika!

ODGOVORITE
Name

pero ložač

11.08.2016 18:32

Jesu li važeći ti doktorati sa Megatrenda, ako je Mića bio lažni doktor nauka? Kad Predsjednik tu diplomira kao i pola Vlade onda je sve uredu. Žalosno, ali prava slika stanja.

ODGOVORITE
Name

Ljudi kao ljudi

11.08.2016 21:55

Dobro je da su obrazovani. Zadatak im nije lak nimalo. Gospodja ili gospodib gay ima najtezi zadatak jer je poludefinisan i ogroman. Nema tu mjesta seksualnoj orijentaciji ili transrodnosti. Za dva mjeseca niko se nece sjecati onog gay nego ce je pljuvati ili hvaliti. Sigurno je da ova Vlada ce se udaljiti od naroda jer njihove biografije nisu prosjecne srbijanske zivotne price.

ODGOVORITE