Olimpijski sjaj Kopakabane

Najpoznatija plaža na svetu, brazilska Kopakabana tokom Olimpijskih igara dobila je novi sjaj.

Putovanja 10.08.2016 | 10:15
Olimpijski sjaj Kopakabane
Stalni stanovnik grada, to jest njegov deo poslednjih je sto godina. Sa nadimkom Mala morska princeza, Kopakabana privlači Brazilce i njihove goste.

„Ja sam rođena u Sao Paulu, ali sada živim na Kopakabani već 36 godina i volim je“, priča jedna Brazilka i ističe da su Kopakabanini aduti ljudi, pivo, pogled, plaža.Iako mnogi biraju Ipanemu ili Leblon, Kopakabanu zovu srce grada.

„Ona je srce Brzila, jer na nju dolazi mnogo ljudi, pristupačna je. Na neke druge plaže je teže ući. Sada je centar, jer se i odbojka na pesku igra ovde“, kaže jedan stanovnik Rija.

Olimpijski sport od 1996. godine u kojem se Brazil kao jednim od retkih može pohvaliti zlatom, odbojka na pesku udomila se na ovoj plaži. Otuda redovi za ulazak na mečeve.

„Kopakabana je spektakularna plaža. Ja sam došao iz Čilea da gledam Olimpijske igre, košarakaš sam i došao sam da navijam za tim Sjedinjenih Američkih Država“, otkriva ekipi RTS-a jedan turista.

Figure od pesku nisu na ovoj plaži dugoj četiri kilometra samo igra za decu, već i posao za ozbiljne umetnike. Naravno, i one su u znaku Olimpijskih igara.

Da je reč o zemlji fudbala vidi se i pored vode. Da je reč i o zemlji muzike čuje se na svakom koraku: od džeza, preko rokenrola i bosanove, do sambe.

Najviše se čuje džez prilagođen samba ritmu na gitari – bosanova. Pesma miri Kopakabanu sa rivalom Ipanemom. Devojku iz Ipaneme i danas mnogi traže. Devojka danas ima 71 godinu. I nosila je plamen na dan početka Olimpijskih igara.

RTS
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar