Đilas pisao Pekoviću: Razmislite dobro...!

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas uputio je otvoreno pismo predsedniku KK Partizan Nikoli Pekoviću, u vezi sa odlukom kluba da igra Evrokup.

Košarka 10.08.2016 | 19:15
Đilas pisao Pekoviću: Razmislite dobro...!
FIBA Evropa preti sankcijama svim košarkaškim savezima čiji klubovi budu nastupali u Evrokupu sledeće sezone.

FIBA dozvoljava klubovima da nastupe samo u Evroligi, što setiče takmičenja koji nisu pod njenom jurisdikcijom, a pritisak na ostale vrši jer je pokrenula sopstvenu Ligu šampiona.

KSS već mesecima pokušava da nagovori Partizan da odustane od nastupa u Evrokupu, zbog čega mu je suspendovano članstvo, pa ne može da registruje igrače.

Pismo KSS upućeno Pekoviću prenosimo u celosti i bez izmena:

"Poštovani gospodine Pekoviću, obraćam vam se sa predlogom da u sklopu svih dešavanja još jednom razmotrite odluku u kom međunarodnom takmičenju će igrati KK Partizan NIS.

Poštujem vašu odluku od pre dva meseca da se opredelite za nastup u Evrokupu, jer je u tom trenutku ovo takmičenje izgledalo kvalitetnije i profitabilnije. U međuvremenu su od učešća u Evrokupu odustali svi italijanski klubovi, a situacija u Španiji je takva da je veliko pitanje u kom će takmičenju na kraju učestvovati njihovi klubovi. Zbog toga su poziv za Evrokup dobile i neke ekipe koje su po kvalitetu daleko ispod ostalih. Sve to dovodi u veliku sumnju da li će se i u kom sastavu ovo takmičenje uopšte i održati.

FIBA Liga šampiona se obavezala da minimalni iznos koji klub učesnik dobija ne bude manji od 100.000 evra. Taj iznos može biti i veći u zavisnosti od prihoda od TV prava, kao i uspešnosti nastupa kluba učesnika takmičenja. KSS se obavezao da klubovima učesnicima ovog takmičenja pomogne sa dodatnih 50.000 evra.

U isto vreme, KSS je u skladu sa odlukom Borda FIBA Evrope iz aprila meseca suspendovao KK Partizan NIS iz članstva u našoj organizaciji, što sasvim sigurno nije rešenje koje će doneti bilo šta dobro bilo kome. KK Partizan NIS u ovom trenutku ne može da registruje igrače, obavlja međunarodne transfere i slično, što je na duži rok, sasvim sam siguran, neodrživo.

I dalje verujemo da je jedino rešenje dogovor FIBA i EKA, to jest Evrolige, ali dok do tog dogovora ne dođe, mislim da treba da učinimo dodatne napore da trenutno stanje prevaziđemo".

Crno-beli bi u Evrokupu trebalo da igraju u Grupi C sa Albom, Bilbaom, Himkijem, Lijetuvos Ritasom i Volgogradom.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar