Dolijao podmladak "Pantera" sa Nišave

Za Leskovčanina i Nišlije koji su "pali" nakon pljačke zlatare u Barseloni veruje se da su članovi grupe "Pink Panter", ali nije poznato da su se pljačkama bavili u rodnim gradovima. Izvori iz policijskih krugova sa višegodišnjim iskustvom u ova dva grada kažu da ih nemaju u evidenciji i da je reč o mlađim licima koja su kriminalom počela da se bave van granica naše zemlje.

Svijet 07.08.2016 | 10:26
Dolijao podmladak "Pantera" sa Nišave
Posle hapšenja petorice lopova sa srpskim državljanstvom u Barseloni u petak, pošto su na spektakularan način oko 11 sati pre podne opljačkali zlataru u centralnoj aveniji "Passeig de Gracia", eksperti su bili jednoglasni: radi se o "Pink Panterima". Lopovi B. Ć. (35) iz Beograda, M. D. (25) iz Leskovca i trojica njih iz Niša, N. M. (28), S. Ž. (26) i M. N. (30) odmah su svrstani u "ružičastu" kriminalnu organizaciju mada su naši policajaci u subotu bili skeptični.

"Mnogi vole da se predstavaljaju u tim krugovima kao članovi bande "Pink Panter", a pitanje je da li to zaista i jesu. "Panteri" jesu promenljiva grupa, stalno novi dolaze a neki odlaze, uglavnom tako što ih uhapsi policija. Za sada se našim policijama niko nije obraćao niti proveravao da li imaju neka dela i na teritoriji Srbije", kaže izvor.



On dodaje da su niški "Panteri" postali slavni posle pljačke u Dubaiju kada su Mladen Lazarević, Milan Ljepoja, Bojana Mitić i Miloš Jovanović, svi iz Niša, uz Predraga Lovrića iz Karlovaca i Duška Poznana iz Bihaća, ojadili zlataru u Dubaiju i draguljarnicu u Lihtenštajnu.

A posle hapšenja petorice lopova sa srpskim državljanstvom u Barseloni, španska štampa i dalje bruji o ovoj akciji.

Kako se piše, u prometnoj trgovačkoj ulici, trojica njih sa perikama na glavi i naočarima za sunce, ušla su u juvelirnicu pretvarajući se da su mušterije. Oni su razgledali police sa nakitom, pa su iznenada čekićem razbili vitrine, pokupili nakit i krenuli ka izlazu.



Međutim, ovoga puta, policija im je spremila sačekušu još na vratima. Trojica su savladana odmah, a dvojica su uhapšena posle jurnjave sa policijom. Ova dvojica čakali su na motorima da pokupe plen i eventualno prebace još nekog od pljačkaša iz radnje.

Potera za "saučesnicima" odvijala se pored punih restorana i luksuznih prodavnica. Iznenađeni turisti u prometnoj saobraćajnici sklanjali su se u okolne radnje. Bilo je vriske i bežanije kada su se čuli hici. Prema pisanju španskih novina, jedan od policajaca ispalio je nekoliko metaka u vazduh kako bi zaustavio kriminalce. Tek tada su se ova dvojica u bekstvu zaustavili i predali. Cela drama događala se u ulici Pau Claris, a dobar deo turista pomislio je da se radi o terorističkom napadu.

Prema nezvaničnim informacijama, u međuvremenu, pripadnici organa reda i zakona uhapsili su još dva člana bande koji su čekali kolege u blizini zlatare.



Španska policija je saopštila da je jedan od njih petorice bio naoružan. Navodno, ovo hapšenje je rezultat višemesečne istrage specijalne jedinice španske policije i Interpola, koji su uz pomoć podataka koje su im dostavile srpske i nemačke kolege uspeli da privedu pravdi petoricu "Pantera".

Bandu "Pink Panter" Interpol je "krstio" 2003. godine, kada je londonska policija kod jednog uhapšenog lopova pronašla dijamant sakriven u posudi kreme za lice, trik koji je korišćen u filmu "Pink Panter" u kome glumi Piter Selers.



Za pripadnike ove kriminalne grupe važi pravilo da potiču sa Balkana, da pljačkaju po danu poznate juvelirnice u glavnim svetskim gradovima i da se njihove akcije završavaju bez žrtava, zbog čega su pobrali simpatije jednog dela javnosti.

Interpol procenjuje da su oni do sada ukrali nakit vredan oko 334 miliona evra, a da su između 1999. i 2015. izveli 380 pljački širom sveta. Na njihovoj meti bili su Tokio, London, Monte Karlo, Beč...



Izvor: Večernje novosti
Foto: RAS Srbija/TV3

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Me

07.08.2016 08:58

Sramota, zalostno,I bijedno kako SE ovaj nas narod " proslavio"

ODGOVORITE
Name

burag

07.08.2016 10:17

Oni bar otimaju od bogatih za razliku od ratnih profitera i ubica koje veličamo kao heroje respekt za ove momke

Name

Kal

07.08.2016 09:18

Navukoše ih šteta

ODGOVORITE
Name

moke

07.08.2016 09:21

Banda krala po bivšoj Yugi sad bi i po Evropi ..., hapsi tooo .

ODGOVORITE
Name

banjalučnin

07.08.2016 11:08

Pa veći su lopovi ovi naši od odbornika do predsednika.

Name

Aco

04.06.2018 23:33

Sram bilo nase drzave sta radi i treba da otimaju gdje danas ima da neko nosi ovrlicu ili sat vredan cifre koju mi ne mozemo da zaradimo za cijeloga zivota. Svaka cast momcima dosta su nam drzavu rusili ovo je najmanje sta se moze uraditi za osvetu. A nase poguzije se ulizuju a iste te drzave su nas bombardovale.

ODGOVORITE