Долијао подмладак "Пантера" са Нишаве

За Лесковчанина и Нишлије који су "пали" након пљачке златаре у Барселони верује се да су чланови групе "Пинк Пантер", али није познато да су се пљачкама бавили у родним градовима. Извори из полицијских кругова са вишегодишњим искуством у ова два града кажу да их немају у евиденцији и да је реч о млађим лицима која су криминалом почела да се баве ван граница наше земље.

Свијет 07.08.2016 | 10:26
Долијао подмладак "Пантера" са Нишаве
После хапшења петорице лопова са српским држављанством у Барселони у петак, пошто су на спектакуларан начин око 11 сати пре подне опљачкали златару у централној авенији "Пассеиг де Грациа", експерти су били једногласни: ради се о "Пинк Пантерима". Лопови Б. Ћ. (35) из Београда, М. Д. (25) из Лесковца и тројица њих из Ниша, Н. М. (28), С. Ж. (26) и М. Н. (30) одмах су сврстани у "ружичасту" криминалну организацију мада су наши полицајаци у суботу били скептични.

"Многи воле да се представаљају у тим круговима као чланови банде "Пинк Пантер", а питање је да ли то заиста и јесу. "Пантери" јесу променљива група, стално нови долазе а неки одлазе, углавном тако што их ухапси полиција. За сада се нашим полицијама нико није обраћао нити проверавао да ли имају нека дела и на територији Србије", каже извор.



Он додаје да су нишки "Пантери" постали славни после пљачке у Дубаију када су Младен Лазаревић, Милан Љепоја, Бојана Митић и Милош Јовановић, сви из Ниша, уз Предрага Ловрића из Карловаца и Душка Познана из Бихаћа, ојадили златару у Дубаију и драгуљарницу у Лихтенштајну.

А после хапшења петорице лопова са српским држављанством у Барселони, шпанска штампа и даље бруји о овој акцији.

Како се пише, у прометној трговачкој улици, тројица њих са перикама на глави и наочарима за сунце, ушла су у јувелирницу претварајући се да су муштерије. Они су разгледали полице са накитом, па су изненада чекићем разбили витрине, покупили накит и кренули ка излазу.



Међутим, овога пута, полиција им је спремила сачекушу још на вратима. Тројица су савладана одмах, а двојица су ухапшена после јурњаве са полицијом. Ова двојица чакали су на моторима да покупе плен и евентуално пребаце још неког од пљачкаша из радње.

Потера за "саучесницима" одвијала се поред пуних ресторана и луксузних продавница. Изненађени туристи у прометној саобраћајници склањали су се у околне радње. Било је вриске и бежаније када су се чули хици. Према писању шпанских новина, један од полицајаца испалио је неколико метака у ваздух како би зауставио криминалце. Тек тада су се ова двојица у бекству зауставили и предали. Цела драма догађала се у улици Пау Цларис, а добар део туриста помислио је да се ради о терористичком нападу.

Према незваничним информацијама, у међувремену, припадници органа реда и закона ухапсили су још два члана банде који су чекали колеге у близини златаре.



Шпанска полиција је саопштила да је један од њих петорице био наоружан. Наводно, ово хапшење је резултат вишемесечне истраге специјалне јединице шпанске полиције и Интерпола, који су уз помоћ података које су им доставиле српске и немачке колеге успели да приведу правди петорицу "Пантера".

Банду "Пинк Пантер" Интерпол је "крстио" 2003. године, када је лондонска полиција код једног ухапшеног лопова пронашла дијамант сакривен у посуди креме за лице, трик који је коришћен у филму "Пинк Пантер" у коме глуми Питер Селерс.



За припаднике ове криминалне групе важи правило да потичу са Балкана, да пљачкају по дану познате јувелирнице у главним светским градовима и да се њихове акције завршавају без жртава, због чега су побрали симпатије једног дела јавности.

Интерпол процењује да су они до сада украли накит вредан око 334 милиона евра, а да су између 1999. и 2015. извели 380 пљачки широм света. На њиховој мети били су Токио, Лондон, Монте Карло, Беч...



Извор: Вечерње новости
Фото: РАС Србија/ТВ3

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ме

07.08.2016 08:58

Срамота, залостно,И биједно како СЕ овај нас народ " прославио"

ОДГОВОРИТЕ
Name

бураг

07.08.2016 10:17

Они бар отимају од богатих за разлику од ратних профитера и убица које величамо као хероје респект за ове момке

Name

Кал

07.08.2016 09:18

Навукоше их штета

ОДГОВОРИТЕ
Name

моке

07.08.2016 09:21

Банда крала по бившој Yуги сад би и по Европи ..., хапси тооо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалучнин

07.08.2016 11:08

Па већи су лопови ови наши од одборника до председника.

Name

Ацо

04.06.2018 23:33

Срам било насе дрзаве ста ради и треба да отимају гдје данас има да неко носи оврлицу или сат вредан цифре коју ми не моземо да зарадимо за цијелога зивота. Свака цаст момцима доста су нам дрзаву русили ово је најмање ста се мозе урадити за освету. А насе погузије се улизују а исте те дрзаве су нас бомбардовале.

ОДГОВОРИТЕ