Tužio "Ferrari" jer je odbio da mu proda automobil

Kolekcionar automobila sa Floride podneo je tužbu protiv italijanskog proizvođača jer je njegov zahtev za kupovinu LaFerrarija Spider odbijen sa obrazloženjem da "nije kvalifikovan" da poseduje ovaj model.

Zanimljivosti 04.08.2016 | 08:15
Tužio "Ferrari" jer je odbio da mu proda automobil
Da hoće, Ferrari bi verovatno mogao bez problema da proda nekoliko puta veći broj automobila LaFerrari Spider od najavljenih 150 primeraka. I to znatno pre nego što će ovaj model imati svetsku premijeru na sajmu u Parizu 2016.

Međutim, proizvođač iz Maranela želi da zadrži ekskluzivnost, pa će iz radionica izaći ograničina serija ovog automobila. Kao rezultat takve odluke, među bogatim ljubiteljima Ferrarija i kolekcionarima supersportskih modela biće dosta onih koji će ostati kratkih rukava.

Među njima je i Preston Hen, bivši vozač auto-trka i vlasnik džinovske Swap Shop prodavnice polovne robe u Floridi, ali i muzeja sportskih i trkačkih automobila, koji uključuje i nekoliko klasičnih Ferrarijevih modela.


Kada je njegova aplikacija odbijena, preduzeo je očajničke mere, pa je na adresu prvog čoveka Ferrarija, Serđa Markionea, poslao ček od milion dolara kao depozit. Ček mu je naravno vraćen, sa obrazloženjem da nisu u mogićnosti da mu izađu u susret. Henu nije pomoglo ni to što u svom vlasništvu ima kolekciju Ferrarijevih klasičnih automobila, uključujući i 275 GTB/C Speciale koji prema nekim procenama vredi na desetine miliona dolara.

Na kraju, kada su sve opcije iscrpljene, Hen je odlučio da presavije tabak i da tuži italijanskog proizvođača. U tužbi se navodi da je netačna Ferrarijeva tvrdnja da on "nije kvalifikovan" za kupovinu LaFerrarija Spider i da mu je zbog toga narušen ugled.

"Na taj način, izložen sam podsmehu i nepoštovanju, a narušen mi je i ugled među prijateljima i poslovnim saradnicima", tvrdi Hen.

On je u tužbi od Ferrarija zatražio i nadoknadu nematerijalne štete u visini od 75.000 dolara.

Biće interesantno videti kako će sud reagovati na tužbu, ali i kako će se u čitavoj stvari ponašati Ferrari, koji bi uvlačenjem u sudski proces verovatno morao i da objašnjava javnosti kako bira one koji su pogodni da budu vlasnici retkih automobila tog proizvođača.

Inače, LaFerrari Spider trebalo bi da košta znatno više od, takođe limitirane, kupe varijante iz 2013. Taj model izrađen je u 499 primeraka, a standardna verzija prodavala se po ceni od oko 1,3 miliona dolara .

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar