Zehofer kod Putina – 'ulje na vatru' u Berlinu

Bavarski premijer Horst Zehofer planira da poseti ruskog predsednika Vladimira Putina u oktobru u Moskvi.

Svijet 03.08.2016 | 07:18
Zehofer kod Putina – 'ulje na vatru' u Berlinu
Rojters prenosi da to tvrdi nemački list "Štraubinger tagblat" koji se poziva na interna dokumenta po kojima je Zehoferova poseta Putinu planirana za 5. oktobar kao deo šire posete Moskvi tokom koje bi Zehofer trebalo da se sastane i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

Agencija navodi da Zehofer rizikuje da ponovo izazove žestoke reakcije kakve su usledile i nakon njegovog prethodnog sastanka sa predsednikom Rusije.

Premijer Bavarske, politički saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel koji ju je krivio da je zbog njene politike "otvorenih vrata" prema izbeglicama došlo do nedavnih napada u Nemačkoj, izazvao je napetosti u vladajućoj koaliciji desnog centra u Berlinu kada se u februaru ove godine susreo sa Putinom u februaru ove godine.

Kritičari su tada tvrdi da Zehofer vodi alternativnu spoljnu politiku. Bavarski premijer je tu posetu pravdao potrebom za održavanjem političkih i ekonomskih veza sa Rusijom, dok je Merkelova držala tvrdu liniju zbog ruskih akcija u istočnoj Ukrajini.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar