Priština: Magistrali ime Bajdenovog sina

Potpredsednik SAD Džozef Bajden 17. avgusta boraviće u Prištini, a u pokušaju da se dodvori Bajdenu, koji važi za jednog od najvećih podržavalaca nezavisnosti, vlada u Prištini je nazvala magistralni put Uroševac-Gnjilane imenom njegovog pokojnog sina Boa Bajdena, prenela je danas "Politika" navode kosovska KTV.

Srbija 01.08.2016 | 14:10
Priština: Magistrali ime Bajdenovog sina
Kako piše beogradski dnevnik, najava Hašima Tačija da će pokrenuti tužbu protiv Srbije za "Miloševićev genocid" tumaci se kao pokušaj skretanja pažnje s početka rada Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK i politički manevar pred dolazak potpredsednika SAD 17. avgusta.

Strah od početka rada Specijalnog suda za ratne zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i nesprovođenje Briselskog sporazuma glavni su razlozi zašto je Tači ponovo najavio da ce Priština pred međunarodnim sudom pokrenuti tužbu protiv Srbije za "Miloševićev genocid".

Njegovu nameru niko u Beogradu ne uzima za ozbiljno, a albanski mediji u Prištini smatraju da je reč o političkom manevru kosovskog predsednika napravljenom namerno pred posetu Bajdena Prištini.

Kosovski portali ističu da je ponovo pokretanje inicijative koja nema nikakvo pravno utemeljenje pre svega pokušaj Tačija da bar nezvanično od američke administracije dobije potvrdu da se on neće naći na optuženickoj klupi u Hagu, zbog sumnje o trgovini organima zarobljenih Srba tokom NATO intervencije, navodi list.

Da bi albanska strana pokušala da se dodvori Džozefu Bajdenu, koji na Kosmetu važi za jednog od najvećih podržavalaca nezavisnosti, vlada samoproglašenog Kosova je nazvala magistralni put Uroševac-Gnjilane imenom njegovog pokojnog sina Boa Bajdena, prenela je kosovska KTV.

Uprkos tome, kako navode kosovski mediji, zvanična Priština može da očekuje samo da Bajden potvrdi bezrezervnu podršku predsednika SAD Baraka Obame nezavisnom Kosovu, ali da u dijalogu s Tačijem neće biti reči o Specijalnom sudu.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da Tači periodično najavljuje tužbu za genocid protiv Srbije i da je to sada pokrenuto iz dva razloga: protivljenje formiranju Zajednice srpskih opština i strah od početka rada Specijalnog suda u Hagu, prenela je "Politika".

Izvor: Politika/Tanjug
Foto: Telegraf.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Oj ha

02.08.2016 00:05

Ala se ovi uvlace, vise ni ne vire.

ODGOVORITE