Lavrov boravio privatno u Crnoj Gori

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boravio dan i po privatno u Crnoj Gori, gde je iz Porto Montenegra, sa prijateljima krstario Bokokotorskim zalivom na luksuznoj jahti "Anedigmi", a potom je otputovao u Sloveniju, gde će dočekati ruskog predsednika Vladimira Putina, koji će u poseti toj državi boraviti u subotu 30. jula.

Region 29.07.2016 | 14:40
Lavrov boravio privatno u Crnoj Gori
Lavrov je, prema pisanju crnogorskih medija, na tivatski aerodrom doputovao privatnim avionom u utorak popodne, a u Tivtu je boravio do srede uveče.

Prema informacijama podgoričke Pobjede, Lavrov je bio u privatnoj poseti, a crnogorska država je, shodno značaju gosta, omogućila sve neophodne bezbednosne mere tokom dva dana boravka i zato se nije mogla dobiti ni jedna zvanična informacija iz državnog protokola.

Iako nedostaju zvanične informacije, izvesno je da se ministar Lavrov tokom te posete nije sredo sa crnogorskim zvaničnicima, ali, kako primećuje Pobjeda, ni sa tamošnjim "rusofilskih stranaka".

Pojedini lideri crnogorske opozicije tek su nakon kontakata sa redakcijom Pobjede saznali da je ruski ministar u Crnoj Gori.

Zvanično, nije poznat identitet ruskih prijatelja koji su dočekali Lavrova u Tivtu i pružili mu gostoprimstvo. Izvesno je, kako se navodi, da domaćini Lavrova nisu bili ni ni Oleg Deripaska ni Aleksandar Luškov, koji imaju luksuzne nekretnine u Crnoj Gori, upravo na Primorju.

Prema informacijama Pobjede, Lavrova su ugostili moćni ljudi ruskog biznisa kao što su Vitalij Mačicki, predsednik borda direktora Rosinvestnefta, velike kompanije koja se bavi eksploatacijom rudnog bogatstva, Aleksandar Čigirinski, suvlasnik Snegiri grupe koja se bavi većim građevinskim poslovima...

Da je reč o imućnim ljudima, govori podatak da su ruskog ministra ugostili na jahti marke ,,Veleslej“ (Wellesley) koja plovi pod malteškom zastavom, a čije sedmično iznajmljivanje košta, prema zvaničnim podacima, kompanije koja ih rentira 220.000 evra. U tu cenu je uračunata i usluga skipera i posade.

Taj tip jahti nije tako redak u crnogorskim vodama i prošlih godina je viđan, ne samo u luci Porto Montenegro, već i vodama oko Budve i Svetog Stefana. Jahta ,,Anedigmi“ je u utorak veče kružila Bokokorskim zalivom da bi se usidrila u Ljutoj.

Iz restorana ,,Stari Mlini“ naručena je i posebna večera - jaretina i hobotnica ispod sača koja je na jahtu dopremljena čamcem...

Nakon kratkog izleta bez politike, Sergej Lavrov je juče napustio Crnu Goru i zaputio se u Sloveniju, gde će u subotu biti u delegaciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar