Dokaz da je Da Vinči bio vijekovima ispred svog vremena

Sve dosad, istoričari umetnosti smatrali su da je veliki broj crteža u Da Vinčijevim sveskama potpuno irelevantan. Međutim, nova studija je potvrdila da je takav jedan “beznačajan” crtež zapravo dokaz da je Da Viči mnogo ranije otkrio jedan važan zakon fizike.

Zanimljivosti 23.07.2016 | 11:53
Dokaz da je Da Vinči bio vijekovima ispred svog vremena
Iako je poznato da je Da Vinči sproveo prvu sistematsku studiju o trenju, nije bilo poznato kako je i kada došao do tih ideja.

Međutim, nova studija profesora Jana Hačinsa sa Univerziteta u Kembridžu uspela je da napravi detaljnu hronologiju koja je ukazala na pravi trenutak kada je Da Vinči došao na genijalnu ideju.

Stranica iz njegove sveske iz 1493. bila je privlačna prvenstveno zbog bledog crteža žene u gornjem uglu, dok su dijagrame koji su se nalazili u dnu strane smatrani običnim beleškama u crvenoj kredi.

Međutim, Hačins je smatrao da tu stranicu vredi detaljnije proučiti i otkrio da su grube geometrijske figure nacrtane na njoj, zapravo nizovi blokova koje vuče teg na konopcu prebačenom preko čekrka i to baš u onakvom rasporedu kakav se danas prikazuje prilikom objašnjavanja zakona trenja.

“Ovi crteži pokazuju da je Leonardo razumeo osnove trenja još 1493.”, kaže Hačins.

“Leonardo je 20 godina proučavao trenje i svoje empirijsko razumevanje ove pojave ugradio u modele u nekoliko mehaničkih sistema”.

B 92
foto: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar