Najava - Nova sezona u Superligi: Da li je ovo početak ''velike četvorke''?!

Sudeći prema zbivanjima iz letnjeg prelaznog roka teško da će neko ugroziti večite u borbi za titulu i Vošu i Čuku u trci za Evropu, mada se čini da je Rad mnogo ozbiljniji tim nego lane.

Fudbal 22.07.2016 | 15:30
Najava - Nova sezona u Superligi: Da li je ovo početak ''velike četvorke''?!
Jagodina je imala takvu ambiciju do pre koju godinu, ali se ispostavilo da je bila previše zavisna o pomoć lokalne samouprave. Izdržala je tri godine i potonula. Čukarički će ove sezone imati zadatak da pokaže da je stvaran na zdravijim osnovama.U dve protekle sezone bio je treća, pre tri godine peta, a sve ono što smo videli u letnjem prelaznom roku ne nagoveštava velika pomeranja u srpskom fudbalu.

Jer teško da će iko moći da se umuva među beogradske večite rivale Crvenu zvezdu i Partizan u borbi za titulu. I ne deluje da je iko selektirao tim kadar da se porva sa Čukom i Vojvodinom u trci za preostale dve evropske vize.

Istina, u Srbiji je teško davati bilo kakve prognoze, jer klubovi po navici čekaju poslednje dane prelaznog roka da upecaju one koji se nisu obezbedili u inostranstvu, a nema sumnje i da nas na zimu čeka potpuni remont većine superligaša. Tu je naravno i sistem sa podelom bodova na kraju regularnog toka sezone, koji bi potencijalno mogao da kazni svako opuštanje papirnatih favorita.

A oni su dobro poznati. Redom: branilac titule Zvezda, pa Partizan, Čukarički i Vojvodina.

Kad su ostali u pitanju, Rad deluje sasvim korektno, sa dolaskom iskusnih Miljana Mrdakovića i Nikole Drinčića i sačuvanim kosturom koji je na proleće sačuvao status superligaša ne da ne bi trebalo da kao lane brine za opstanak, već bi plej-aut morao da bude siguran. Napredak izgleda kao tim koji ne planira da se vraća u Prvu ligu, Mladost bi sa Obiorom Oditom, Radošem Protićem, Vladimirom Radivojevićem, Nikolom Andrićem iJankom Tumbasevićem mogla da bude jača nego prošle sezone, dovodili su i ostali, ali po praviliu i ostajali bez nosioca igra, a tolike promene zahtevaju vreme. Luksuz koji retko koji superligaš ima.

Pa je tako Radnički iz Niša ostao bez golmana Aleksandra Jovanovića, vezista Saše Marjanovića, Marka Tomića i Petra Đuričkovića, štopera Nemanje Lakić-Pešića... Što baš i ne uliva nadu Meraklijama da će i ove sezone do poslednjeg kola biti u igru za evropsku vezu. Uprkos povratku Saše Stojanovića i verovatnom najvećem uspehu klupske uprave - produžetku saradnje sa Milanom Rastavcem.

Ona Borčeva ekipa koja je plenila lepotom prošle jeseni raspala se već na zimu, otišao je iĐuro Zec, Darko Zorić čeka odluku AEK-a... Došli su, između ostalih, Marko Zoćević, Branimir Aleksić, napadač iz Gane Kenet Asamoa, nema informacija o statusu Srđana Vujaklije, pa se sve skupa čini da Čačani neće biti opasni kao lane.

Voždovac je po pravilu dosta rotirao, doveo Marka Putinčanina, Zeca, pa iz Javora Stefana Dražića i Marka Gajića, te Aleksandra Ješića, ali je su ga napustili Alen Mašović, Milan Radin, Odita, Nenad Marinković što sve vraća na onu staru priču o kontinuitetu koji Zmajevi nikako da uspostave.

Radnik je debitantsku sezonu u eliti iskoristio da zaradi nešto na prodaji Samjuela Ovusua(200.000 od Genčlerbirligija), iz Surdulice su se odselili i Putinčanin, Borivoje Ristić, Slaviša Stojanović, Miljan Mutavdžić i Lazar Arsić, pa se timu novog trenera Gorana Lazarevića i sada predviđa grčevita borba za opstanak. Mada, prošli put su Surduličani prijatno iznenadili.

U donjem domu, iskusne novajlije u likovima pre svih Sava Pavićevića i te Naemeke Ađurua trebalo bi da Spartaku donesu mirnijih 12 mesec, lišenih neizvesnosti oko superligaškog života, ali pitanje je kako će nadomestiti ofanzivne karakteristike Stefana Miloševića, Nenada Šljivića, Stefana Ilića...

Metalac je ostao bez novopečenog reprezentativca Aleksandra Sedlara, Nikole Dimitrijevića, Miloša Rnića, Luke Merdovića, pa se stiče utisak da ni ove sezone neće moći do plej-ofa, Javor je prodao maltene celu prvu postavu (Nemanja Miletić u Partizanu,Marko Docić u Čukaričkom, Đorđe Crnomarković u Čukaričkom), Novi Pazar po navici ekipu kompletira tek u avgustu, Bačka je svakako najveća nepoznanica...

Sve skupa, opet bi, kao i svake sezone u 21. veku, borba za opstanak trebalo da bude mnogo neizvesnija od one u vrhu tabele. Jer niko u Superligi nije nas potezima u prelaznom roku ubedio da ima dugoročan plan da se ušunja među najveće. A na primeru Čukaričkog videli smo koliko je malo vremena potrebno za organizaciju kakva pravi razliku u Srbiji.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar