Kako stare žene, a kako muškarci?

Prva borica na čelu je uvod u stres sa kojim ćete se nositi celog života. Tada konačno morate da prihvatite istinu od koje ste bežali – starenje je neumitno, a evo kako izgleda.

Zdravlje 20.07.2016 | 08:55
Kako stare žene, a kako muškarci?
Već u dvadesetim godinama javljaju se prvi znaci starenja. Dok ste kao tinejdžer mogli da izdržite lumpovanje cele noći i da naredni dan dočekate sveži, sada su par pića uveče uvod u višednevni mamurluk, a nekoliko piva ostavljaju poražavajuće posledice u vidu stomačića sa kojim se ne možete izboriti nikakvom dijetom. Kako vreme odmiče, sve ćete teže podnositi izlaske do samog fajronta, ali dobra vest je to da vam to neće ni smetati.

 Sigurno ste i sami primetili da muškarci i žene stare sasvim drugačije. Tako će lice muškarca bore krasiti mnogo kasnije u odnosu na žene, i to zato što im je koža deblja. Ali ne očajavajte! Žene zato imaju mnogo jača i zdravija srca.
Iako ima dosta razlika, postoje i fascinantne sličnosti. Iako društvo decenijama ubeđuje žene da biološki sat kuca samo za njih, oba pola nakon četrdesete godine imaju sve manje šanse za potomstvo. Tako se kod muškaraca u tom periodu broj i kvalitet spermatozoida drastično smanjuje, zbog čega su mnogo veće šanse da dobiju dete sa genetskim defektima.

Nakon toga slede šezdesete godine u kojima oba pola postaju kreativnija nego ikada, i to je pravo vreme za bavljenje svime za šta do tada nisu imali vremena.

Iako sama pomisao na starenje kod mnogih izaziva depresiju, znajte da, iako je starenje neizbežno, možete ga usporiti ukoliko vodite računa o sebi. Što pre počnete da pravite zdravije životne izbore, to ćete se kasnije suočiti sa borama i opuštenom kožom, a starost dočekatii zategnuti i mladoliki.

 Pored toga, uvek imajte jednu stvar na umu - čovek današnjice treba da bude zahvalan na svom produženom "roku trajanja". Devetnaesti vek i nije toliko daleko, a u to vreme ljudi su živeli četrdesetak godina. Ako mislite da je život sada previše kratak za sve što želite da postignete, zamislite da ste živeli u to doba. Zato, čak i ako vam se prve borice pojave pre nego što ste im se nadali, dočekajte ih sa radošću, jer one pokazuju vaša životna iskustva, i predstavljaju najavu za sve divne stvari koje će vam se tek dogoditi.

 Kako izgleda proces starenja kod muškaraca, a kako kod žena, pogledajte ovde:



Blic žena
foto: internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar