Godišnjica po Srbe tragičnog Petrovdana

Na današnji dan, pre 24 godine, izvršen je zločin nad Srbima za koji još uvek niko nije sudski odgovarao. Napad na selo Zalazje, koji je izveden na Petrovdan 1992. godine, postao je sinonim stradanja Srba u srednjem Podrinju. Tada su na brutalan način ubijeni zarobljeni srpski vojnici čiji su ostaci pronađeni 2010. godine u masovnoj grobnici na đubrištu u okolini Srebrenice.

Republika Srpska 12.07.2016 | 22:59
Godišnjica po Srbe tragičnog Petrovdana
Zalazje, srpsko selo na brdu iznad Srebrenice, udaljeno samo dva i po kilometra od grada. Strateški veoma važan položaj koji s jedne strane kontroliše prilaz Srebrenici, a s druge strane vodi ka rudniku Sase, Drini i dalje ka Bratuncu.


Položaje na Zalazju branili su meštani i vojnici Vojske Republike Srpske iz okolnih sela. Pripadnici 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine, sa komandantom Naserom Orićem na čelu, nekoliko puta bezuspešno su pokušavali da osvoje to selo.

A onda, 12. jula, na Petrovdan, u ranim jutarnjim satima počeo je veliki napad. Brojne bošnjačke snage krenule su ka selu koje je branilo pedesetak srpskih vojnika. Toga dana su bošnjačke snage napale i sela Sase i Obadi i time presekle svaku komunikaciju sa Bratuncem. Srpski vojnici u Zalazju ostali su bez pomoći, prepušteni sami sebi u borbi koja se vodila tokom celog dana.

Samo trinaest vojnika iz Zalazja uspelo je da se spase, ostali su ili poginuli u borbi ili ubijeni u užasnom zločinu koji je usledio. Kada više nije bilo municije, preživeli srpski borci predali su se Naserovim snagama koje su zauzele selo.


Deponija kraj Srebrenice gde su ponađeni posmrtni ostaci desetorice srpskih vojnika iz Zalazja

Sudbina mnogih od njih i danas je nepoznata. Ni posle 24 godine nisu pronađeni posmrtni ostaci svih ubijenih vojnika.

Na deponiji kraj Srebrenice su 2010. godine nađene ljudske kosti. Bošnjački mediji su najavljivali da je otkrivena do sada najveća masovna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostaci ubijenih srebreničkih Bošnjaka 1995. godine.

Međutim, DNK analiza je pokazala da su na đubrištu kraj Srebrenice zakopani posmrtni ostaci desetorice ubijenih Srba iz Zalazja. Tu su pronađeni i ostaci uglednog srebreničkog sudije Slobodana Ilića, koji je zajedno sa ostalim vojnicima uhapšen toga dana u Zalazju.


Sudija Slobodan Ilić

Za ubistvo sudije Ilića, u procesu koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine, optužen je Naser Orić, komandant 28. divizije ABiH. Optužnica ga tereti da je uhapšenog Ilića ubio nožem.

"Najpre ga je udario levom nogom u predjelu kuka, Ilić je posrnuo. Orić je onda izvadio nož iz korica i ubo Ilića u predelu vrata, a kada je pao na koljena, Naser Orić ga je udario nogom u lice", navodi se u optužnici uz napomenu da je ubod nožem bio fatalan po Slobodana Ilića.

Neki od bošnjačkih svedoka, među kojima je i Ibran Mustafić, tadašnji čelnik SDA u Srebrenici, navode kako je Orić Iliću nožem iskopao oči.

Na Petrovdan su pripadnici 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine ubili zarobljene srpske vojnike, što se po svim međunarodnim konvencijama definiše kao ratni zločin.

Tih dana, na samo 40 kilometara od Zalazja, bošnjačka vojska počinila je jedan od najstrašnijih zločina koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije. Na najbrutalniji i najsvirepiji način ubijen je dvanaestogodišnji dečak koji se u selo vratio kako bi sa sobom poveo i svog voljenog psa.

Donja Kamenica, selo u opštini Zvornik. Prvi dani juna 1992. godine. Pod naletom vojske Bosne i Hercegovine, stanovnici zvorničkih sela napuštali su kuće i prelazili na teritoriju koju je kontrolisala srpska vojska. Tih dana je svoje selo napustila i porodica Stojanović, majka, otac, ćerka i dvanaestogodišnji Slobodan.


Slobodan Stojanović 1980–1992

Dečak je od oca tražio da ga pusti da se vrati u selo i dovede sa sobom psa koji je u opštoj gužvi i bežaniji ostao vezan u kućnom dvorištu. Roditelji mu to nisu dozvoljavali. Slobodan je, ipak, uspeo da se išunja, da prođe barikade srpske vojske i da dođe na teritoriju koju je kontrolisala bošnjačka vojska. Tu mu se gubi svaki trag.

Svi pokušaji srpske vojske da u pregovorima dobiju nazad dečaka bili su bezuspešni. Mali Slobodan nađen je mesec dana kasnije u masovnoj grobnici, zajedno sa još četvoricom srpskih vojnika.

Policijski zapisnik sa obdukcije posmrtnih ostataka malog Slobodana pokazao je da je dečaku stomak bio rasečen u obliku krsta, da mu je odsečeno uvo i da mu je pucano u glavu iz neposredne blizine.

Za taj monstruozni zločin još uvek niko nije odgovarao. Osumnjičena je Albanka Elfeta Veseli, rodom iz Uroševca, koja je pre rata živela u Vlasenici. Nedostupna je sudskim organima Bosne i Hercegovine, pa je pravda za malog Slobodana izgleda još uvek daleko.


Nad humkama u Bratuncu 1993. godine

Ovo su samo dva primera eksplicitnog ratnog zločina. A takvih primera je tokom 1992. i početkom 1993. godine bilo mnogo. Ko će odgovarati za ubistva staraca u Kravicama, za ubistva žena i civila u Bjelovcu, za zločine u Ratkovićima, za smrt desetogodišnjeg i petogodišnjeg Ace i Raše Dimitrijevića u Skelanima?

Odgovora na pitanje, kada će pravda biti zadovoljena, još nema.

Optužnice za ubistva Srba

Za zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju za sada još uvek niko nije sudski odgovarao. Pred Sudom Bosne i Hercegovine nedavno je pokrenuto nekoliko sudskih procesa. Naser Orić, komandant 28. divizije Armije BiH, optužen je za ubistvo sudije Slobodana Ilića (Zalazje), za ubistvo načelnika bratunačke milicije Milutina Miloševića (Sandići), kao i za ubistvo fotografa Mitra Savića (Bjelovac). U istom procesu optužen je i Naserov telohranitelj i verni pratilac Sabahudin Muhić. Za ubistvo vojnika u Zalazju optužena su u odvojenom procesu još trojica pripadnika Armije BiH. Za počinjeni ratni zločin nad Živanom Prodanovićem (Ratkovići) u junu je u Sarajevu otpočeo i sudski proces protiv Izeta Arifovića, vojnika Armije BiH.

Tekst je nastao na osnovu dokumentarnog filma "Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju", koji će biti emitovan krajem ove godine. Film je rađen u produkciji Informativnog programa RTS-a. Autor filma je Slađana Zarić.

U filmu i tekstu su korišćene fotografije Miloša Cvetkovića.  

Izvor: RTS

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

IRBRS

12.07.2016 07:07

Sve sto je dalje od 200 km udaljeno od Banjaluke,vlada srpske zaboravlja i nemarom se odnosi prema tim krajevima ljudima,dogadjajima.Zalosne i skupe greske koje se tesko ispravljaju.

ODGOVORITE
Name

Ljilja

12.07.2016 08:59

Sramno ponasanje srpski vlasti. Kada nam na ovaj nacin utaru istinu, onda će nam krojiti budućnost kako žele. U Sankom Mostu je samo na jednom mestu 2.agusta zvijerski ubijeno 5500 neduzni srpski civila. To mjesto je prepušteno, neogradeno, ne pokoseno. Neki spomenici su uništeni i vise nepostoje poput onog na Krivoj cest. Vlasti ovde ne čine nista a Srbske kao da i ne postoje. Mnogi ljudi se normalno ophode, al politika generalno vidi samo jednu stranu.

Name

Koo

12.07.2016 09:45

@Ljilja: Da nisi promasila broj, mozda ih je bilo 550.000?

Name

Ljilja

12.07.2016 10:19

Re @koo. Imate spomen ploču sa imenima i trebalo bi da se stidite. Nisu učestvovali u nikakvoj vojsci, nisu ubijali. Podatak je iz perioda SFRJ. Možda si se ti zbunio pa pomešao to sa Jasenovcem gde je taj broj od 600000 ubijenih. Ja sam iskreno priznajem sve žrtve, tako i ove koje su ostavili srpski malumnici u Sani, kao i one sto se ne spominju, a ostavio ih je tzv. "oslobodilacki peti korpus".

Name

@ljilja

12.07.2016 11:44

Ljiljo, pominjes zlocin na Susnjaru gdje su ustase 1941. pobile 5500 Srba i 50 Jevreja. Koje jos zlocine nad narodima Jugoslavije umijes da nabrojis iz Drugog svjetskog rata?

Name

Ponekad

12.07.2016 12:18

Vise puta sam postavio jedno pitanje o selu Smoluca jedan zivi primjer kako se vlast cijelo vrijeme ponasala.Zbog toga sto su branili svoje selo nasa 4-tvorica moraju robijati a sve zahvaljujuci nasim svjedocima na celu sa komandantom Ljubom Todorovic koji su pomogli da im tako presude.Mi smo sami sebi najgori.

Name

Ljilja

12.07.2016 19:57

Nisi ti u poziciji niti hijerarhijski mozes meni da postvljas pitanja.

Name

Don Kihot

12.07.2016 07:11

Oni koji prave mirnu revoluciju nemogućom, učiniće nasilnu revoluciju neizbežnom... Plemenit je čovek spreman na pomirenje ali se ne ponižava. Hulja se ponižava ali nije spreman na pomirenje..... Sila je oduvek privlačila ljude niska morala, i verujem da – bez izuzetka – genijalne tirane nasleđuju nitkovi.... Vreme je da prestanemo čekati iznenadne darove života, sami treba da stvaramo život.... Život bez principa je brod bez kormilara....

ODGOVORITE
Name

Slavko Bojic

12.07.2016 07:16

Neka je vječna slava stradalima. Hvala BN-u što prenosi ovakve vješti. Trebalo bi da se ovakve stvari češće spomenu u medijima a ne da se bavimo nekim Mekticima, Bosicima, Dodicima , Ivanicima.

ODGOVORITE
Name

SULUDI POSMATRAC

12.07.2016 08:22

BRUKA I SRAMOTA PO BEOGRADU JUCE SVECE ZA POTOCARE *SLAVA IM* A DANAS NISTA ZA SRBE *MA KAKVI SRBI OVDE IH NA OVIM PROSTORIMA NEMA *SVE GO PLACENIK KO IZVEDE DECU OD 5 GOD.JUCE NA ULICU PETA KOLONA SRBIJE.

ODGOVORITE
Name

Лија

12.07.2016 08:25

Треба водити рачуна да се ови што су јуче продавали чарапе и гаће у Поточарима не појаве и данас у Братунцу.

ODGOVORITE
Name

ludi

12.07.2016 09:15

Hahahahahahaha, bravo! Kažu, a ne smijem da tvrdim, da su sinoć u Potočarima pod nekom šatrom bile go-go igračice. Eto do čega su oni doveli svoj mit o Srebrenici, pa i ako je možda tamo neko nevin nastradao, sada se u grobu okreće...

Name

drakče

12.07.2016 09:54

Ne bi se čudio da okrive Srbe što im go go igračice igraju po mezarju...

Name

gola istina

12.07.2016 08:47

GDJE JE TUŽILAŠTVO RS KOJE 20 GODINA PRIMA PLATE A NIJE PODIGLO OPTUŽNICE ZA BILO ŠTA. ONI SU MUSLIMANIMA DOKAZ DA NIJE BILO ZLOČINA

ODGOVORITE
Name

Srbin

12.07.2016 08:52

Možda nisu sudski odgovarali, ali koljačima je presuđeno 1995. ;-)

ODGOVORITE
Name

E to

12.07.2016 09:13

Brate Srbine,nadam se da su svi zlocinci 95 bili na svom mjestu

Name

Maša

12.07.2016 09:20

Ponadali se Naserovi koljači da nekažnjeno kolju ko 1941.... E ovaj put je pravda i kazna došla veoma brzo...

Name

za masu

12.07.2016 11:30

Tako je i Ante Pavelic govorio

Name

za.MASU

13.07.2016 05:19

O KAKOJ PRAVDI PRICAS JEL ONOJ U HAGU.

Name

lazar

12.07.2016 11:39

Pokoj dusama nastradalih vojnika, zao mi je svake materine suze koje god vjere bila. Ipak, porediti vojnike ubijene u oruzanom napadu s pobijenim civilima nije umjesno.

ODGOVORITE
Name

re.SRBIN

13.07.2016 03:31

KAKAV SE DESI VASER U KRAVICI. BUDI POZDRAVLJEN

ODGOVORITE