Četiri decenije se krili u džungli ne znajući da je rat okončan

Preživevši strahovito bombardovanje u kom je poginulo celo njihovo selo, Vijetnamci Ho Van Tan i Ho Van Lang krili su se u džungli više od 40 godina ubeđeni da rat i dalje traje i da je opasno približavati se ljudskim naseobinama.

Svijet 11.07.2016 | 08:05
Četiri decenije se krili u džungli ne znajući da je rat okončan
Otac i sin su pronađeni 2013. godine, a proteklih četiri decenije živeli su u maloj kući u zabačenom okrugu Taj Tra u oblasti Kvang Ngaj.

Otac Ho Van Tan služio je u severnovijetnamskog vojsci, a 1972. godine američlko vazduhoplovstvo bombardovalo je njegovo selo, ubivši njegovu ženu i dvoje dece. Tada je odlučio da pobegne sa jedinim preostalim detetom u šumu.

Niko ih nije video 41 godinu!



Tokom svih godina izbegavali su kontakt sa ljudima i živeli u vrlo maloj kolibi, praveći potrebna oruđa, sakupljajući hranu, ali i loveći po džungli.

Konačno, posle više od četiri decenije u džungli, primetio ih je jedan sakupljač i prijavio vlastima. Pronađen je njihov daleki rođak, koji ih je ubedio da se vrate u civilizaciju i objasnio im da je rat gotov.

U početku nisu želeli da se vrate, verujući da rat traje, ali je otac morao kod lekara (85 godina), što ih je primoralo da napuste džunglu.



Jeli su voće, povrće, med i pripremali meso, uključujući slepe miševe, ptice, žabe, guštere, majmune, pacove, zmije i ribu.

Naredne tri godine proveli su u selu, navikavajući se na civilizaciju. Tek se skoro za njih pročulo van Vijetnama, a Alvaro Kerezo, direktor turističke kompanije iz Hongkonga, ubedio je sina da odvede ekipu i pokaže im kako su živeli.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Munja

11.07.2016 06:30

Vidim kvalitetno su se hranili a sad možete i u Ameriku na hamburgere

ODGOVORITE
Name

Opa Djurdja

11.07.2016 07:07

Treba neko reci bosnjcima da je i ovde rat završen prije 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

11.07.2016 13:05

"Bosnjaci" nevjeruju da je rat zavrsen kao ni Vjetnamci. Ko moze "bosnjake" da nagovori da oni zive mirno u SRBSKOJ civilizaciji? Taj se nije jos rodio. ZATO morami da cekamo nekog novog SRBina poput Mese Selimovica!

Name

Krkan

11.07.2016 18:48

U vašim glavama je uvijek rat.Zavrsio se drugi i pripremali se za ovaj,ovaj se završio pripremate se za sljedeći

ODGOVORITE