OI - Spektakl: Na drim-tim već u grupi!

Poznati rivali u prvoj fazi takmičenja na Olimpijskim igrama. Košarkaši Srbije igraće u Grupi A na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u kojoj je i selekcija Sjedinjenih Američkih Država!

Košarka 10.07.2016 | 19:15
OI - Spektakl: Na drim-tim već u grupi!
Srbija, Francuska i kao malo iznenađenje - Hrvatska. Tri reprezentacije koje su do Olimpijskiih igara došle preko kvalifikacija i tek danas saznale na koga će u grupnoj fazi takmičenja u Rio de Žaneiru.

Izabranici Aleksandra Đorđevića će: na američki drim-tim!

Srbija je, naime, žrebom svrstana u Grupu A u koju je naknadno upala i Francuska, dok je Hrvatska otišla u Grupu B. I dok se po vodećim ekipama možda i čini da su Orlovi loše prošli utisak je da to nije baš tačno, jer će pored selekcija SAD i Francuske za rivale imati i Venecuelu, Kinu i Australije, ipak mnogo slabije protivnike.

U Grupi B pak: Argentina, Španija, Brazil, Litvanija, Nigerija i Hrvatska. Nema možda drim-tima i Francuza sa Tonijem Parkerom, ali čini se mnogo ujednačenija grupa.

"Orlovi" su dobili četvrto mesto grupe A, pa će 6. avgusta startovati protiv Venecuele. Dva dana kasnije, igraće protiv Australije, 10. avgusta rival će biti Francuska, 12. avgusta SAD, a 14. Kina.

Po četiri ekipe idu dalje, takmičenje u nokaut fazi počinje 17. avgusta i traje do 21. avgusta. U grupi B su Argentina, Španija, Brazil, Litvanija, Hrvatska i Nigerija.

Raspored mečeva sa trenutno određenim terminima FIBA, po srednjeevropskom vremenu:

6. avgust - Srbija - Venecuela 3.30

8. avgust - Srbija - Australija 19.15

10. avgust - Srbija - Francuska 19.15

12. avgust - Srbija - SAD 00.00

14. avgust - Srbija - Kina 3.30

Po četiri najbolje ekipe iz svake grupe plasiraće se u četvrtfinale, koje će se 17. avgusta igrati po uobičajenom formatu (A1-B4, A2-B3, A3-B2, A4-B1).

Prvi utisak je da će put do "nokaut" faze biti lakši iz grupe u kojoj se nalazi Srbija, odnosno da je grupa sa Špancima, Litvancima i ostalima nešto ujednačenija.

Glavni favorit, reprezentacija SAD, doći će u Rio bez Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Rasela Vestbruka, Džejmsa Hardena, Kavaja Lenarda, Krisa Pola... ali i dalje u izuzetno jakom sastavu, koga sa klupe predvodi legendarni Majk Kžiževski: Lauri, Irving, Tompson, Derouzan, Batler, Entoni, Durent, Džordž, Barns, Grin, Kazins, Džordan.

Francuzi su nekompletni prebrodili kvalifikacije u Manili, ali Gober i Furnije najavili su da žele da se pridruže Parkeru, De Kolou, Batumu i ostalima.

Selektor Australije može da računa na sve najbolje internacionalce iz Evrope i SAD (Mils, Delavedova, Ingls, Brekhof, Njuli, Berstou, Bejns...) osim mladog plejmejkera Eksuma, koji je prošle godine pokidao prednji ukršteni ligament. Iskusni centar Endru Bogut povredio se tokom NBA finala, ali pokušava da se oporavi i zasluži mesto u timu za OI.

Venecuela, šampion Južne Amerike, osim beka Grejvisa Vaskeza nema zvučnih imena, a Kineze, kao aktuelne prvake Azije, treba respektovati, ali bodovi iz te utakmice ne bi smeli da dođu u pitanje.

Poprište svih utakmica košarkaškog turnira biće Karioka arena, kapaciteta 16.000 mesta.

Izvor: B92/mozzartsport/blic.rs/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar