Crna Gora: Ilegalci od Budve, pa do Ulcinja

Ne baš očekivana i najavljivana navala turista prvih dana jula na crnogorskom primorju, naročito u privatnom smeštaju, izvela je na ulice dilere, koji nude slobodne krevete u sobama i apartmanima koji nisu prijavljeni. Smeštaj ugovaraju po ceni od 10 do 15, pa i do 20 evra, po ležaju, u luksuznijim kućama.

Region 05.07.2016 | 11:10
Crna Gora: Ilegalci od Budve, pa do Ulcinja
Zaposeli su trotoare uz gradske bulevare i stajališta autobuskih stanica. Iako se plaše inspekcije, koja je aktivna i ovoga leta, ne libe se da zaustavljaju automobile sa stranim registracijama i tamo gde to nije dozvoljeno, ali i turiste s koferima na autobuskim stanicama, tek pristigle na odmor, za koje pretpostavljaju da još nisu rezervisali smeštaj.

Na budvanskoj rivijeri boravi isiti broj registrovanih gostiju kao i lane, slično je na hercegnovskoj rivijeri, a ponajmanje ih je, bar zasad, u Ulcinju i okolini.

U Crnogorskom turističkom udruženju, opštinskim turističkim organizacijama i drugim asocijacijama, koje je bave turizmom, kažu da nije mali broj meštana, koji su svoje kuće i stanove sagradili nelegalno, pa nemaju dozvolu da izdaju sobe. Ali ipak, to čine.

Njihovi gosti borave inkognito, ne plaćaju boravišnu taksu, a stanodavci porez. I štete su, naravno, ogromne.

U Odboru za turizam Privredne komore Crne Gore računaju da će i ovog leta siva ekonomija (dileri nelegalnih soba, prodavci raznih roba na privremenim tezgama bez registarskih kasa i drugi koji rade na crno) sliti u privatne džepove na desetine miliona evra. Za toliko će, naravno, biti kraći budžeti opština i republike.

Zasad su, mada je tek početak glavne turističke sezone, najbolje popunjeni hoteli duž primorja i to oni najluksuzniji, kao što su u Bečićima. “Julska rupa” je, tvrde domaćini, tradicionalna, i traje negde do polovine meseca, a onda kreću špic sezone i prave gužve.

AKVA-PARK I ZVANIČNO

Juče je, posle dvodnevne generalne probe, zvanično počeo da radi moderni akva-park u Budvi.

Zabavni kompleks se prostire na 41.800 kvadratnih metara i obuhvata niz uzbudljivih vodenih atrakcija: tobogana, bazena, preko 50 atrakcija za decu, veliki restoran, tri bara, dečji kafić, prodavnicu, foto-kabinu i druge sadržaje.

Akva-park ima dnevni kapacitet do 6.000 ljudi i prilagođen je svim generacijama, a cene ulaznica se kreću od 20 evra za odrasle na ceo dan (10.00-19.00) ili na četiri sata - 16 evra, pa do 15 evra za decu (celodnevno) ili na četiri sata - 12 evra.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

korleone

05.07.2016 10:31

SAMO NEKA VAS KUPAJU.

ODGOVORITE
Name

turist

05.07.2016 11:01

Ako bude zaista smještaj 10 evrića na noć,idem odmah u budvu.

ODGOVORITE
Name

Patriota RS

05.07.2016 12:29

Neka mene na Drini

ODGOVORITE