EURO - Prva "sedmica" od debakla Jugoslavije!

Evo kada je poslednji put postignuto sedam golova na eliminacionoj utakmici Evropskog prvenstva.

Fudbal 05.07.2016 | 14:30
EURO - Prva "sedmica" od debakla Jugoslavije!
Duel Francuska - Island ušao je u istoriju evropskih prvenstava kao je jedan od tri najubedljivija nokaut duela od kada se kontinentalni turniri igraju.

Najefikasniji meč te kategorije odigran je na pariskom "Parku prinčeva" davne 1960. i takav zbir golova teško će biti dostignut.

Taj, istorijski duel odigrale su Francuska i Jugoslavija, a selekcija naše države pobedila je5:4, za plasman u finale, u kojem je izgubila od Sovjetskog saveza 1:2. Strelci u polufinalu bili su bili Galić, Žanetić, Knez i Jerković (dva gola).

Drugi najefikasniji meč ove liste odigran je nedovoljno davno da bude izbrisan iz pamćenja ljubitelja fudbala u Srbiji.

Naravno, u pitanju je nama i dalje bolnih, roterdamskih Holandija - Jugoslavija 6:1, iz 2000. godine. Bilo je to četvrtfinale Evropskog prvenstva, u kojem su "lale" preslišale naš tim i pobedile ga golovima Patrika Klajverta (tri), Marka Overmarsa (dva) i autogolom Dejana Govedarice.

Jedini gol za Jugoslaviju te junske večeri postigao je Savo Milošević, ali bilo bi preterano nazvati taj pogodak "utešnim", jer utehe zbog debakla i brodoloma nije bilo.

Evropska prvenstva upravo od tog dana nisu videla eliminacionu utakmicu sa sedam golova, kao što do danas nisu videla ni reprezentaciju Srbije.

Ubedljivo su izgubili Islanđani, ali su, za razliku od "plavih" 2000, teren stadiona "Francuska" napustili podignutih glava, uz aplauze svojih navijača zbog borbe do poslednjeg trenutka.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar