Kurc: Vjerodostojna perspektiva Balkanu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je danas u Parizu da je za Austriju od velikog značaja da postoji vjerodostojna evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana.

Region 04.07.2016 | 20:11
Kurc: Vjerodostojna perspektiva Balkanu
On je na Samitu o zapadnom Balkanu u Parizu istakao da se taj region nalazi u neposrednom susjedstvu Austrije, te da se radi o regionu sa kojim ta zemlja ima tijesne ljudske, kulturne, ekonomske i političke veze.

"Poboljšanje uslova života, više stabilnosti, bezbjednosti i blagostanja na Balkanu je zbog toga u našem, sopstvenom interesu", poručio je Kurc.

On je podsjetio da u Austriji živi više od pola miliona ljudi migrantskog porijekla sa zapadnog Balkana, kao i da je više stotine austrijskih preduzeća prisutno u regionu, što najbolje dokazuje tijesne ekonomske ondnose.

Izgledi na pristupanje EU predstavljaju motor za odlučujuće, delekosežne reforme u zemljama zapadnog Balkana i značajan su faktor stabilnosti, pošto približavanje Uniji ima za preduslov rješavanje politički spornih pitanja, smatra Kurc.

On je rekao da približavanje EU doprinosi i poboljšanju uslova života za građane regiona, ali i veću pravnu sigurnost austrijskim preduzetnicima na licu mjesta.

"Berlinski proces, u kojem je Austrija i dalje snažno angažovana služi upravo tim ciljevima", istakao je Kurc.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Opet sviras...

05.07.2016 08:23

MI NECEMO U FASISTICKU EU!

ODGOVORITE
Name

UUstaTe

05.07.2016 11:03

Onda mrs za Anatoliju ili Sibir, mi ce mo normalni u EU !!!!! CMOKIC

Name

@UUstaTe

07.07.2016 10:35

Nisi ti normalan nego naivan! I nesto ti puno tih U! Tomsone, jes to ti?