Ako u ribnjacima bude vode, vratiće se rode

U Prirodnom rezervatu Bardača kod Srpca sinoć je održana završna svečanost povodom osmodnevnog rada 33. Saziva Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac" na kojoj je jedanaest likovnih umjetnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske još jednom upozorilo na nastavak devastacije ovog jedinstvenog eko-sistema u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 04.07.2016 | 18:47
Ako u ribnjacima bude vode, vratiće se rode
Ova kolonija koja spada u red najstarijih kulturnih manifestacija pod stalnim radnim nazivom „Umjetnost u ekologiji, ekologija u umjetnosti“ iz godine u godinu se sve teže organizuje zbog loše ekonomske situacije i materijalnih problema organizatora Centra za kulturu i sport u Srpcu, požalio se sekretar Kolonije Stevan Umljenović.

„Osim toga, sve je više dokaza o shvatanju da je kultura potrošnja i da ovakve manifestacije nemaju svoju vrijednost, što je sasvim pogrešna teza. Naprotiv, kultura, a time i likovna umjetnost, predstavlja duhovnu nadgradnju i od koristi je za sve, pa i realni sektor – proizvodnju“, rekao je sekretar Kolonije i stručni saradnik u Centru za kulturu i sport Stevan Umljenović.

On je ukazao i na probleme u ovoj kulturnoj ustanovi, koji su, po njegovom mišljenju, više menadžerske nego materijalne prirode, iako radnicima nije isplaćeno čak 15 mjesečnih zarada. To je potkrijepio činjenicom da direktorica ustanove Danijela Vukotić već dvije godine opstruiše organizaciju kolonije, ali i ostale kulturne dogadjaje, pa je kolonija organizovana, uglavnom, entuzijazmom zaposlenih i razumjevanjem jednog broja radnih kolektiva i preduzeća, ali i pojedinaca koji time nastoje da se ova tradicija ne prekine.



Umljenović se zahvalio umjetnicima na odzivu, radnicima na ličnom doprinosu, kao i sponzorima na razumjevanju i izrazio zadovoljstvo što je bardačka kolonija i dalje zadržala visok stepen umjetničke vrijednosti.

Višegodišnji selektor Kolonije, viši kustos u Muzeju Republike Srpske i istoričar umjetnosti Slavka Miroslavljević kazala je da LEK Bardača spada u sam vrh likovnih kolonija u Srpskoj, ali i šire na prostorima bivše Jugoslavije.

„Bila bi velika šteta da se ova kulturna manifestacija prekine, jer je kroz nju u protekle 33 godine prošlo više od 300 poznatih slikara, koji su iza sebe ostavili oko 590 vrijednih likovnih djela koja su postala značajna kulturna baština ne samo opštine Srbac već i Republike Srpske“, rekla je Miroslavljevićeva.

Ona je izrazila nadu da će se prisutni problemi prevazići i da će kolonija ponovo dobiti mjesto u kulturi Srpske kakvo zaslužuje. Učesnici ovogodišnjeg saziva trudili su se i uspjeli da prirodne ljepote Bardače, svako iz svoje stvaralačke vizure, prenesu na platno i pošalju umjetničku poruku, vjerno i nadahnuto, dajući tako svoj doprinos podizanju svijesti na čuvanju prirode i čovjekove životne sredine. Ona je i organizatorima i umjetnicima čestitala što je kolonija ipak uspjela i zadržala prvobitnu zamisao – da bude umjetnička, ekološka i edukativna, jer okuplja i neafirmisane slikare i početnike – talentovanu djecu iz osnovnih i srednjih škola.

A da efekti rada i poruke slikara do sada nisu dali željene rezultate, potvrdio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu video-prezentacijom dešavanja koja su u proteklih dvadesetak godina ostavila negativne tragove u ovom rezervatu. „Isječeni su stogodišnji hrastovi, uništena staništa ptica močvarica, kojih je nekada bilo 178 rijetkih vrsta; umjesto ribe, u ribnjacima se gaji kukuruz, vrši nekontrolisana izgradnja, a svi pokušaji da se Eko-sistem Bardače površine 3,5 hiljade hektara stavi pod zaštitu države nisu urodili plodom“, u najkraćem je podsjetio Bjelić.



Umjesto da se ovaj kompleks stavi u funkciju „eko-turizma“, proizvodnje organske hrane od čega bi veću korist imali stanovnici ovog kraja, a priroda bila zaštićena, nastavljena je degradacija. Bardača je 2007. godine došla na ramsarsku listu kao barsko područje od međunarodnog značaja, ali ni to, kao i pritisci Centra za životnu sredinu i ostali ekolozi nisu doprinjeli da domaće institucije ozbiljnije pristupe rješavanju statusa Bardače i ribnjaka na najbolji način, mada je bilo pokušaja, rekao je Viktor Bijelić. On je izlaganje zaključio sa već poznatom porukom: "Ako u ribnjacima bude vode, vratiće se rode!“

Na svečanom zatvaranju bardačke kolonije prikazan je i film o radu prošlogodišnjeg saziva kolonije autora Zdravka Krulja, akademskog slikara i režisera iz Podgorice. Učesnici kolonije izrazili su zadovoljstvo smještajem u Trening centru PMF na Bardači, uslovima za rad i organizacijom. "Ako me pozovu, dolazim i četvrti put", kaže beogradska slikarka Isidora Ivanović.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bn

04.07.2016 20:53

Bruka i sramota,unistiti prirodni rezervat jedinstven na svijetu,da bi se posijala njiva kukuruza,eto koliko drzava vodi racuna,cisto pranje para pojedinih ljudi ...suvisan je svaki dalji komentar

ODGOVORITE
Name

Милош

05.07.2016 12:18

Срамота. Све је ово учињено аминовањем високих функционера СНСД-а који су подржали Николу Вукелића у намјери да од резервата направи кукурузиште како би заједно дјелили зараду од посдстицаја. На ово све је гледала благонаклоно и општина Србац, којом су ведрили и облачили кадрови СНСД-а а и ови сада не виде интерес у Бардачи, јер је битније да се среди брдовита Жупа, а ко шиша Лијевче. Нека, нека видјећемо докле ће то тако бити.

ODGOVORITE
Name

Bardaca bluz

06.07.2016 07:58

Malo bolje poznam situaciju nema to veze sa vlasti vec sasvim kontra . I radio sam tamo dok je bio ribnjak i to je moj teren .blizu zivim . I rad sam pomoci samo ako je u cilju da to bude ono sto bi trebalo da bude . Park prirode ..

Name

Bardaca bluz

06.07.2016 08:02

Hrvati su donijeli dobar zakon sto se tice parka prirode . Osnovali rendzersku sluzbu na nivou drzave i osposobili . Tako treba i ovde kod nas u drzavi . Priroda se lako moze oporaviti .znam taj teren i radio sam nekada u ribnjaku . A ze koje su unistili treba masno po dzepu odvaliti da bankrotira pa bih vas pitao

ODGOVORITE