Lagumdžija kandidat za sekretara UN-a

Ukoliko Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici bude razmatralo pitanje bh kandidature za novog generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN), to će biti Zlatko Lagumdžija, šef bh diplomatije u dva navarata.

Bosna i Hercegovina 27.06.2016 | 07:44
Lagumdžija kandidat za sekretara UN-a
Kako saznaju "Nezavisne", još nije izvjesno hoće li se ovo pitanje uopšte naći na današnjoj sjednici, ali ukoliko ipak bude, Lagumdžija će biti jedini mogući kandidat.

Drugim riječima, ili on - ili niko drugi.

Izvor "Nezavisnih" blizak Predsjedništvu BiH potvrdio je “Nezavisnim” kako Lagumdžijina kandidatura uopšte nije sporna s aspekta međuentitetske podrške, koliko može biti sporna iz perspektive unutarfederalnih odnosa između koalicionih partnera SDA i HDZ-a, koji imaju sve više otvorenih pitanja.

Lagumdžija nije mogao da govori o mogućoj kandidaturi, ali je naveo da je u ovom slučaju jako značajno tretirati nekoliko pitanja.

"Prvo i osnovno je treba li BiH da ima kandidata? Drugo pitanje je šta nam je činiti? Ovo je pitanje, prije svega, u rukama ljudi koji vode spoljnu politiku, iako je potpuno jasno da bi bilo dobro da i BiH ima svog kandidata kako ne bismo ostali jedina država u regionu bez ove kandidature, kao 'zemlja - specijalni slučaj'", ističe Lagumdžija.

On podsjeća da je BiH već bila nestalna članica Savjeta bezbjednosti, što je bilo jako značajno iskustvo.

"A to je bilo teže političko pitanje nego sada ovo. U svakom slučaju, to su sve kandidati koji su bili šefovi diplomatije i jako je značajno koji je to njihov spoljnopolitički kredibilitet", ističe Lagumdžija.

Ipak, zaključuje da je sve u rukama Predsjedništva BiH, institucije koja rukovodi spoljnom politikom.

"Bilo bi dobro da se u ovom vremenu, u ovom trenutku pošalje poruka da se možemo okupljati oko nečega. Jer ovo je nešto što prevazilazi interese parcijalnih politika", zaključuje Lagumdžija.

Inače, već je poznato da su sve države bivše Jugoslavije isturile svoje kandidate, pa je tako srpski Vuk Jeremić, hrvatski Vesna Pušić, slovenački Danilo Tirk, crnogorski Igor Lukšić te makedonski Srđan Kerim.

Osim njih, kandidati za novog genseka UN-a su i Irina Bokova (Bugarska), aktuelna direktorica UNCESCO-a, kao i Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH i aktuelni šef diplomatije Slovačke, kojem se daju ozbiljne šanse, kao i Natalija German, bivša šefica diplomatije Moldavije.

Iako bi, po nekom nepisanom pravilu, novi gensek ovoga puta trebalo da bude iz istočne Evrope, to i ne mora da bude tako, pa su kandidati i Helen Klark (aktuelna šefica UNDP-a, s Novog Zelanda), te Antonio Gutiereš, bivši premijer Portugala. Prva runda preferencijalnog glasanja za novog generalnog sekretara bit će održana 21. jula.

Izvor: Nezavisne novine



 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Od srca

27.06.2016 06:00

U ovolikoj konkurenciji medju balkanskim zemljama treba ponuditi nesto posebno u odnosu na druge zemlje. Evo, predlazem da im ponudimo, za razliku od ostalih, "troclanog generalnog sekretara"(autohtoni BiH proizvod), po prvi put u istoriji UN-a. Tri glave bolje misle nego jedna, mada i puno vise trose.

ODGOVORITE
Name

Dokle

27.06.2016 06:14

Evo opet jedan demagog dobija posao!

ODGOVORITE
Name

Građanin u odlasku

27.06.2016 06:52

Ako ovakav "izlizani" političar bude u UN a svi građani u odlasku iz BIH čemu sve to. Samo se vrte ratni huškaši i profiteri u krug na bitnim pozicijama. U ovu zemlju trebaju sve tri Boga da se spuste i da reše problem, nema druge....

ODGOVORITE
Name

Hm

27.06.2016 11:00

Ovaj za generalnog sekretara? Mora da su odlucili da razbatale UN.

ODGOVORITE